In saptamina patimilor, Radu Vasile si-a inhamat ministrii la drum

miercuri, 15 aprilie 1998, 23:00
8 MIN
 In saptamina patimilor, Radu Vasile si-a inhamat ministrii la drum

Legislativul a investit, ieri, noul guvern, cu circa 72% din voturile valabil exprimate ale parlamentarilor, un procent surprinzator, avind in vedere ca actuala coalitie CDR-USD-UDMR detine doar 60% din portofolii. Rezultatul a fost de 317 voturi "pentru" si 124 "impotriva". Dintre partidele din afara arcului guvernamental, au declarat ca vor vota "pentru" doar parlamentarii ApR. Insa chiar si cu votul acestora, care reprezinta doar 2% din Parlament, procentul ramine destul de mare. Ceea ce inseamna ca, votul fiind secret, au votat "pentru" si multi parlamentari ai Opozitiei. In discursul de investire, premierul Radu Vasile i-a multumit "cu sinceritate si convingere" fostului sef al Cabinetului, Victor Ciorbea, si echipei sale pentru activitatea desfasurata. El a mai spus ca guvernul propus si actualul program de guvernare sint singura alternativa la varianta alegerilor anticipate. In opinia sa, alegerile anticipate reprezinta "o inadmisibila risipa de timp si energie" si ar descuraja sprijinul occidental. Noul guvern va depune juramintul miine, in fata presedintelui statului.
Titularii ministerelor din noul guvern :
Prim-ministru – Radu Vasile (PNTCD)
Noul sef al Guvernului vrea sa fie un prim-ministru al tuturor romanilor si sa redea sentimentul increderii si al utilitatii. El a spus ca nu a acceptat functia de prim-ministru pentru a pregati alegerile anticipate si a afirmat ca, daca echipa sa nu va fi in stare sa-si indeplineasca obiectivele propuse, va pleca. Premierul desemnat Radu Vasile i-a multumit "cu sinceritate si convingere" fostului sef al Cabinetului, Victor Ciorbea, si echipei sale pentru activitatea pe care au desfasurat-o. Totodata, el a anuntat ca va renunta la metoda ordonantelor de urgenta, sustinind ca legile trebuie dezbatute mai intii in Parlament.
Ministerul de Externe – Andrei Plesu (sustinut de PD)
27 de voturi "pentru", sapte "impotriva" si o abtinere.
Interpelat de unii membri ai Comisiilor de politica externa, care au dorit sa stie daca exista o incompatibilitate intre relatiile Romaniei cu NATO si cele cu Moldova, Plesu a tinut sa explice ca "exista logici diplomatice diferite, care trebuie sa aiba flexibilitatea de a-si muta accentul in functie de interesele nationale ale momentului".
Ministerul Transporturilor – Traian Basescu (PD)
Unanimitate de voturi.
Basescu a reluat, in cadrul audierii sale, planurile de reabilitare a coridoarelor paneuropene, in special de petrol si gaze, care trec prin Romania si a prezentat necesarul de finantare pentru acestea.
Ministerul Finantelor – Daniel Daianu (sustinut de PNL)
23 pentru, 6 abtineri.
"Proiectul de buget pentru 1998 nu poate fi modificat. Cel mult, acesta poate fi ajustat. Asta ar presupune sa luam de undeva si sa dam in alta parte. Daca am dori sa dam mai mult intr-o parte, o solutie ar fi contractarea de imprumuturi de pe pietele externe, dar acest lucru ar avea un efect negativ asupra serviciului datoriei publice". "Daca inflatia nu va fi tinuta sub control si vom depasi tinta de 45%, ne vom confrunta cu mari probleme"
"Autoritatile romane ar putea pune problema negocierii unui nou acord de imprumut cu FMI in cadrul discutiilor cu negociatorul sef al FMI in relatia cu Romania"
Ministerul Agriculturii – Dinu Gavrilescu (PNTCD)
22 pentru, 16 impotriva.
Gavrilescu spera ca "noul Guvern sa marseze in sensul declaratiilor premierului, de sustinere a agriculturii". Presedintele Comisiei de specialitate din Senat, senatorul Trita Fanita, care a condus audierea, a adresat 16 intrebari ministrului Gavrilescu. El a mai declarat ca are in vedere renegocierea acordului ASAL cu Banca Mondiala.
Ministerul Privatizarii – Sorin Dimitriu (PNTCD)
32 pentru, 5 abtineri, unul impotriva.
