Primarii pot reesalona datoriile beneficiarilor de prestatii sociale, unii au datorii si de 10 ani

luni, 06 februarie 2012, 12:53
4 MIN
 Primarii pot reesalona datoriile beneficiarilor de prestatii sociale, unii au datorii si de 10 ani

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca, potrivit Codului de procedura fiscala, Ordonanta de Guvern 92/2003, articolul 125, alineatul 1, primarii pot reesalona restantele unor persoane la impozitele locale numai prin hotarari ale Consiliului Local, prin constituirea unor garantii.

Articolul 125 alineatul 1 prevede ca, "la cererea temeinic justificata a debitorilor, persoanele fizice sau juridice, creditorii bugetari locali, prin autoritatile administratiei publice locale, care administreaza aceste bugete, pot acorda, pentru obligatiile bugetare restante pe care le administreaza, urmatoarele inlesniri la plata: esalonari la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, redeventelor, contributiilor si a altor obligatii la bugetul local, amanari la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, contributiilor si a altor obligatii la bugetul local, esalonari la plata majorarilor de intarziere, cu exceptia majorarilor de intarziere datorate pe perioada de esalonare si scutiri sau reduceri de impozite si taxe locale, in conditiile legii."

MMFPS mai precizeaza ca pentru acordarea inlesnirilor la plata, creditorii bugetari locali vor cere debitorilor constituirea de garantii.

"Ministerul Muncii cere edililor locali sa aplice legea cu responsabilitate. Ministerul Muncii nu incurajeaza primariile sa stabileasca noi termene
pentru plata impozitelor locale. Exceptie fac numai cetatenii care se afla intr-o situatie financiara realmente dificila. Facem aceste precizari intrucat bilantul arata ca 10,21 la suta din totalul beneficiarilor inregistreaza restante. Restul de 89,7 la suta este cu plata la zi. (…) Beneficiarii de indemnizatie de crestere a copilului, care au venituri net mai mari, au datorii vechi si de 10 ani", precizeaza MMFPS.

Ministerul da cateva exemple din situatia intocmita de Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, aratand ca in sectorul 6 din Capitala un beneficiar care are un drept de 2.578 lei pe luna, pentru indemnizatia de crestere a copilului, are o datorie de 3.796 de lei, in sectorul 2, un beneficiar care primeste 3.400 de lei, indemnizatie de crestere a copilului, are o datorie de 25.561 de lei, iar in judetul Tulcea, un beneficiar de alocatie de sustinere a familiei, care primeste 120 de lei pe luna, are o datorie de 92 de lei.

"Acestea sunt o parte dintre exemplele care arata, inca o data, ca e bine sa pastram simtul proportiei. Ca cetateni ai unui stat avem drepturi, dar si
obligatii. Prestatiile sociale nu sunt platite din contributia celui care beneficiaza de ajutor social, ci in baza principiului solidaritatii, din taxele si impozitele celor care muncesc si, astfel, asigura functionarea institutiilor statului", se mai arata in comunicat.

MMFPS precizeaza ca urmareste sa responsabilizeze cetatenii, nu sa faca economii prin suspendarea din plata a beneficiarilor de ajutoare sociale care nu isi platesc impozitele.

"Ministerul Muncii are obligatia sa trimita banii catre cei care merita, care nu isi pot asigura nevoile primare, cum ar fi hrana, si nu catre proprietarii de masini de lux. Anuntam ca echipele de specialisti de la ANPIS vor verifica, in perioada urmatoare, daca datele transmise de edilii locali coincid cu cifrele din registre. Vom verifica inclusiv modul in care acorda primariile reesalonarile catre beneficiarii de ajutoare sociale. Cine incalca legea, plateste amenzi de pana la 5.000 de lei", se mai arata in comunicat.

La cererea Ministerului Muncii, pana in 31 ianuarie, toti primarii au avut obligatia sa transmita Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, situatia beneficiarilor de ajutoare sociale-venit minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului- care nu si-au platit impozitele locale. Toti cei care au restante la plata impozitelor locale se suspenda din plata incepand de la 1 februarie.

Peste 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale nu mai primesc, din februarie, alocatia de sustinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizatia pentru cresterea copilului, din cauza ca nu si-au platit impozitele si taxele locale.

Dintre acestia, 10,21 la suta au restante la plata impozitelor si taxelor locale. Judetele cu cei mai multi restantieri sunt Mures (23,4 la suta), Dolj (17,12 la suta), Bacau (16,9 la suta), Salaj (16,43 la suta) si Giurgiu (16,18 la suta). In Capitala, 7,92 la suta dintre cei care primeau ajutoare sociale nu si-ai platit impozitele, in cazul acestora plata prestatiilor sociale urmand sa fie suspendata.

Potrivit MMFPS, alocatia de sustinere a familiei a fost suspendata in cazul a 11,65 la suta dintre cei 347.469 de beneficiari, adica 40.463 de restantieri.

Venitul minim garantat nu se va mai acorda in 10,84 la suta dintre cele 190.490 de cazuri inregistrate, adica 20.654 de restantieri.

Indemnizatia de crestere a copilului se suspenda pentru 6,71 la suta dintre cei 177.577 de beneficiari, adica 11.921 de rstantieri.

Astfel, din februarie au fost suspendate ajutoarele sociale pentru 73.038 de beneficiari care au restante la plata impozitelor si taxelor locale.

Daca cetatenii isi achita obligatiile locale, intr-o perioada de cinci luni de zile, reintra in plata si vor primi, inclusiv, drepturile din urma.  (Mediafax)

Comentarii