PSD acuza PDL ca isi subordoneaza CNA

miercuri, 29 februarie 2012, 11:33
4 MIN
 PSD acuza PDL ca isi subordoneaza CNA

"Partidul Social Democrat atrage atentia ca, prin incalcarea brutala a practicilor parlamentare, PDL a pus mana pe o institutie publica cu rol extrem de important in campania electorala. In acest moment, Consiliul National al Audiovizualului este controlat de actuala putere, ceea ce ofera certitudinea unor abuzuri la adresa opozitiei si a televiziunilor care nu servesc interesele lui Traian Basescu si ale PDL", sustine PSD intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

PSD mai sustine ca, desi isi manifesta public disponibilitatea de dialog cu opozitia si cu societatea civila, in realitate, coalitia majoritara a instituit "o adevarata tiranie a majoritatii".

"Dialogul clamat este doar o minciuna. In spatele acestui discurs se ascund demersuri concrete si explicite menite sa conduca la o permanentizare si consolidare a puterii", considera PSD.

PSD mentioneaza ca, in virtutea algoritmului politic, l-a propus pe Grigore Zanc pentru un nou mandat in CNA.

"Acesta a fost inca din 2004 membru al Consiliului si, la expirarea mandatului, in octombrie 2010, PSD s-a pronuntat pentru continuitate, sustinandu-l in continuare pe domnul Zanc pentru postul de la CNA. Acest algoritm vizeaza mentinerea unui echilibru intre putere si opozitie, fiind legitimat de votul popular. Dar, daca in cazul UDMR regula a fost respectata, in ceea ce priveste opozitia, candidatul sustinut de PSD a fost respins, in locul sau fiind numit candidatul PDL", se arata in comunicat.

PSD mai precizeaza ca, din octombrie 2010 si pana acum, in pragul campaniei electorale pentru alegerile locale, actuala putere nu a fost interesata de numirea unor noi membri in CNA.

"Este clar ca PDL se pregateste sa foloseasca toate institutiile statului in campania electorala, anuland astfel competitia libera si votul democratic. PSD trage din nou un semnal de alarma in privinta abuzurilor actualei puteri si face apel la CNA sa isi mentina echidistanta, sa nu se implice in competitia politica si sa serveasca interesul public", se mai arata in comunicat.

Senatul si Camera Deputatilor au validat, marti, in sedinta comuna, numirea lui Lorand Turos si a lui Valentin Alexandru Jucan in calitate de membri titulari ai CNA si a lui Mihail Marius Badea in calitate de membru supleant al CNA.

Membrul CNA Lorand Turos, propus de grupurile parlamentare ale UDMR, a fost numit pana la data de 19 decembrie 2012 (pentru restul de mandat ramas dupa ce Attila Szasz a parasit CNA), iar membrul titular Valentin Alexandru Jucan si membrul supleant Mihail Marius Badea, propusi de grupurile parlamentare ale PDL, au fost numiti pentru un mandat de sase ani, conform Legii audiovizualului. Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Attila Szasz, membru al CNA din mai 2008, a declarat pe 9 februarie, pentru MEDIAFAX, ca a decis sa renunte la mandatul sau in cadrul CNA, pentru ca a hotarat sa lucreze in presa in limba maghiara. Mandatul lui Attila Szasz ar fi expirat in decembrie 2012.

In anul 2006, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant in CNA de Parlamentul Romaniei, la propunerea Senatului, pentru perioada 2006 – 2012. Atunci, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant al lui Attila Gasparik, care a fost desemnat membru titular al CNA de Parlament, la propunerea Senatului. In martie 2008, Attila Gasparik a decis sa renunte la mandatul sau de membru in CNA, locul sau fiind luat automat de membrul supleant Attila Szasz.

Un alt membru al CNA propus de Senat si sustinut de PSD, Grigore Zanc – al carui mandat inceput in 2004 s-a incheiat in octombrie 2010 -, a fost propus de PSD pentru un nou mandat in Consiliu, insa Parlamentul nu l-a numit. In iunie 2011, surse din Parlament au declarat pentru MEDIAFAX ca PDL ar fi dorit sa-l propuna pe Valentin Alexandru Jucan ca membru in CNA (pe locul ramas vacant dupa incheierea mandatului lui Zanc), insa PSD nu a dorit sa cedeze postul democrat-liberalilor.

Pe de alta parte, la sfarsitul anului 2012 vor expira mandatele a cinci dintre actualii membri ai CNA – Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Dan Grigore si Constantin Dutu.

In schimb, membrii CNA Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu si Mihai Malaimare isi vor desfasura activitatea in Consiliu si dupa decembrie 2012. Ei au fost validati ca membri titulari ai CNA in octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira in 2014. Narcisa Iorga a fost propusa ca membru al CNA din partea Presedintiei, Mihai Malaimare si Christian Mititelu au fost propusi de Guvern, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputatilor.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri si este numit de Parlament, la propunerea: Senatului – 3 membri; Camerei Deputatilor – 3 membri; Presedintelui Romaniei – 2 membri; Guvernului – 3 membri. Propunerile nominalizeaza candidatul pentru postul de titular, precum si candidatul pentru postul de supleant si se inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere, in termen de 15 zile de la data declansarii procedurii de numire. Birourile permanente ale celor doua Camere inainteaza propunerile comisiilor permanente de specialitate, in vederea audierii candidatilor in sedinta comuna. In urma audierii, comisiile permanente de specialitate intocmesc un aviz comun pe care il prezinta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Candidaturile se aproba cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in conditiile intrunirii cvorumului celor doua Camere.

Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani.

Membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale. (Mediafax)

Comentarii