Dracul negru de la Belgrad se muta la Bucuresti

marți, 28 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Dracul negru de la Belgrad se muta la Bucuresti

Din data de 27 noiembrie 2000, SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, dar si Ungaria, Rusia sau China stiu deja cum vor trata cu Romania. Reprezentantii Romaniei in marile capitale ale lumii vor trebui sa explice celor care iau deciziile care ne privesc in aceste state de ce s-a votat cum s-a votat in tara.
Ce au scris diplomatii occidentali de la Bucuresti nu e prea greu de imaginat. Exemplele din istoria recenta ne arata ca, in toate cazurile, occidentalii, mai ales cei specializati in anumite directii, sint prizonierii unor clisee. Bune sau rele, este clar ca opiniile lor se modifica mult prea greu pentru a ne putea consola ca intr-un an, ceea ce este foarte mult, in ritmul in care se iau deciziile, parerile lor se vor schimba.
Din pacate pentru noi, anul 2001 nu este unul oarecare pentru Romania. Peste o luna si jumatate, Romania va fi presedinte al OSCE. Anul 2001 este crucial pentru perspectiva extinderii NATO: Romania va trebuie sa aiba argumentele cu care sa convinga doua treimi din Senatul SUA ca trebuie sa voteze in favoarea extinderii Aliantei, extindere care sa cuprinda si Romania. Nu in ultimul rind, anul care vine este in mod grav important pentru viitorul relatiei cu UE. Atitudinea Celor 15 fata de Romania, materializata in scoaterea noastra de pe "lista neagra" a vizelor, va depinde intr-o masura covirsitoare de "culoarea" guvernului de la Bucuresti. Sa nu uitam tratamentul la care UE a supus Austria cind partidul lui Haider a cistigat alegerile. Sa nu uitam nici "patimile" Romaniei de pina in 1993, anul intrarii in Consiliul Europei si apoi pina in 1995, anul incetarii monitorizarii, cind, pentru coabitarea din "patrulaterul rosu", Bucurestiul a fost "tocat marunt" cu monitorizari, a intrat sub incidenta directivelor, reusind cu greu sa demonstreze institutiei europene ca vrea sa i se alature.
Cu peste 20 la suta din mandatele parlamentare detinute de un partid perceput ca unul de extrema dreapta in intregul Occident, nici cel mai binevoitor politician din vest nu va crede ca alegatorii romani doresc reforma.
Romania va incepe sa fie tratata cu mare circumspectie de Occident, chiar daca declaratiile vor fi la inceput politicoase. Vom vedea ce va discuta board-ul FMI pe 29 noiembrie in legatura cu transa din acordul semnat cu Romania si ce vor spune ministrii de Interne si ai Justitiei din UE pe 30 noiembrie despre tratarea diferentiata a Romaniei si Bulgariei in problema vizelor.
In saptamina care urmeaza, Occidentul va arata Romaniei cum o va privi in urmatorii patru ani. Fara sa se straduiasca prea mult, Romania a reusit sa ii faca pe occidentali sa vada ca dracul mai negru ca cel din Iugoslavia se gaseste la Bucuresti. (Irina Zidaru)

Comentarii