Ponta: Atacul lui Basescu impotriva sistemului de urgenta, bazat pe interese private

joi, 12 ianuarie 2012, 13:42
3 MIN
 Ponta: Atacul lui Basescu impotriva sistemului de urgenta, bazat pe interese private

Victor Ponta a declarat, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca prin prevederile actualului proiect de lege a sanatatii vor fi spitale care vor intra in faliment si se vor inchide, iar cele care vor fi organizate ca fundatii vor iesi de sub controlul Curtii de Conturi.

"O mica parte din Legea sanatatii se refera la sistemul de asistenta de urgenta, la SMURD, una din zonele care functioneaza peste media serviciilor de sanatate din Romania. Atacul presedintelui Traian Basescu impotriva acestui sistem are in spate interese private care graviteaza in jurul lui Basescu si al PDL, care vor lovi intr-un sistem ce functioneaza bine. Prin prevederile actualului proiect de lege a sanatatii, vor fi spitale care vor intra in faliment si se vor inchide, iar cele care vor fi organizate ca fundatii ies de sub controlul Curtii de Conturi si de sub un mod transparent de cheltuire a banilor publici", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, privatizarea ca solutie care rezolva toate problemele sanatatii din Romania "este o tema falsa", pentru ca statul nu se poate deroba de obligatia de a avea grija de cetatenii sai in domeniile educatiei, sanatatii si sigurantei personale.

"In momentul in care 4,5 miliarde de euro din banii publici, cat e bugetul CNAS pe 2012, trec in administrare privata, acest lucru se face pe criterii netransparente si clientelare si vor duce sigur la o lipsa de control a cetatenilor care platesc acesti bani fata de modul in care se cheltuiesc banii platiti pentru sanatate", a spus Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca vrea sa creada ca proiectul Legii Sanatatii poate sa fie adoptat in aceasta sesiune legislativa, precizand ca nu-si doreste o asumare a raspunderii guvernamentale in acest sens.

Presedintele a mentionat ca legea lasa loc sectorului privat in domenii considerate anterior "tabu". "Va mai pot spune ca legea, pe fondul ei, schimba putin filosofia: lasa loc sectorului privat si in domeniul spitalelor si in domeniul asigurarilor si in multe alte zone care pana acum erau tabu si erau ale statului", a mai spus seful statului.

El a admis ca este posibil ca persoanele care au lucrat la proiectul Legii Sanatatii sa fi omis anumite aspecte, dar a mentionat ca are convingerea ca o dezbatere "onesta" poate duce la solutie mai buna decat proiectul existent.

"Nu vreau sa fie considerat ca o amenintare, dar nu as vrea sa se repete experienta de la Legea educatiei, o lege buna, exigenta, care odata lansata in dezbatere publica a fost superpolitizata, ceea ce a impins pana la urma Guvernul sa-si asume raspunderea in loc sa fie o trecere normala si decenta prin Parlament. Vreau sa cred ca am invatat din erorile de dezbatere superpolitizate de la Legea educatiei sau de la Codul Muncii si macar acum, cand este vorba despre sanatatea publica, vom gasi resurse sa facem o discutie decenta cu legea citita. Pana la urma, nu este nevoie sa te pronunti pe orice", a adaugat Basescu.

De asemenea, el a precizat ca proiectul Legii sanatatii este puternic inspirat din experienta sistemului de sanatate olandez si german.

Totodata, presedintele Traian Basescu a declarat ca exista interese gigantice pentru neadoptarea Legii sanatatii, el mentionand ca nu doreste sa dea nume, dar ii vizeaza pe cei prin manile carora trec "milioane" fara ca acesti bani sa se regaseasca in modernizarea sistemului.

Raed Arafat a demisionat, marti, din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu. (Mediafax)

Comentarii