Iranul lanseaza un „ultim avertisment” Statelor Unite

marți, 03 ianuarie 2012, 19:49
3 MIN
 Iranul lanseaza un „ultim avertisment” Statelor Unite

Iranul "va trece la actiune" in cazul in care portavionul american identificat saptamina trecuta in zona strimtorii Ormuz, unde marina iraniana efectueaza manevre navale, va mai fi observat in regiune, a avertizat seful Armatei iraniene, Ataollah Salehi, citat de agentia oficiala IRNA. "Iranul nu va repeta acest avertisment… Recomand dusmanului american sa nu se intoarca", a afirmat Ataollah Salehi. "Ii avertizez pe americani si le recomand sa nu se intoarca, pentru ca nu avem obiceiul sa repetam avertismentele", a incheiat Ataollah Salehi.

In ciuda amenintarilor, purtatorul de cuvint al Departamentului de Aparare american a anuntat ieri ca SUA vor trimite, in continuare, nave de razboi in zona Golfului.

Un avion iranian a "identificat" un portavion american in zona manevrelor navale efectuate de marina in regiunea extrem de sensibila a strimtorii Ormuz, a afirmat pe 29 decembrie un oficial militar.

Iranul, care a inceput pe 24 decembrie zece zile de manevre navale in regiunea strimtorii Ormuz, in marea Oman si in oceanul Indian si a evocat posibilitatea de a inchide strimtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale. Aceasta strimtoare, pe unde trece intre o treime si 40% din traficul maritim petrolier mondial, este foarte vulnerabila din cauza deschiderii sale, de circa 50 km, si a adincimii sale, care nu trece de 60 de metri.

Reactionind la amenintarea iraniana, Statele Unite, care mentin in zona o puternica prezenta militara, prin Flota a V-a, au avertizat ca "nici o perturbare a traficului maritim in strimtoarea Ormuz nu va fi tolerata". In afara de Iran, al doilea producator din OPEC, alte tari din Golf, precum Arabia Saudita, Kuweit, Irak, Qatar si Emiratele Arabe Unite exporta o parte din petrolul lor prin aceasta strimtoare.

Moscova: "Iranul nu are rachete cu raza lunga de actiune"

Potrivit presei de la Teheran, Iranul ar fi "testat cu succes", luni, o racheta de croaziera sol-mare. "Racheta sol-mare cu raza lunga de actiune Ghader a fost testata cu succes pentru prima data", a precizat luni agentia IRNA.

Racheta Ghader are o raza de actiune de 200 de kilometri. "Aceasta racheta construita de expertii iranieni a reusit sa-si atinga tinta si a distrus-o", a declarat amiralul Mahmoud Moussavi, purtatorul de cuvint al manevrelor navale organizate in regiunea strimtorii Ormuz. Aceasta demonstratie de forta intervine in momentul in care Statele Unite si Occidentul sporesc presiunile asupra Iranului din cauza programului sau nuclear controversat. Pe de alta parte, ministrul rus al Apararii a declarat ieri ca Iranul nu detine rachete cu raza medie si lunga de actiune si "nici nu este aproape de a le avea", in conditiile in care iranienii nu au "tehnologie necesara pentru a fabrica astfel de rachete". Rusia este un aliat traditional al Iranului, Teheranul construindu-si prima centrala nucleara cu ajutorul Moscovei, care i-a furnizat si combustibilul necesar pentru ca aceasta sa fie functionala. Ca si Occidentul insa, Moscova si-a exprimat in citeva rinduri ingrijorarea in legatura cu programul nuclear iranian, despre care Teheranul sustine ca ar fi "pur civil". Moscova nu a acuzat insa, pina in acest moment, Teheranul ca ar incerca sa fabrice arme atomice.

Comentarii