Marea Britanie, campioana euroscepticismului

vineri, 27 mai 2005, 23:00
3 MIN
 Marea Britanie, campioana euroscepticismului

Dintre toate tarile membre UE sau nu, cea care striga cel mai tare la portavocea euroscepticismului este Marea Britanie. Foarte multi englezi sint convinsi ca Uniunea Europeana reprezinta o maladie incurabila contactata de statele membre. Pe eurosceptic.com este prezentata o serie de critici la adresa celor mai importante tari din Uniune.
Astfel, dorinta Germaniei de a colabora cu institutiile de la Bruxelles este vazuta ca o reminiscenta a vinovatiei care deriva din trecutul nazist. Mai mult, conform site-ului, germanii urmaresc stergerea completa a trecutului lor patat cu scopul de a lua totul de la zero, rebotezindu-se cu numele de „cetateni a Europei”. Franta este descrisa ca un tarim al functionarilor maniaci, permanent in cautare de noi teritorii pentru a extinde la maximum domnia birocratiei. Desi presiunea competitivitatii nu ii mai permite Parisului sa propovaduiasca, ca pina acum socialismul, totusi elitele franceze nu au renuntat la idea extinderii nelimitate a prerogativelor statului. Italia, din perspectiva euroscepticilor britanici, are nevoie de UE pentru a face ordine in haosul guvernamental si economic specific. In loc sa-si amelioreze deficitul bugetar, prefera sa adopte euro, iar in loc sa-si reformeze guvernul, prefera sa renunte la suveranitatea nationala.
In ce priveste Spania, Portugalia sau Irlanda, toate aceste tari s-au articulat Uniunii doar prin mita. Ele au platit miliarde in subventii pentru a sustine sectoare de agricultura demult depasite, numai cu scopul de a cistiga voturi docile. Pentru eurosceptici, este cazul clasic in care iti vinzi libertatea pentru o felie mai mare de tort.
De ce nu poate functiona Uniunea Europeana
De asemenea, site-ul incearca sa deconstruiasca citeva din argumentele eurofililor, considerate a fi simple elucubratii politice. Astfel, se aminteste faptul ca una dintre motivatiile Uniunii de a-si mari puterea in defavoarea statelor membre este aceea de a reusi sa tina piept hegemoniei instaurate de Statele Unite ale Americii. Insa euroscepticii cred ca justificarea este ipocrita, avind in vedere ca America a fost de fapt cea care a asigurat pacea in batrinul continent, si totodata, si prosperitatea. Europa nici nu poate inca visa sa aiba o putere militara comparabila cu cea americana. Mai mult, nici macar nu poate sa o cumpere, fiind prea ocupata cu deficitele bugetare. De asemenea, se ridica problema ca majoritatea tarilor europene nu au traditie democratica, regim politic exportat de americani cu baioneta. Iar in acest caz, democratia Uniunii Europene este lipsita de fond. De asemenea, este criticata din plin birocratia excesiva a Uniunii, producatoarea unui grad inalt de coruptie, fenomen cu care se confrunta aproape fiecare echipa de comisari, inclusiv cea actuala, prezidata de Juan Manuel Barroso.
Federalizarea, un pericol ce ameninta suveranitatea tarilor membre
Constitutia europeana va inlocui prezenta UE cu o Uniune care va avea forma constitutionala a unui stat federal supranational. Pentru a constientiza opinia publica de realitatea federalizarii, euroscepticii invoca art. IV-437 din Constitutie prin care sint anulate toate tratatele din vechea Comunitate Europeana si Uniune Europeana. Mai mult, art. I-1 inlocuieste vechea Uniune Europeana cu o noua Uniune din punct de vedere politic, legal si constitutional. Art. I-7 ii confera UE atributele unui stat, cu presedinte, ministru de Externe, dar si simboluri statale precum steag, imn, moneda si sarbatoare publica, avind chiar dreptul de a semna tratate cu alte state. In final, prin art. I-6, UE asaza deasupra Constitutiilor nationale Constitutia europeana, iar prin art. I-10 cetatenia europeana deasupra cetateniei nationale, inlocuind suveranitatea nationala cu cea comunitara. (Oana Burghelea)

Comentarii