Orban: CE a facut patru consultari publice privind ACTA; Romania nu a avut nicio contributie

joi, 02 februarie 2012, 13:52
4 MIN
 Orban: CE a facut patru consultari publice privind ACTA; Romania nu a avut nicio contributie

"Legat de modul in care afacerile europene sunt integrate la nivelul societatii romanesti, la nivelul clasei politice, trebuie sa-mi exprim inca o data regretul ca, din pacate, afacerile europene – care sunt din ce in ce mai mult afaceri interne – sunt foarte putin dezbatute si cunoscute", a spus Orban.

Ministrul a apreciat ca, in consecinta, "si rezultatele se resimt in performantele Romaniei ca stat membru UE".

"E suficient sa ne uitam la ultimul exemplu, cel legat de ACTA, ca sa intelegem cat de scazut e nivelul dezbaterii. Comisia Europeana a organizat patru sesiuni de consultare pe aceasta problema, pentru ca domeniul comertului este exclusiv de competenta comunitara. Au fost patru consultari publice. Din ce stiu eu, reactiile din tara au fost practic zero", a spus Orban.

Ministrul si-a exprimat si regretul fata de faptul ca, de la integrarea Romaniei, calitatea celor care lucreaza in domeniul afacerilor externe nu s-a imbunatatit.

"Cat de putin se discuta la nivelul clasei politice temele legate de afaceri europene, care, repet, din ce in ce mai mult sunt teme de politica interna! Cat de putin problemele de afaceri europene au fost incluse in politicile interne la nivelul administratiei. Dimpotriva. Facand o comparatie cu ce se intampla inaintea aderarii si cu ce se intampla dupa momentul aderarii, din motive obiective, dar si subiective, as putea spune ca nu s-a imbunatatit calitatea celor care lucreaza in domeniu. Ba dimpotriva, sunt motive de ingrijorare", a spus el.

Ministerul Economiei va initia consultari publice privind Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), un document care nu poate fi aplicat inainte de parcurgerea mai multor etape, inclusiv ratificarea in Parlament, si care nu modifica legea in domeniul proprietatii intelectuale, sustine Guvernul.

Ministerul Economiei are atributii in domeniul deoarece tratatul se refera in principal la protejarea comertului ilegal si incurajarea competitivitatii, potrivit sursei citate.

"Semnarea de catre Romania a acestui acord nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, este doar o etapa. Acordul va intra in vigoare in Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale, in primul rand trebuie ca Parlamentul European sa isi dea avizul conform, lucru care estimam ca se va intampla undeva in vara, dupa care incep si procedurile de ratificare a acestui acord in parlamentele nationale. Independent si concomitent cu acest lucru, va fi adoptat acest acord si de Consiliul Uniunii Europene. Daca in cadrul consultarilor cu societatea civila si in timpul dezbaterilor din Parlament se va ajunge la concluzia ca acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va intampla acest lucru", a spus purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Potrivit acesteia, negocierile au inceput oficial in 2008, iar textul a fost prezentat public in noiembrie 2010, cu organizarea de catre CE a patru conferinte publice pe aceasta tema.

Purtatorul de cuvant al Executivului a sustinut totodata ca acest acord nu prejudiciaza libertatile personale ale utilizatorilor de internet si nu va institui masuri suplimentare de supraveghere a traficului pe internet, blocand anumite site-uri.

"ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si comunitare in materie de proprietate intelectuala. Pentru exportatorii romani si comunitari, aplicarea ACTA va contribui la protejarea pe piata internationala a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, a drepturilor de autor, a marcilor comerciale, brevetelor, desenelor, modelelor, indicatiilor geografice. Toti cei care utilizeaza internetul in mod legal si nu fac comert ilegal, fie ca vorbim de muzica, filme si orice fel de produse , pot sta linistiti ca si pana acum, iar cei care comercializeaza produse fara sa plateasca, drepturi de proprietate intelectuala, raspund in fata legii", a spus Muntean.

Intrebat de jurnalisti cum va fi aplicat acordul daca nu este modificata legislatia in vigoare, purtatorul de cuvant a sustinut ca documentul prevede o mai buna colaborare intre toti semnatarii acordului pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si combaterea traficului de produse contrafacute.

Intrebat in continuare daca este adevarat ca vor fi monitorizate adresele de e-mail, iar corespondenta va fi copiata, oficialul guvernamental a raspuns negativ.

"Nu, potrivit legislatiei in vigoare acest lucru se poate face daca exista o plangere care se considera a fi justificata, daca Parchetul cere si primeste acest mandat, atunci poate sa solicite providerului de internet informatii si se poate actiona in penal. dar ACTA nu modifica aceste lucruri", a spus Muntean.

Ea a mai aratat ca acordul ar fi trebuit semnat de catre ambasadorul roman, dar acesta nu a ajuns inca la post, astfel ca documentul a fost parafat din partea Romaniei de catre insarcinatul cu afaceri din cadrul misiunii de la Tokyo, in baza dreptului conferit prin memorandum al Guvernului.

Reprezenzanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat, joi, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca Romania nu ar fi trebuit sa semneze ACTA pana nu avea garantii ca un drept legitim, cel al apararii proprietatii intelectuale, nu atinge dreptul la viata privata si dreptul la protectia datelor cu caracter personal.

El a spus ca Guvernul a gresit semnand acordul ACTA fara o dezbatere publica prealabila si a afirmat ca este "inadmisibil" ca seful Executivului sa semneze un document fara a avea cunostinta de prevederile acestuia.

Ponta a precizat ca un eventual guvern condus de USL va anula ACTA. (Mediafax)

Comentarii