Germania va fi "bombardata" cu 2000 de cereri de azil politic

miercuri, 22 august 2001, 23:00
4 MIN
 Germania va fi "bombardata" cu 2000 de cereri de azil politic

Statul german va fi "bombardat" cu aproximativ 2.000 de cereri de azil politic din partea victimelor mineriadelor din Romania, in semn de solidaritate cu apatrizii de origine romana care au fost nevoiti sa renunte la cetatenie pentru a putea locui in Germania si care urmeaza a fi expulzati, a declarat ieri presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM), Viorel Ene. Pe teritoriul Germaniei exista deja aproximativ 300 de apatrizi de origine romana, majoritatea, membri ai AVM, plecind din tara in urma mineriadei din iunie 1990 si septembrie 1991, a afirmat Viorel Ene.
Un grup restrins de membri ai AVM a protestat ieri, in fata Ambasadei Germaniei la Bucuresti, fata de expulzarea apatridului Carol Romanov, prima "victima" a acordului recent incheiat de statul roman si german, in sensul expulzarii persoanelor fara cetatenie. Intr-o scrisoare adresata AVM de catre Asociatia Apatrizilor (fosti romani) din Germania si data publicitatii se arata ca expulzarea este contrara legilor si uzantelor internationale, intrucit aceasta procedura "incalca prevederile Conventiei de la New York, din 1954, care spune ca dupa o perioada de sedere de trei ani pe teritoriul unui stat apare dispensa de reciprocitate dintre un apatrid si tara sa de proveninta". De asemenea, Conventia Europeana de la Geneva, Conventia de la Viena si Constitutia Romaniei precizeaza ca primirea sau renuntarea la cetatenie este un act deliberat al persoanei, care nu poate fi facut prin presiune. "Prin Conventia bilaterala din 24 octombrie 1992, ratificata de Parlamentul Republicii Federale Germania, s-a reglementat problema preluarii de catre Romania a cetatenilor romani aflati ilegal pe teritoriul german, iar despre apatrizi se spune ca, in cazul in care vor fi expulzati catre Romania, Germania ii va prelua inapoi cu acelasi avion", se arata in scrisoarea Asociatiei apatrizilor din Germania.
In vara anului 1998, ministerele de Interne roman si german au elaborat o conventie care se refera la preluarea de catre Romania a persoanelor apatride care au avut anterior cetatenie romana, metionindu-se ca acest document va fi valabil pentru persoanele care au renuntat la cetatenia romana dupa momentul intrarii in vigoare a documentului. Conventia, semnata la Bonn de generalul Ovidius Paun din partea Ministerului roman de Interne, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1999, document ce nu a fost ratificat de Guvernul Romaniei, se arata in scrisoare. In ciuda memoriilor trimise autoritatilor germane de fostul Guvern, care sustinea respectarea legislatiei internationale si a dreptului apatridului de a decide in ceea ce priveste tara unde doreste sa se stabileasca, "noile autoritati romane, la santajul practicat de Germania, sint pe cale sa faca aceste ilegalitati in schimbul acceptului renuntarii la vize pentru calatorii in spatiul Schengen a cetatenilor romani".
Viorel Ene a afirmat ca, la 30 august a.c., autoritatile germane il vor expulza pe presedintele Asociatiei Apatrizilor din Germania, Dan Ghila Radulescu si pe sotia sa, care locuiesc in Germania de 13 ani, autoritatile germane pronuntindu-se in urma cu 11 ani asupra cererii lor de renuntare la cetatenie. Dan Ghila a declarat ca a sesizat Curtea Europeana de la Strasbourg asupra nelegalitatilor comise de autoritati in cazul apatrizilor, inclusiv a sa, solicitind despagubiri de trei milioane de marci de la statul german. "In cazul in care ma vor trimite in Romania, aceste despagubiri vor fi de 30 de milioane de marci, aceeasi suma urmind s-o cer si statului roman daca nu ma trimite inapoi, asa cum legea o cere", a spus Ghila.
Presedintele Asociatilor Apatrizilor din Germania a subliniat ca se face o confuzie intre azilanti si apatrizi, iar apatrizii nu pot fi expulzati, ei fiind cei care decid in ce tara vor sa locuiasca. "Recenta Lege a strainilor prevede ca orice strain care ajunge la granitele Romaniei, daca nu cere drept de intrare, sedere, trebuie trimis din tara de unde a venit. Acum s-a gasit un mecanism ca apatrizii de origine romana sa nu mai fie trimisi inapoi. Acest mecanism este infometarea, primul beneficiar mediatizat al acestui procedeu fiind Carol Romanov", a afirmat Dan Ghila. Potrivit procedurilor internationale, un apatrid care refuza intrarea intr-o tara are dreptul la hrana in valoare de 25 de dolari pe zi, Carol Romanov nebeneficiind de mincare din partea autoritatilor romane, el cumparindu-si cele necesare din banii proprii, sustine atit Ghila, cit si Ene.
Apatridul Carol Romanov a ajuns in zona de tranzit de la Aeroportul Otopeni la 8 august si a refuzat timp de aproape o saptamina sa paraseasca acest spatiu. El este unul dintre primii apatrizi care au fost expulzati din Germania. Romanov a lucrat timp de peste zece ani in aceasta tara si a refuzat sa intre in Romania, solicitind sa ramina in "zona neutra" a aeroportului. Romanov a acceptat, in cele din urma, sa fie gazduit in Centrul de cazare pentru refugiati de la Otopeni. (D. POPA)

Comentarii