Demisia lui Soare umbreste transparenta Puterii

marți, 21 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Demisia lui Soare umbreste transparenta Puterii

Demisia viceguvernatorului BNR, Vlad Soare, ca urmare a perchezitiei facute de Politie, in casa parintilor sai, a stirnit numeroase polemici in mediile politice romanesti. Mai multi lideri politici au catalogat descinderea Politiei in casa familiei Soare, in cautarea lui Fane Capatina, ca o inscenare pusa la cale pentru compromiterea viceguvernatorului BNR. Altii au apreciat-o ca o lipsa de profesionalism din partea ministrului de Interne, Gavril Dejeu. Cei mai transanti s-au dovedit a fi liderii PD si PDSR, care au cerut demisia lui Dejeu. In acelasi timp, Presedintia a cerut declansarea unei anchete. Prim-ministrul Victor Ciorbea nu a luat nici o pozitie, pina nu va primi raportul complet din partea IGP, dar, prin purtatorul de cuvint al Guvernului, a precizat ca actiunea Politiei nu are nici o conotatie politica.
Desi Vlad Soare sustine ca mai multe motive au stat la baza demisiei sale, iar descinderea Politiei nu a fost decit picatura ce a umplut paharul, mai multi comentatori economici si politici sint de alta parere. Potrivit celor declarate postului de radio BBC, redactorul-sef al revistei "Capital", Ionut Popescu, sustine ca Vlad Soare era, de mult timp, pe picior de plecare de la BNR, iar acum a gasit momentul prielnic de a parasi banca in postura unui martir.
Calificata de unii ca fiind lipsa de profesionalism, iar de altii ca un scenariu bine regizat, descinderea Poitiei in casa parintilor viceguvernatorului BNR, Vlad Soare a determinat demisia acestuia. Vlad Soare a apreciat actiunea Politiei drept o incercare de compromitere la adresa sa si a trimis demisia sa celor doua Camere ale Parlamentului. Politistii si-au motivat actiunea prin faptul ca au primit un apel telefonic, care indica adresa respectiva ca fiind locul in care se ascunde unul din capii lumii interlope, cunoscutul Fane Capatina, dat in urmarire generala prin Interpol.
O buna parte dintre liderii vietii politice romanesti au dezaprobat categoric modul in care a operat politia. Ministrul Transporturilor, Traian Basescu, a pus actiunea politistilor pe seama excesului de zel dovedit de unii ofiteri superiori in scopul de a avansa in grad.
Premierul Victor Ciorbea insa, a evitat sa se pronunte in mod transant in privinta descinderii politiei la casa parintilor lui vice-guvernatorul BNR, Vlad Soare. La insistentele presei, Eugen Serbanescu, purtator de cuvint al Guvernului, a declarat, luni seara, ca Executivul "asteapta rezultatul verificarilor Corpului de control al ministrului de Interne, sefului Politiei Capitalei si Parchetului Militar pentru a avea o opinie in cazul Vlad Soare". Serbanescu a spus ca, "deocamdata", nu exista "nici un indiciu ca ar fi vorba de conotatii politice".
Nu de aceeasi parere a fost guvernaotorul BNR, Mugur Isarescu. El a apreciat demisia lui Soare ca pe un gest de demnitate si a acuzat modul in care sint hartuiti bancherii. "Mi-e foarte greu sa spun ceva. (…) E trist ce se intimpla. Cred ca scrisoarea de demisie este semnificativa si abordeaza chestiuni importante ale societatii rom?nesti. (…) Cind apare in presa ca un inalt demnitar este cercetat penal, mi se pare normal gestul domniei sale de a-si da demisia si sa se clarifice situatia", a declarat Mugur Isarescu.
Mentionam ca Vlad Soare se bucura de sprijinul politic al PD, care l-a sustinut pentru conducerea Bancorex, insa s-a lovit de opozitia PNTCD. In demisia pe care a inaintat-o Parlamentului el a precizat ca "ceea ce am cladit mai bine de 20 de ani de munca se incearca a se terfeli, iar, pe de alta parte, am ajuns un mar al discordiei, ipostaza pe care nu mi-am dorit-o niciodata". (Sorin COZLAC)

Comentarii