In sistemul telefoniei fixe, numarul format va avea opt cifre

luni, 11 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 In sistemul telefoniei fixe, numarul format va avea opt cifre

Institutul National de Cercetare in Comunicatii va finaliza, pina la sfirsitul acestei luni, analiza privind modul de alocare catre opeatori a numerelor telefonice, precum si eficienta utilizarii acestor numere de catre operatori. Analiza ce va fi realizata la cererea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei se impune deoarece numerotatia actuala reprezinta o resursa limitata a statului, nemaiexistind decit in mica masura posibilitatea alocarii de noi numere, apreciaza specialistii din domeniu.
Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, ne-a declarat ca, dupa finalizarea analizei de catre Institutul de Cercetare din domeniu si consultarea cu operatorii din domeniu, va fi stabilita solutia optima. El a precizat ca, aproape sigur, se va opta pentru varianta adaugarii a inca unei cifre in numerotatia nationala, ceea ce ar permite multiplicarea de zece ori a ordinului de combinatie a numerelor, suficient pentru cerintele pietei romanesti.
Secretarul de stat in MCTI, Ion Smeeianu, a explicat ca numai o zecime din numerotatia actuala mai este disponibila, ca urmare a numeroaselor solicitari privind alocarea de noi pachete de numere, venite din partea operatorilor de comunicatii. In opinia oficialului ministerului, nevoia schimbarii numerotatiei nu este presanta, daca se are in vedere ritmul lent de dezvoltare a telefoniei fixe (din cauza resurselor financiare limitate ale abonatilor), dar trebuie realizata, in contextul diversificarii gamei de servicii oferite de companiile de telecomunicatii, care vor solicita noi numerotatii. Analiza expertilor din domeniu va fi realizata pe fiecare categorie de numere telefonice (gratuite, cu suprataxa, pentru urgente). Spre exemplu, introducerea numarului unic de urgente, 112 – in conformitate cu cerintele de integrare in UE -, va determina schimbarea numerotatiei in judetele unde aceasta incepe cu 11, pentru a permite eliberarea locatiei destinate numarului unic. "Existenta numerotatiei pentru numerele verzi (care sint gratuite la accesare) si numerele rosii (cu valoare adaugata – cele care incep cu 089) ne face ca, in momentul de fata, sa fim foarte zgirciti in alocarea unor noi resurse operatorilor de telecomunicatii", a declarat recent Smeeianu. Schimbarea numerotatiei va influenta si operatorii de telefonie mobila, care vor fi obligati sa elibereze unele alocari.
Stabilirea planului de schimbare a numerotatiei va aduce si unele modificari privind taxele pe care operatorii trebuie sa le achite pentru alocarea de noi numere. De altfel, asa cum au aratat reprezentantii ministerului, intr-o prima etapa, in scopul diminuarii cererilor de numerotatie nejustificate, se are in vedere introducerea unei taxe pentru orice numar alocat, indiferent daca utilizatorul il foloseste sau nu. Opinia operatorilor este ca vor fi obligati sa plateasca taxe mai mari deoarece li se vor aloca grupe mai mari de numere. Opinia oficialiloe este insa alta. "Schimbarea numerotatiei telefonice este o necesitate, in contextul integrarii in structurile europene. Nu este vorba de o simpla operatiune tehnica, ci de o intreaga strategie de dezvoltare nu numai a operatorilor de comunicatii de voce, ci si a celor care asigura transmisiile de date", a declarat dl Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei din Camera Deputatilor. (Anca SOFRAN)

Comentarii