Financial Times: R.Moldova, un punct de tensiune dintre Rusia si Occident

miercuri, 29 iulie 2009, 09:55
2 MIN
 Financial Times: R.Moldova, un punct de tensiune dintre Rusia si Occident

La trei luni dupa violentele postelectorale din aprilie, moldovenii se intorc la urne pentru un vot care va stabili, probabil, daca cea mai saraca tara din Europa se va orienta mai degraba spre Moscova sau spre Bruxelles si Washington pentru ajutor economic si sustinere politica, potrivit FT.

Pe de o parte, Moscova incearca sa atraga Chisinaul mai mult in sfera sa de influenta, in timp ce Statele Unite si Uniunea Europeana exercita presiuni pentru ca fosta republica sovietica sa se indrepte in directia opusa. Pozitia tarii este complicata si de diviziunile interne profunde, dintre Guvernul central si Transnistria.

Populatia este divizata intre intre cei care vorbesc romaneste si minoritatea rusofona. "Republica Moldova vrea sa fie doar putin insarcinata", explica Mihail Furmuzal, guvernatorul provinciei autonome Gagauzia. "Vrea putina integrarea europeana, putin CSI, putina democratia si putina respectare a drepturilor omului, iar aceasta incertitudine impiedica progresul tarii".

Potrivit FT, alegerile probabil ca nu vor rezolva aceste contradictii, dar ar putea permite rezolvarea unei alte probleme cruciale – cine va deveni presedinte.

Daca opozitia va castia chiar si cateva mandatel in plus, ar putea obliga comunistii sa negocieze functia de presedinte, explica Natalia Lescenko, analist la un grup de cercetare politica si economic, IHS Insight. "Tinand cont ca presedintele Republicii Moldova este ales de Parlament, votul este foarte semnificativ pentru calea urmata de tara in viitorul apropiat", a adaugat ea.

Potrivit BBC, moldovenii voteaza pe fondul unor incertitudini profunde. Nu este clar daca partidele de opozitie pot obtine suficienta sustinere pentru a ajunge la putere, iar unele sondaje sugereaza ca ar trebui sa intre intr-o coalitie cu comunistii pentru a face acest lucru.

"Principalul obstacol pentru stabilitatea politica este ca cele doua parti ar putea fi nevoite sa intre intr-o coalitie. Dar relatia dintre comunisti si restul este atat de inveninata de ceea ce s-a intamplat in aprilie, incat este greu de imaginat cum s-ar intampla acest lucru", a spus Igor Botan, de la Asociatia pentru Democratie Participativa de la Chisinau.

Nu se stie nici daca opozitia ar accepta rezultatele alegerilor, daca ar fi nevoiti sa predea puterea Partidului Comunist, asa cum s-a intamplat in 5 aprilie. (NewsIn)

Comentarii