MAE: Declaratiile lui Rogozin sunt eronate, probabil o reactie la intrarea in vigoare a acordului

marți, 27 decembrie 2011, 13:07
3 MIN
 MAE: Declaratiile lui Rogozin sunt eronate, probabil o reactie la intrarea in vigoare a acordului

"Afirmatiile domnului Rogozin, fost reprezentant al Rusiei la NATO, reprezinta probabil o reactie fata de intrarea in vigoare, la 23 decembrie 2011, a Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, care constituie un moment important in procesul de creare a sistemului NATO de aparare antiracheta. Afirmatiile domnului Rogozin sunt eronate", considera MAE.

Ministerul precizeaza ca, in masura in care Rogozin se refera la chestiunea comenzii si controlului sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice, "acestea urmeaza a fi exercitate de catre NATO, in conformitate cu regulile de angajare si celelalte reguli specifice care sunt in curs de stabilire in cadrul Aliantei".

"Romania este parte integranta si joaca un rol activ in acest proces, iar Acordul intrat in vigoare pe 23 decembrie 2011 prevede in art. VI cooperarea romano-americana dedicata special acestui obiectiv", adauga Ministerul roman de Externe.

MAE precizeaza totodata ca, in urma aplicarii Acordului, care este in deplina conformitate cu deciziile luate de Alianta la Summit-ul de la Lisabona din 2010, Baza Deveselu va deveni o locatie antiracheta integrata in sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice.

"In ceea ce priveste gradul de protectie a teritoriului Romaniei fata de eventuale atacuri, domnul Rogozin introduce de asemenea o ipoteza eronata atunci cand arata, potrivit stirii de presa care il citeaza, ca europenii ar fi devenit «ostaticii si tintele unui (eventual) atac de retaliere, fara ca macar sa aiba acces la tehnologiile americane». Conform art. III alin. 4 din Acord, SUA sunt angajate in mod ferm pentru securitatea Romaniei, precum si sa apere Romania contra amenintarii in crestere reprezentate de proliferarea rachetelor balistice si impotriva unui potential atac cu rachete balistice", precizeaza MAE.

Ministerul mai precizeaza ca intrarea in vigoare a Acordului, in intervalul de timp prognozat la momentul inceperii negocierilor, va permite pastrarea ritmului necesar pentru realizarea sistemului NATO antiracheta in orizontul de timp preconizat.

"Partea romana spera totodata ca partea rusa va arata disponibilitatea necesara pentru a fi posibile progrese pentru realizarea intelegerilor NATO-Rusia de la Lisabona in vederea atingerii obiectivelor cooperarii in domeniul apararii antiracheta intre cei doi parteneri", se mai arata in raspunsul transmis de MAE.

Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, semnat la Washington, la 13 septembrie, a intrat in vigoare la 23 decembrie.

Noul vicepremier rus Dmitri Rogozin, fost ambasador la NATO, a ridiculizat luni Romania pentru ca a permis instalarea unor elemente ale sistemului american antiracheta pe teritoriul sau, afirmand ca Bucurestiul nu va avea acces la acestea, relateaza Russia Today in pagina electronica.

"Noi am analizat acordul pe care americanii l-au semnat cu romanii" pentru instalarea de interceptori de racheta apartinand Statelor Unite in Romania, in cadrul sistemului european antiracheta, a declarat luni Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO din 2008, in fata unor ofiteri din cadrul fortelor aerospatiale ruse, in cursul unei vizite la o unitate din Krasnoznamensk.

"Romanii pot sa creada ca sunt operatori importanti in interceptarea rachetelor, dar chiar si comandantul bazei, un militar roman, va avea dreptul sa intre doar in anticamera", a continuat el. Comandantul roman al viitoarei baze de la Deveselu nu va vizita niciodata statia de control, a apreciat vicepremierul rus, pentru simplul motiv ca baza este americana si nu NATO, a adaugat Rogozin, citat de Russia Today.

Noul vicepremier le-a mai spus ofiterilor rusi ca, in opinia sa, Washingtonul i-a convins pe europeni ca au nevoie de "implicarea constanta a Statelor Unite in afacerile lor interne", rezultatele unei asemenea relatii fiind mai mult decat defavorabile pentru europeni. Acestia au devenit "ostaticii si tintele unui (eventual) atac de razbunare", fara ca macar sa aiba acces la tehnologiile americane, a mai apreciat fostul ambasador rus la NATO.

Aceasta situatie este "extraordinar de ironica", avand in vedere contributia tuturor tarilor occidentale la dezvoltarea unor astfel de sisteme, care raman totusi sub control american, a mai apreciat adjunctul lui Vladimir Putin, citat de televiziunea rusa.

Desi Germania si Rusia au devenit democratii moderne cu sisteme de piata libera, NATO se teme in continuare atat de renasterea fostului stat nazist, cat si de a celui sovietic, le-a spus el ofiterilor rusi. Germanilor nu li se permite sa formeze nici macar o brigada, pentru o anumita operatiune, tocmai din cauza acestei temeri, a argumentat Rogozin, numit saptamana trecuta de presedintele rus Dmitri Medvedev vicepremier responsabil de aparare. (Mediafax)

Comentarii