Predoiu: Reforma in justitie trebuie sa fie asumata mai puternic de catre CSM si sistemul judiciar

marți, 17 ianuarie 2012, 16:36
3 MIN
 Predoiu: Reforma in justitie trebuie sa fie asumata mai puternic de catre CSM si sistemul judiciar

O alta concluzie, desprinsa in urma discutiilor de la Comisia Europena, a afirmat Catalin Predoiu, este aceea ca se urmareste prin Mecanismul de Cooperare si Verificare privind justitia romana sa se asigure un caracter de ireversabilitate a reformelor, a unui nivel de implementare care sa permita concluzia ca ceea ce s-a muncit pana acum ramane bun castigat pentru justitie indiferent de evoluttile politice.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut luni, la Bruxelles, intalniri de lucru cu Cecilia Malmström – comisar european pentru Afaceri Interne, Viviane Reding – vicepresedintele Comisiei Europene, comisar european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie si cu Catherine Day – secretarul general al Comisiei Europene, coordonatorul delegat din partea presedintelui Comisiei Europene, José Barroso, pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) dintre Romania si Comisia Europeana.

"Prima si cea mai importanta concluzie este aceea ca, in acest moment, este foarte important ca reforma in justitie sa fie mai puternic asumata de catre Consiliul Superior al Magistraturii si de catre sistemul judicar in ansamblul sau", a declarat, marti, la Bucuresti, ministrul Catalin Predoiu.

Potrivit demnitarului, aceasta inseamna, in primul rand, o aplicare a legilor adoptate de catre Parlament in cadrul programului de reforma, fie ca este vorba de noul Cod civil, "care deja a intrat in vigoare intr-o maniera extrem de apreciata de Comisia Europeana", fie de viitorul Cod de procedura civila si de codurile penal si de procedura penala.

Concret, se impune o pregatire la nivelul CSM, dar si la nivelul instantelor si parchetelor, respectiv alocari de resurse umane si pregatirea profesionala

"O alta cocluzie importanta este aceea ca se urmareste prin acest MCV asigurarea unui caracter de ireversabilitate a reformelor, a unui nivel de implementare care sa premita concluzia ca ceea ce s-a muncit pana acum ramane bun castigat pentru justitie, indiferent de evolutiile politice", a declarat Predoiu, adaugand ca "un indicativ ar fi modul in care Parlamentul va intelege sa primeasca si in viitor proiectele in cadrul programului de reforma si, evident, sa le adopte asa cum s-a intamplat si pana astazi".

Potrivit ministrului, aceasta abordare a Parlamentului, "dovedita constructiv pana in acest moment", poate fi o garantie ca si reformele in justitie vor continua, iar cele deja realizate vor fi pastrate fara a fi afectate, "fie ca e vroba de reforma pe zona proceselor civile, fie in domeniul penal, fie de politicile anticoruptie si institutiile anticoruptie, care trebuie prezervate, intarite, aparate, perfectionate in continuare, indiferent de evolutiile politice".

"De altfel, politicile anticoruptie si continuarea lor au reprezentat o alta concluzie a discutiilor cu cei trei reprezentanti ai Comisiei Europene", a adaugat Predoiu.

Ministrul a continuat spunand ca in cadrul discutiilor a fost abordata chestiunea codurilor, precizand ca a fost apreciata aplicarea Codului civil, capacitatea sistemului judiciar de a implementa un astfel de act normativ, care constituie premisa ca pe 1 iunie 2012 sa poata intra in vigoare noul Cod de procedura civila.

"O alta concluzie a fost ca vom internaliza obiectivele Mecanismului si in alte instrumente de politici publice. In cadrul strategiei anticoruptie am inclus cele trei conditionalitati din Mecanism", a declarat Predoiu, adaugand sa va fi lansat in curand de minister studiul privind eficienta sistemului judiciar.

Ministrul a afirmat ca, indiferent de evolutia MCV dupa vara acestui an, Romania isi asuma prin instrumente de politici interne, generate si gestionate in parte de MJ, in parte de celalalte institutii din justitie, toate obiectivele Mecanismului de Cooperare si Verificare pe care le cuprinde in acest moment.

"Nu este vorba de o dublare a acestui mecanism, este vorba de o multidirectionare a efortului nostru, de impingere a reformei in profunzimea sistemului. Una din cocluzii a fost ca trebuie sa asiguram transferul de la adoptarea legilor catre implementarea lor, astfel incat sa-si produca efectele", a subliniat ministrul Predoiu.

Totodata, ministrul a precizat ca este unanim acceptat de catre europeni faptul ca reforma implementata in acest moment are nevoie de timp, ca masurile dispuse nu se simt de la o zi la alta, ca e nevoie de continuitate, de ireversibilitate.

Ministrul Predoiu a recunoscut faptul ca se simte faptul ca instante si parchete nu au ajuns la un standard european peste tot. "Este adevarat. Dar reflectati ca acolo unde mai sunt lucruri de facut este si din cauza faptului ca acestea pe care le implementam astazi nu s-au facut la timp", a conchis Predoiu. (Mediafax)

Comentarii