Guvernul, din nou in contratimp

vineri, 02 iulie 1999, 23:00
3 MIN
 Guvernul, din nou in contratimp

In prima zi din a doua jumatate a anului, Guvernul a crezut de cuviinta sa adopte Strategia nationala de privatizare pentru 1999. Dar, cu toate ca documentul cuprinde obiective precise, nominalizeaza sectoare si chiar unitati vizate si fixeaza termene ce trebuie respectate, nimeni nu mai ia in serios toate acestea. Motivul? Executivul nu a scapat nici un prilej pentru a-si lua angajamente, presat in special de organismele financiare internationale, dar cele mai multe dintre acestea au ramas doar in stadiul de proiect.
Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, Strategia nationala de privatizare pentru anul 1999. In linii mari, documentul prevede inceperea procedurilor de privatizare, in acest an, a trei banci – Bancorex, Banca Agricola si Banca Comerciala Romana, oferirea la vinzare a actiunilor detinute de stat la toate societatile comerciale privatizabile, inclusiv a celor infiintate prin restructurarea regiilor autonome de interes national si local, privatizarea tuturor societatilor de asigurare – reasigurare, a marilor combinate siderurgice, a unor unitati miniere, a unor producatori de energie si a unor retele locale de termoficare.
Metodele care vor fi folosite pentru privatizare, conform documentului, vor fi toate cele reglementate de prevederile legale in vigoare: pe piata de capital, prin negociere, licitatie, certificate de depozit emise de banci de investitii pe piata internationala de capital, in acelasi timp, avindu-se in vedere posibilitatea conversiei datoriilor in actiuni.
In cazul societatilor Tarom, Sidex, Alro si Alprom Slatina, Electroputere, Hidromecanica Brasov, Romvag Caracal, Antibiotice Iasi, Tractorul Brasov, privatizarea va fi facuta cu consultanta din partea bancilor de investitii sau a unor firme specializate. Aceeasi metoda va fi utilizata si la restructurarea sau lichidarea IUG Craiova, Clujana, Siderurgica Hunedoara, Nitramonia Fagaras, Roman Brasov.
Cu agenti de privatizare vor fi privatizate 50 de societati comerciale, printre care Fortus Iasi, Sidermet Calan, Industria Sirmei Cimpia Turzii, Faur Bucuresti, Rocar, Timpuri Noi, COS Tirgoviste, ARO Cimpulung, Vulcan Bucuresti, UCM Resita, Electronica Bucuresti.
Strategia mai prevede finalizarea privatizarii Banc Post si a BRD, restructurarea Bancii Agricole si a Bancorex, precum si initierea privatizarii la Bancorex, Banca Agricola si BCR.
Potrivit documentului, in 1999, va fi initiata privatizarea unor societati comerciale de producere a energiei electrice si termice, in principal centrale de termoficare de pe platforme industriale, printre care se numara Giurgiu, Gurabarza, Vulcan, Ovidiu, Calafat, Comanesti si Vaslui.
Un alt obiectiv important este constituit de Romgaz, din care, intr-o prima etapa, se vor desprinde societatile comerciale de distributie – Distrigaz Sud Bucuresti si Distrigaz Nord Tirgu Mures, urmind ca procesul de privatizare a acestor societati sa inceapa in acest an, dupa clarificarea regimului juridic al bunurilor din patrimoniul lor.
In sectorul minier se urmareste accelerarea privatizarii, prin divizarea societatilor mari, vinzarea prin negociere a actiunilor rezultate in urma procesului de restructurare prin divizare si vinzarea activelor aflate in conservare.
Documentul mai prevede privatizarea a cel putin 90% din capitalul social ramas de privatizat in chimie si petrochimie, integral in cazul rafinariilor mari, a combinatelor petrochimice, a combinatelor de ingrasaminte chimice, a societatilor de medicamente, detergenti, cosmetice, lacuri si vopsele, articole din cauciuc si mase plastice, a marilor unitati siderurgice. Un caz aparte este Sidex, care va fi privatizat cu asistenta a bancilor straine de investitii.
In cazul societatilor din industria de aparare, privatizarea se va putea face sub controlul Guvernului, procedindu-se cu precadere la vinzarea de actiuni si nu de active. Contractele vor include clauze speciale privind pastrarea capacitatilor de productie cuprinse in Inventarul general al patrimoniului industriei de aparare. Filialele si sucursalele Romarm SA vor fi privatizate partial, in limita de capital social aferenta productiei civile.
In agricultura, in ultimul trimestru al anului 1999 si la inceputul anului 2000 se urmareste finalizarea procesului de privatizare la unitatile Agromec, Cerealcom, Comcereal, Unicem si Semrom, a unitatilor din industria alimentara, privatizarea si restructurarea combinatelor zootehnice, precum si a societatilor de importanta nationala din subordinea MAA – Cai de Rasa, Institutul Pasteur, Tutunul Romanesc.
In sectorul transporturilor, va fi infiintata Compania Romana de Transport Maritim, prin restructurarea Romline, privatizarea Petromin si derularea lichidarii judiciare a Navrom. Tarom va fi privatizata in doua faze – elaborarea in cel mult sase luni a unui plan de afaceri, pentru restructurare, proces urmat de inceperea procedurilor de privatizare si identificarea unui potential investitor, in cel mult doi ani – 2000 si 2001.
In final, documentul prevede ca SN Radiocomunicatii SA sa fie restructurata, iar pentru CN Posta Romana SA se va selecta, la sfirsitul anului, un consultant pentru privatizare. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii