Marea pacaleala a remanierii

sâmbătă, 29 noiembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Marea pacaleala a remanierii

PD nu obtine si nu cedeaza nimic in urma remanierii, dar va critica orice "rotire a cadrelor" decisa de PNTCD. PNTCD a refuzat propunerea PD de a prelua un minister economic, au declarat, ieri, vicepresedintii PD Radu Berceanu si Traian Basescu. Traian Basescu a afirmat ca, in penultima intilnire, care a avut loc miercuri, PNTCD propusese PD sa preia un nou infiintat Minister al Reformei si Privatizarii, in schimbul unuia dintre portofoliile Externelor, Apararii, Transporturilor sau Mediului. Potrivit lui Basescu, PD acceptase sa cedeze Ministerul Mediului si partile ajunsesera la o intelegere. Basescu a afirmat ca joi, PNTCD a revenit asupra propunerii, refuzind sa cedeze vreun minister economic, chiar daca PD s-a aratat dispus sa cedeze si Ministerul de Externe, pe linga Ministerul Mediului. "Intre raspunsul afirmativ si cel negativ al PNTCD nu s-a intimplat decit un singur eveniment: consultarea lor cu presedintele, la Cotroceni", a spus Traian Basescu. El a afirmat ca, in pofida refuzarii ofertei, PD va ramine in guvern, pentru a nu compromite stabilitatea politica a tarii. "A fost doar o propunere colegiala, de a contribui si noi cu vreo doi-trei specialisti pe linga cei cincisprezece mii ai Conventiei", a spus Basescu.
Ciumara, victima a trocului PNTCD – PNL
PNTCD si PNL au convenit asupra schimbului Finante-Industrii, urmind ca titularii acestor ministere sa fie propusi de catre conducerile fiecarui partid. La Ministerul Finantelor, in urma alegerilor din cadrul partidului, a fost anuntat deputatul de Maramures Decebal Traian Remes. Pentru acest post au fost trei candidaturi: Viorel Catarama, care s-a autopropus, Gheorghe Manolescu, profesor de Finante la Universitatea Bucuresti, propus de prim-vicepresedintele Valeriu Stoica, si Remes, sustinut de presedintele Quintus.
La Ministerul Industriei si Comertului, PNTCD nu a stabilit, inca, noul ministru, insa cele mai multe voci din partid dau ca sigur numele lui Ulm Spineanu. Rocada realizata de PNTCD si PNL este echitabila, fiind vorba in fiecare caz de un ministru de stat. De asemenea, s-a hotarit ca Ministerul Reformei sa fie condus de Mircea Ciumara, iar noul minister al Privatizarii, de Sorin Dimitriu. Unificarea Consiliului pentru Reforma cu Ministerul Privatizarii nu s-a realizat, asa cum se stabilise la un moment dat, datorita neintelegerilor dintre taranisti si democrati. Cu toate acestea, PD ramine cu conducerea FPS, insa acesta va fi subordonat Ministerului Reformei. Pentru FPS, cele mai mari sanse le are democratul Bogdan Baltazar, actual vicepresedinte al Fondului.
Taranistii fac si rocada mica
PNTCD va renunta cu siguranta la Stefan Dragulescu, cele mai multe sanse la Ministerul Sanatatii avindu-le consilierul prezidential Nicolae Constantinescu. La Ministerul Educatiei Nationale, in locul lui Virgil Petrescu va fi propus sociologul Andrei Marga, rectorul Universitatii din Cluj Napoca. In urma esuarii negocierilor dintre Partidul Democrat si PNTCD, nu se va mai realiza un portofoliu comasat al Agriculturii, Padurilor si Apelor. In aceste conditii Dinu Gavrilescu are sanse foarte mari sa-si conserve portofoliul.Ca urmare, deputatul Vasile Lupu nu va mai primi promisul portofoliu unificat al Agriculturii si Mediului.
Biroul Permanent al PNL si-a mai desemnat propunerile pentru Ministerul Sportului si Turismului – Crin Antonescu in locul lui Sorin Stanescu, si pentru Ministerul Informatiilor Publice – Sorin Botez. Liberalul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Industriei si Comertului, a declarat ca nu este interesat de presedintia societatii Nationale de Petrol – asa cum s-a vehiculat in presa – si ca se va intoarce in Parlament imediat ce locul sau va fi ocupat dupa remaniere de viitorul ministru propus de PNTCD
Reprezentantii coalitiei au inceput o noua runda de negocieri la ora 17.00. Desi discutia nu s-a incheiat la inchiderea editiei, se asteapta ca in urma acestor discutii remanierea sa fie definitivata. (L. Gheorghiu, C. RAUS)

Comentarii