ICCJ: Deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea sa recunoasca faptele de coruptie

marți, 28 februarie 2012, 13:41
3 MIN
 ICCJ: Deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea sa recunoasca faptele de coruptie

Deputatul PNL Virgil Pop a fost gasit vinovat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si a fost condamnat, in 16 decembrie 2011, la cinci ani de inchisoare cu executarea pedepsei, decizia nefiind definitiva.

In motivarea deciziei, cei trei judecatori de la instanta suprema arata ca "pozitia procesuala negativa manifestata de inculpatul Pop Virgil este cu atat mai grava cu cat, desi in prezent detine un loc de deputat in organul legislativ al tarii, nu a inteles sa adopte un comportament demn de o asemenea functie, ci a continuat atitudinea sa de alterare a adevarului si de negare a faptelor", imprejurari in raport de care apreciaza ca se impune aplicarea unei sanctiuni penale "apta sa contribuie la reeducarea inculpatului".

Referitor la modalitatea de executare a pedepsei, magistratii instantei supreme apreciaza ca scopul educativ si coercitiv al pedepsei, astfel cum este reglementat de dispozitiile penale, poate fi atins doar prin privare de libertate, "numai in acest mod putandu-se realiza reeducarea inculpatului, in sensul formarii unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala, cat si de respect fata de organele statului de drept".

"Lipsa antecedentelor penale, singurul element pozitiv printre imprejurarile ce caracterizeaza persoana inculpatului nu poate, prin el insusi, sa conduca la stabilirea unei sanctiuni penale mai blande, gravitatea faptelor comise impunand un regim sanctionator sever, fiind in acest mod indeplinita si functia de exemplaritate a pedepsei", mai noteaza instanta in motivarea deciziei de condamnare a deputatului.

Instanta detaliaza atitudinea negativa a demnitarului aratand ca procurorii au depus la dosar o interceptare din care reiese fara dubii cum Virgil Pop o sfatuia pe complicea sa sa minta si sa nu coopereze cu anchetatorii din acest dosar.

"Nu este lipsita de importanta atitudinea negativa manifestata de inculpat dupa savarsirea infractiunilor, constand in nerecunoasterea faptei, imprejurarea ca acesta a incercat sa o determine pe inculpata Anastasia Adina Gorgan sa nu recunoasca faptele, sa nu se prezinte la organele de urmarire penala si sa nu prezinte documentele solicitate de organele de urmarire penala, incercand in acest mod sa ingreuneze desfasurarea instructiei penale cat si aflarea adevarului, imprejurari ce rezulta din convorbirea telefonica dintre cei doi inculpati din data de 13 noiembrie 2008", noteaza instanta suprema.

Virgil Pop a fost trimis in judecata in decembrie 2008, initial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instantei Tribunalului Cluj declinarea competentei de judecata la instanta suprema, din cauza calitatii de deputat, el fiind ales atunci in colegiul 8 Turda.

Potrivit DNA, in perioada decembrie 2007- februarie 2008, in calitatea pe care o avea de consilier judetean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei si 30.000 de euro de la un denuntator.

Banii ar fi fost primiti pentru ca, prin influenta pe care o avea asupra persoanelor cu functii de conducere din SC Electrica SA Bucuresti si Transilvania Nord, precum si asupra presedintelui Consiliului Judetean Cluj de atunci, sa determine incheierea unor contracte de executie de lucrari de instalatii electrice in favoarea societatii administrate de denuntator.

Procurorii notau in rechizitoriu ca, pentru a ascunde provenienta sumei de 130.000 de lei , Virgil Pop a determinat-o pe Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, sa intocmeasca acte fictive privind prestari de servicii intre societatea acesteia si firma denuntatorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achizitii fictiv, incasand prin virament bancar suma de 70.005 de lei, provenind din infractiunea de coruptie.

Virgil Pop ar fi pretins si obtinut cesiunea a 50 la suta din partile sociale ale SC Skiland SRL Oradea, in schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plata a primei transe din contractul de finantare din fonduri Sapard, invocand influenta pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, potrivit procurorilor.

In acest dosar a mai fost trimis in judecata, in stare de libertate, Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Virgil Pop a obtinut un mandat de deputat la alegerile din 2008, el candidand din partea PNL in colegiul 8 Turda pentru Camera Deputatilor. El a stat in arest din 18 noiembrie pana in 11 decembrie 2008. (Mediafax)

Comentarii