Mitropolia Clujului crede ca pasapoartele biometrice aduc o ofensa romanilor

joi, 19 februarie 2009, 14:54
2 MIN
 Mitropolia Clujului crede ca pasapoartele biometrice aduc o ofensa romanilor

Sindodul, condus de IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, sustine ca sistemul de supraveghere pe care se bazeaza pasapoartele biometrice este un atentat la libertarea oamenilor si il compara cu tradarea secretului spovedaniei.

„Argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea si urmarirea delicventilor constituie o ofensa la adresa intregului popor roman, care nu poate fi tratat ca o banda de infractori. Dimpotriva, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea si intimitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase. E ca si cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit in randuielile bisericesti, dar cu drept de cetatenie in sistemul transparentei fara perdea. Biometria nu numai ca nu o sanctioneaza, dar, dimpotriva, o legifereaza, omul fiind tratat nu ca faptura a lui Dumnezeu, inzestrata cu suflet, inteligenta si libertate", se arata intr-un comunicat de joi al Sinodului.

Forul ortodox solicita presedintelui Traian Basescu masuri pentru protejarea drepturilor constitutionale ale romanilor.
„In concluzie, facem un apel catre Domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei si garantul respectarii Constitutiei, sa faca tot ceea ce ii sta in putinta spre a-i asigura cetateanului roman dreptul la libertate si viata particulara, in consens cu principiile convietuirii sociale.", se mai arata in comunicat.

In general, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a condamnat joi lipsa de dezbatere care a precedat decizia privind introducerea pasapoartelor biometrice incepand cu 1 ianuarie 2011.

„Oficial, semnalul a fost dat prin Hotararea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006, privitoare la introducerea pasapoartelor electronice, in care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adica imaginea faciala, impresiunea digitala, precum si alte elemente de identificare. Mai mult, desi Hotararea ii priveste pe toti cetatenii Romaniei, ea nu a fost precedata de o dezbatere publica, asa cum s-ar fi cuvenit intr-o tara democratica. Pentru 1 ianuarie 2011 este programata introducerea noilor carti electronice de identitate cu cip. Acesta are forma si dimensiunea unei aschiute in care se stocheaza datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar intr-un act de identitate (buletin, pasaport, card comercial sau sanitar), ci si in corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar continutul sau poate fi citit de la distanta si de catre oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu exista nici o lege nationala sau internationala care sa garanteze discretia sau securitatea absoluta a datelor inscrise in cip, acestea fiind, practic, la dispozitia oricarui factor institutional sau privat si constituind un sistem de supraveghere a cetatenilor pe toata durata vietii lor si chiar dupa moarte", se mai arata in document.

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului mai considera ca o problema sistemului de supraveghere biometrica in Romania, trebuie supusa "unor analize si nuantari, atat la nivelul Sinoadelor locale cat si la acela al Sfantului Sinod plenar".

 

Comentarii