Guvernul italian ar putea decreta stare de urgenta in zona afectata de naufragiul navei de croaziera

marți, 17 ianuarie 2012, 08:27
2 MIN
 Guvernul italian ar putea decreta stare de urgenta in zona afectata de naufragiul navei de croaziera

Decizia oficiala va fi anuntata in cadrul urmatorului consiliul de ministri prevazut pentru joi sau chiar mai devreme daca este posibil, a precizat ministrul in cadrul unei intalniri cu autoritatile locale la prefectura din Livorno.

Aceasta masura "implica faptul ca toate operatiunile legate de acest accident sunt de interes national si necesita participarea institutiilor nationale, a guvernului si a regiunii", a explicat el.

"Nivelul de reusrse necesare va fi definit pornind de la planul pe care trebuie sa-l adoptam", a declarat Clini.

Societatea olandeza Smit Salvage a fost aleasa de proprietarul pachebotului Costa Concordia sa pompeze carburantul navei, a declarat luni Boskalis, compania-mama.

"Proprietarul navei ne-a cerut sa ne asiguram ca combustibilul va fi scos de pe nava in siguranta", a declarat Martijn Schuttevaer, purtatorul de cuvant al Boskalis.

Combustibilul va fi pompat "in urmatoarele zile" a precizat purtatorul de cuvant, subliniind ca aceasta va depinde de sosirea materialelor la fata locului si de stabilitatea navei.

Pana luni seara, 20 de angajati ai societatii Smit Salvage trebuie sa fie la fata locului, a subliniat acesta adaugand ca o conferinta de presa va fi organizata pe insula Giglio marti la ora locala 15:00 (16:00, ora Romaniei).

"Prioritatea in acest stadiu este cautarea celor care sunt dati disparuti", a spus acesta subliniind ca filiala olandeza nu va participa la cautari.

Societatea Smit Salvage, cu sediul la Rotterdam, este o filiala de prestari servicii maritime a companiei olandeze Boskalis specializata in preluarea epavelor si gestionarea situatilor de urgenta maritima.

Aceasta a participat la operatiunile de salvare pentru submarinul Kursk din 2001 in marea Barents.

Naufragiul navei Costa Concordia care avea la bord peste 4.000 de persoane s-a soldat cu cel putin sase morti, in jur de saizeci de raniti si cel putin 20 de disparuti. Autoritatile se tem mai mult de un dezastru ecologic daca cele 2.380 de tone de combustibil aflate pentru moment in rezervoarele epavei se vor deversa in mare. (Mediafax)

Comentarii