"Una dintre principalele masuri incluse in programul guvernamental este modificarea Legii privatizarii", a declarat Dimitriu. Intre elementele noi care urmeaza sa fie introduse in actul normativ se numara descentralizarea atributiilor privind privatizarea de la FPS catre filialele sale teritoriale, clarificarea problemei restituirii catre societatile privatizate a 60% din sumele incasate in urma vinzarii actiunilor de catre FPS si utilizarea fondurilor rezultate din privatizare. In ce priveste restituirea catre societati, in vederea dezvoltarii, a 60% din sumele incasate de FPS prin vinzarea actiunilor, Dimitriu a aratat ca acesta este un aspect care trebuie clarificat prin lege. "Au existat situatii cind Ministerul Finantelor a confiscat sumele restituite de catre FPS", a spus el.
Ministerul Reformei – Ioan Muresan (PNTCD)
29 pentru, 9 abtineri,un vot impotriva.
"Va trebui sa incepem, in cel mai scurt timp, cu o reforma a administratiei centrale, pentru a se inlatura paralelismele de decizie si pentru a nu se mai transmite mesaje diferite in societate", a spus Muresan.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – Alexandru Athanasiu (PSDR)
19 voturi pentru, 6 abtineri.
Athanasiu a spus ca, in prezent, rata somajului in Romania este de 9,5 la suta, in primul trimestru al anului 1998 urmind sa fie disponibilizate 27.000 de persoane. "Daca privatizarea era considerata, pina acum, ca pierdere a locurilor de munca, in unele cazuri, cum ar fi IMGB, privatizarea a condus la crearea a noi locuri de munca", a declarat Athanasiu.
Relatia cu Parlamentul – Alexandru Sassu (PD)
15 voturi pentru, 7 voturi impotriva.
In opinia lui Sassu este nevoie de o alta relatie intre Guvern si Parlament, aceste institutii trebuind sa aiba "o alta imagine". El a apreciat ca, la momentul actual, exista "o mare disfunctionalitate" legata de relatia dintre Secretariatul General al Guvernului si Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul.
Ministerul Educatiei Nationale – Andrei Marga (sustinut de PNTCD)
Andrei Marga, candidatul pentru postul de ministru al Educatiei Nationale, a obtinut avizul favorabil al comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Marga nu este inregimentat politic. El a prezentat un program de reforma a invatamintului care cuprinde trecerea la invatamintul obligatoriu de noua clase, instituirea unui sistem de predare alternativ la toate nivelurile, diversificarea surselor de finantare a invatamintului. Marga s-a pronuntat impotriva privatizarii invatamintului, prevazuta in programul de guvernare al Guvernului. Andrei Marga este impotriva infiintarii de universitati "pe criterii etnice". "Toate solutiile incercate in Transilvania, care s-au bazat pe separare, au dus la esec", a spus Marga. Ministrul Educatiei Nationale a evitat sa exprime o pozitie transanta in privinta Ordonantei de modificare a Legii invatamintului. In privinta limbii de predare a istoriei romanilor si a geografiei Romaniei in liceu, el a precizat ca "solutia data de Senat va fi aplicata de Ministerul Educatiei Nationale", insa a afirmat ca, in viitorul apropiat, solutia care ar putea fi aplicata este cea a "manualelor europene", varianta in care "problema limbii se relaxeaza".
Ministerul de Interne – Gavril Dejeu (PNTCD)
35 de voturi pentru, 24 impotriva.
Dejeu a anuntat raspicat ca, pina la 30 septembrie, Legea privind statutul politistului va fi depusa la Parlament. Aceasta lege vizeaza restructurarea politiei, dintr-o structura militarizata intr-una demilitarizata.
Ministerul Tineretului si Sportului – Crin Antonescu (PNL)
Validat in unanimitate.
Prioritatile lui Antonescu sint conferinta europeana a ministrilor de resort, care va avea loc la Bucuresti in perioada 27-29 aprilie si organizarea campionatului european de fotbal pentru echipele de tineret, programat in Capitala, in luna mai.
Ministerul Comunicatiilor – Sorin Pantis (PNL)
21 de voturi pentru, doua abtineri.
Pantis a afirmat ca privatizarea RA RomTelecom se va incheia la 30 iunie sau, cel mai tirziu, la sfirsitul lunii septembrie, iar obiectivul minimal de instalare a 300.000 de linii telefonice si de inlocuire a 100.000 de linii va fi trecut in licenta de functionare a operatorului privat RomTelecom. In cazul RA Posta Romana, se va recurge la privatizarea prin oferta publica, in special pe piata romaneasca, a precizat ministrul Pantis. Posta Romana poate fi, la sfirsitul anului, al doilea serviciu postal national privatizat din Europa si al saptelea din lume.
Ministerul Industriei si Comertului – Radu Berceanu (PD)
Validat in unanimitate.
Berceanu a anuntat ca doreste disponibilizarea, in 1998, a 17.000 de angajati ai RENEL, din care 7.000 prin separarea unor servicii auxiliare, iar 10.000 prin inchiderea unor capacitati. Berceanu a amenintat ca, daca nu va fi nominalizata, la un termen fixat, conducerea Societatii Nationale de Petrol, va numi, el personal, un consiliu de administratie, care sa fie compus doar din "specialisti ai PD".
