Observatorii straini dau nota de trecere alegerilor din Moldova, cei autohtoni sunt mai severi

joi, 30 iulie 2009, 13:52
4 MIN
 Observatorii straini dau nota de trecere alegerilor din Moldova, cei autohtoni sunt mai severi

Alegerile au fost in ansamblu bine gestionate, permitand competitia intre partide politice reprezentand un pluralism de vederi, dar campania a fost afectata negativ de intimidari subtile si lipsa de impartialitate a presei, se arata in comunicatul OSCE publicat pe site-ul organizatiei.

"Sunt incurajat de derularea acestor alegeri. Multe din normele OSCE au fost indeplinite, dar raman de abordat probleme importante, precum lipsa de incredere dintre partidele politice din tara si alegatori, care trebuie depasita pentru ca democratia Moldovei sa continue sa se imbunatateasca", a spus Petros Efthymiou, seful delegatiei Adunarii Parlamentare a OSCE si coodonator special al observatorilor organizatiei pe termen scurt.

"Salut participarea activa a alegatorilor la acest scrutin, care este un semnal bun pentru democratia din Moldova. Totusi, alegatorii trebuie sa aiba incredere in intregul proces electoral. Acuratetea listelor de alegatori a expus inca o data puncte slabe si o nevoie urgenta de ameliorari majore. Alegatorii din Moldova si-au exprimat vointa; acum este timpul ca fortele politice din tara sa isi demonstreze capacitatea de dialog politic constructiv si impartire a puterii", a spus si Mevlüt Cavusoglu, seful delegatiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Si seful misiunii de observatori a Parlamentului European, eurodeputatul roman Marian-Jean Marinescu, a evaluat pozitiv modul de desfasurare a scrutinului, insa facand apel la continuarea reformelor democratice. "Din pacate, nu putem spune ca aceste alegeri au respectat toate criteriile internationale. Insa evaluarea generala a scrutinului este pozitiva. Totusi, fara o schimbare structurala democratica, Republica Moldova nu va putea sa faca fata provocarilor. Directia cea buna nu este mai putina, ci mai multa democratie. Pe acesta cale, UE va fi de partea Republicii Moldova", a declarat Marinescu.

"Este incurajator faptul ca aceste alegeri s-au desfasurat, in general, in mod profesionist si eficient. Cu toate acestea, adanc inradacinata neincredere intre concurentii politici in timpul campaniei evidentiaza nevoia presanta de a angajare intr-un dialog pentru a depasi blocajul procesului democratic si pentru a gestiona complexele provocari cu care se confrunta R. Moldova", a declarat Boris Frlec, seful misiunii de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR).

Observatorii au notat faptul ca ziua alegerilor a fost bine organizata si calma, iar modul de desfasurare a fost evaluat, in general, drept pozitiv. Chiar daca pe perioada campaniei atmosfera a fost extrem de polarizata, candidatii au putut sa isi desfasoare campania in tara. Abuzul de resurse administrative a avut, totusi, un efect negativ in ceea ce priveste egalitatea oportunitatilor de campanie. Au fost folosite si metode subtile de presiune de catre autoritati pentru a controla mediul de campanie.

Mass-media a oferit alegatorilor informatii despre principalii candidati, dar principalele posturi de televiziune nu au asigurat o acoperire impartiala si echilibrata, favorizand partidul de guvernare atat in ceea ce priveste timpul alocat, cat si tonul.

Institutiile insarcinate cu organizarea alegerilor au actionat in mod transparent si, in ansamblu, profesional. In pofida unor eforturi de a imbunatati calitatea listelor cu alegatori, inregistrarea acestora nu a fost uniforma, iar observatorii au identificat o serie de nereguli privind acuratetea listelor in ziua alegerilor.

Spre deosebire de observatorii straini, observatorii moldoveni au oferit o evaluare mai severa. Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte – Coalitia 2009, care a monitorizat alegerile legislative de miercuri, afirma ca scrutinul nu a fost nici complet liber si nici corect. "Luand in considerare in special situatia alegatorilor din Transnistria, a celor de peste hotare si situatia studentilor, alegerile nu au fost libere in totalitate", a declarat secretarul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte – Coalitia 2009, Nicolae Panfil.

"Exista doua aspecte foarte grave in aceasta campanie care au determinat in mare masura atitudinea Coalitiei 2009, atunci cand s-au dat aceste concluzii finale. Este vorba de utilizarea masiva a resurselor administrative, mai mult decat in campania precedenta, si de manipularea opiniei publice prin intermediul mass-media. Aceste concluzii trebuie sa determine Parlamentul viitor sa se asigure ca viitoarele campanii electorale sa fie mai putin viciate", a adaugat Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, care face parte din Coalitia 2009.

La randul sau, directoarea interimara a Centrului Independent de Jurnalism, Nadine Gogu, a calificat aceasta campanie mai agresiva decat precedenta, precizand ca unele organe mass-media "s-au lasat utilizate de unii concurenti electorali pe post de instrument de propaganda".

Coalitia 2009 a subliniat ca in campania electorala au fost inregistrate zeci de cazuri grave de intimidare a concurentilor electorali. "Au existat tentative de intimidare sau impiedicare a candidatilor de a-si prezenta programele politice, fiind inregistrate multiple situatii in care intalnirile unor candidati electorali cu alegatorii au fost zadarnicite de persoane necunoscute, iar organele de forta nu au luat atitudine in majoritatea cazurilor", a spus Nicolae Panfil.

Potrivit unui comunicat de presa al Coalitiei 2009, "nu a fost respectat principiul egalitatii sanselor candidatilor electorali, fiind inregistrate multiple cazuri de tratament discriminatoriu fata de unii" candidati. (NewsIn)

Comentarii