Predoiu: Obiectivul promovarii la ICCJ, asumat de „muschetari sau nemuschetari” din CSM

marți, 13 decembrie 2011, 10:53
4 MIN
 Predoiu: Obiectivul promovarii la ICCJ, asumat de „muschetari sau nemuschetari” din CSM

Guvernul a decis, luni, ca isi va asuma proiectul de lege privind promovarea judecatorilor la ICCJ.

Intrebat de cand vor fi promovati judecatorii care acced la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ministrul Catalin Predoiu a spus: "In prezent, exista o procedura deschisa si, pe de alta parte, aceasta procedura a asumarii, in ipoteza previzibila, dupa parerea mea, ca se termina cu succes, va insemna – sigur, dupa promulgare – o intrare in vigoare destul de rapida a legii. Tehnic, raspunsul depinde de vacantarea pozitiilor ulterioare la Inalta Curte, daca ele, intre timp, se ocupa pe procedura in curs".

Concret, daca aceasta procedura (sumata de Guvern-n.r.) intra in vigoare dupa ce locurile se ocupa, practic, ea va fi aplicata pentru prima data cand se va organiza un nou concurs pentru promovarea la Inalta Curte, iar acest concurs se va organiza in momentul in care locurile se vacanteaza la ICCJ prin pensionare sau din alt motiv (demisie-n.r.).

Motivul pentru care s-a recurs la angajarea Guvernului pe aces proiect a fost presiunea timpului, pentru ca acest obiectiv al transparentizarii si eficientizarii accesului la Inalta Curte este unul foarte vechi, a sustinut Predoiu.

Ministrul a subliniat ca proiectul a fost dezbatut public si ca au existat mai multe variante, la un moment dat fiind chiar o tentativa de a-l trece prin Parlament, unde a fost respins, insa a fost o forma diferita.

"Acum avem de-a face cu un proiect mult imbunatatit – in opinia mea si a altor specialisti – si, pe de alta parte, nu este de neglijat faptul ca multe dintre solutiile din proiect au venit din dezbaterile anterioare cu sistemul judiciar. (…) Deci forma este diferita, principiile parlamentarismului sunt respectate, inainte de a face acest pas, evident ca mai multi specialisti au evaluat daca ne incadram in limitele constitutionale si numai dupa ce ne-am asigurat ca avem mai multe opinii concordante am pasit la aceasta procedura. Pe de alta parte, repet, este un obiectiv important, esential, este asumat si de catre CSM, este asumat si de catre Inalta Curte, daca vreti este asumat si de societatea romaneasca, ce reclama de foarte multa vreme cresterea performantei in justitie. Vrem o procedura mai transparenta pentru Inalta Curte, vrem o competitie mai curata, vrem sa ajunga acolo cei mai buni judecatori dintre cei care candideaza", a explicat demnitarul.

Despre conditiile impuse candidatilor pentru ICCJ, Predoiu a spus ca se iau in calcul hotararile judecatoresti pe care le-au dat in ultimii zece ani, apoi va fi un interviu in cadrul plenului CSM si un concurs, respectiv proba scrisa pe mai multe discipline, patru grupe de discipline.

"Sunt de fapt vreo opt ranguri de drept care se evalueaza, plus jurisprudentele cele mai importante – Curtea Constitutionala, Inalta Curte, CEDO. Comisia este formata dintr-un judecator al ICCJ, deci nominalizat de catre Inalta Curte, dintr-un formator nominalizat de catre INM, care sa aiba cel putin rangul de judecator la Curtea de Apel, precum si un profesor universitar care are un contract de munca pe durata nedeterminata cu o universitate de cercetare avansata si educatie in sensul articolului 193 din noua lege a invatamantului, la care se adauga un avocat cu reputatie, desemnat de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, precum si un psiholog desemnat de catre Colegiul Psihologilor", a aratat Predoiu.

Potrivit oficialului, prezenta psihologului este fireasca pentru ca actul de justitie nu e doar un act tehnic.

"Actul de impartire a dreptatii presupune a intelege nu numai legile, ci a intelege viata, a intelege cine si cum imparte dreptatea", a sustinut ministrul.

Totodata, demnitarul a spus ca anumite lucruri, care sunt de natura tehnica, raman a fi detaliate prin regulamentul Consiliului Superior al Magistraturii, caruia "i s-a lasat suficienta libertate pentru a detalia, pentru a concretiza principiile trecute in aceasta lege".

"Noi am cautat sa punem in pagina obiectivele pe care am observat ca buna parte din membrii Consiliului Superior al Magistraturii – «muschetari» sau «nemuschetari» – si le-au asumat in campania pentru alegerile la CSM (in decembrie 2010-n.r.), le-au urmarit, au incercat sa le impuna in mod laudabil pe parcursul anului 2011.
Din varii motive, nu mai intru acum in detalii pe care cei de acolo le cunosc, nu s-a reusit acest lucru. Poate reusim acum, prin aceasta asumare", a mai spus ministrul Justitiei Predoiu.

Intrebat daca CSM este partener pe aceata propunere legislativa, Predoiu a spus: "Cred ca da. Daca e consecvent cu ceea ce a exprimat in perioada anterioara. Ar trebui sa fie si am aceasta speranta".

Marti, la CSM au loc audieri pentru promovare la Sectia civila a ICCJ, unde pe un loc s-au inscris sase candidati. (Mediafax)

Comentarii