Ministerul Turismului – Sorin Frunzaverde (PNTCD)
Fost ministru al Mediului, dupa iesirea democratilor de la guvernare, Sorin Frunzaverde a fost confirmat pentru Ministerul Turismului, de comisiile de specialitate ale Parlamentului. Membru PNTCD, Frunzaverde a declarat ca nu poate influenta privatizarea in domeniu, decit prin intermediul unui lobby eficient pe linga FPS. Raspunzind unor intrebari legate de calitatea serviciilor in turism, ministrul a declarat concis: "Stelele se vor da pe merit sau vor fi luate".
Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului – Nicolae Noica (PNTCD)
Candidatul desemnat pentru a conduce Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Nicolae Noica a primit si el avizul favorabil al Comisiilor pentru administratie publica din Senat si Camera Deputatilor. El a declarat, in cadrul sedintei de audiere, ca se pronunta pentru restituirea caselor nationalizate catre fostii proprietari, dar ca, in acelasi timp, trebuie realizata protectia chiriasilor, care sa-si poata cumpara locuinte noi prin inscrierea la Fondul National de Locuinte.
Ministerul Cercetarii – Horia Ene (PAR)
23 de voturi pentru si o abtinere.
Ene sustine ca finantarea acestei activitati va fi facuta numai pe baza de proiect. El a recunoscut ca pina acum nici un proiect nu a putut fi finantat din cauza nevotarii bugetului.
Ministerul Mediului – Romica Tomescu (PNTCD)
Membrii comisiilor de specialitate ale Parlamentului au votat favorabil si candidatura lui Romica Tomescu pentru functia de ministru al Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Tomescu a declarat ca reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor impadurite, reglementata prin Legea 169, nu trebuie demarat fara sa existe un cadru legislativ si institutional prin care sa se asigure controlul asupra modului de exploatare a padurilor. In opinia sa, acest lucru se poate realiza prin adoptarea de catre Parlament a Legii regimului silvic si administrarea fondului forestier, care este in curs de avizare la Guvern.
Ministerul Justitiei – Valeriu Stoica (PNL)
20 voturi pentru, sapte "impotriva".
Valeriu Stoica a anuntat ca Guvernul va promova simultan un proiect de lege privind situatia tuturor imobilelor si unul privind protectia chiriasilor. "Trebuie sa gasim o reparatie pentru toata lumea, o solutie care sa echilibreze interesele proprietarilor si ale chiriasilor", a spus Valeriu Stoica.
Ministerul Culturii – Ion Caramitru (PNTCD)
17 voturi "pentru" si trei "impotriva".
Caramitru a reafirmat, in fata Comisiilor reunite, cele doua principii care au stat si vor sta la baza activitatii Ministerului Culturii: descentralizarea, redistribuirea competentelor sale catre institutiile culturale locale si salvarea patrimoniului national.
Ministerul Sanatatii – Francisc Baranyi (UDMR)
20 de voturi pentru, un vot impotriva.
Francisc Barany, apreciaza ca prioritatile programului sau managerial vor fi restructurarea si reorganizarea sectorului sanitar, implementarea Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate, precum si privatizarea la toate nivelele, tinindu-se cont prioritar, de angajarea de medici si farmacisti in toate zonele tarii.
Ministerul Apararii – Victor Babiuc (PD)
23 de voturi pentru, doua impotriva.
Babiuc s-a referitla implicarea Armatei in evenimentele din decembrie 1989. In opinia sa, ordinele au fost date, in decembrie 1989, de comandantul suprem al armatei, de ministrul Apararii si de seful Statului Major General, restul militarilor fiind executanti. "Armata, care nu era a lui Ceausescu ci a statului roman, a decis in decembrie 1989 soarta Revolutiei", a spus Babiuc.
Integrare Europeana – Alexandru Herlea (PNTCD)
16 voturi pentru, trei abtineri.
Herlea a spus ca prioritatea Departamentului pentru Integrare Europeana (DIE) este finalizarea, pina in luna mai, a programului national de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana (UE).
Departamentul Minoritatilor Nationale – Gyorgy Tokay
12 voturi pentru, doua voturi impotriva.
Problema tiganilor a fost pe primul plan in cadrul audierilor. Chiar daca "nu am reusit sa schimbam mentalitatea in 14 luni, am facut doar primii pasi", a opinat Tokay, mentionind ca acesti primi pasi au constat in crearea unui organism guvernamental privind minoritatile nationale si in dobindirea unor resurse financiare externe. (Grupaj realizat de Sorin COZLAC)

Comentarii