PSD intra in zodia suspinelor

marți, 08 iulie 2003, 23:00
4 MIN
 PSD intra in zodia suspinelor

Cu un an inaintea alegerilor, in PSD se vad deja semnele bataliei pentru putere, pentru functii, fiecare avind interese si pozitii de pastrat sau de obtinut. Semnalul a fost dat de restructurarea Guvernului, care a dus la o serie de miscari si in partid. In urma acestei masuri, citiva dintre oamenii importanti in PSD si-au pierdut locurile in Guvern, unii au fost marginalizati, iar altii au fost trecuti la munca de partid. A urmat panica in rindurile PSD, deoarece aproape nimeni nu a mai fost sigur pe pozitia pe care o ocupa si aproape toata lumea s-a intrebat cine urmeaza la restructurat. Modificarile operate de Adrian Nastase in Guvern, care au dus la mutarea lui Octav Cozminca in functia de presedinte executiv al partidului, la trecerea lui Dan Matei Agathon ca secretar executiv, au deschis calea unor atacuri mai mult sau mai putin voalate intre lideri ai PSD. Marele nemultumit a fost Cozmin Gusa, considerat pina nu de mult „omul lui Nastase” in partid. El a criticat blocarea accesului tinerilor la functii de conducere, fara nici un efect. Principalul conflict al lui Cozmin Gusa in partid, devenit si public, a fost cel cu vicepresedintele Dan Ioan Popescu, miza fiind candidatul PSD la Primaria Capitalei.
Plecarea lui Gusa a afectat imaginea PSD, lasind impresia unui partid in care vechile structuri de conducere opun o rezistenta evidenta la orice tentativa de innoire a esalonului superior, in care tinerii sint marginalizati si sint readusi in prim-plan oameni ai trecutului. In plus, liderul Adrian Nastase nu va mai putea sa isi impuna asa usor un om de incredere, avind in vedere „precedentul Gusa” si ar putea avea dificultati chiar cu promovarea ideilor sale privind reformarea si europenizarea PSD. Un semnal negativ in acest sens este fuziunea PSD cu PSM (continuatorul fostului partid comunist) si PSRN (o formatiune desprinsa din partidul lui Vadim Tudor), ai caror reprezentanti urmeaza sa fie cooptati in structurile de conducere ale partidului de guvernamint. Nu se poate spune ca un partid ca PSM a adus PSD un plus de imagine, avind in vedere in prezent este condus de Ion Sasu, fost sef de cabinet al Elenei Ceausescu.
Gusa pleaca, scandalurile ramin
Desi Gusa a plecat, in PSD au mai ramas conflicte latente. In urma cu citva timp, Dan Ioan Popescu a atacat-o pe Simona Marinescu (adusa de Gusa de la PD in functia de secretar executiv), trimitind-o la „cratita”, iar Miron Mitrea a atacat proiectul Dracula Park, pe care Dan Matei Agathon l-a prezentat mereu ca pe o mare realizare a sa. In PSD circula zvonuri ca
Simona Marinescu si Codrin Stefanescu, apropiati ai lui Gusa, ar urma sa fie inlaturati din posturile de secretari executivi.
Conducerea PSD va trebui sa decida si asupra functiei de secretar general, ramasa vacanta, fie eliminind-o, fie gasind un inlocuitor pentru Cozmin Gusa. Apoi, trebuie gasita o solutie pentru Octav Cozminca, astfel incit functia sa de presedinte executiv sa fie in conformitate cu statutul partidului. O varianta ar fi chiar preluarea functiei de secretar general de catre Cozminca. El a anuntat deja masuri impotriva baronilor locali si, desi nu mai ocupa functia de ministru al Administratiei, a amenintat din nou cu inlocuirea unor prefecti.
Eterna obsesie – cucerirea marilor orase
O alta problema a PSD este nominalizarea candidatilor pentru marile orase. Partidul de guvernamint trebuie sa aiba candidati cu care sa invinga in locurile unde nu a cistigat niciodata: Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara. Capitala a reprezentat mereu un punct slab al PSD, deoarece nu a fost niciodata fieful actualului partid de guvernamint si este greu de gasit un candidat care sa se bata cu Traian Basescu.
Partidul de guvernamint mai are de raspuns si la intrebarea privind decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, dar acest lucru nu va fi transat la Consiliul National. Acest punct a reprezentat, pina acum, un amplu subiect de discutii in interiorul PSD, o parte dintre lideri fiind impotriva decalarii deoarece au considerat ca partidul ar trebui sa mearga cu „doua locomotive” – Ion Iliescu si Adrian Nastase, iar alta parte a apreciat ca prin decalarea alegerilor, PSD va scapa de concurenta PRM si a lui C.V. Tudor. Ultima varianta se pare ca este in prezent cea mai agreata de catre conducerea PSD.
Va ramine PSD unit?
Pina atunci, PSD are de trecut insa o perioada deosebit de grea. Partidul de guvernamint este obligat sa faca reformele cerute de FMI si UE pentru a nu rata sansa integrarii in 2007. Cresterea nivelul de trai al populatiei nu este vizibila, iar masurile populiste inaintea campaniei electorale ar fi un dezastru pentru economie si ar periclita chiar integrarea in UE. In plus, urmeaza si o perioada marcata de miscari in PSD pentru locurile pe listele parlamentare si pentru onorarea obligatiilor asumate. In aceste conditii, cea mai grea intrebare pentru PSD este: va ramine unit si se va mentine in topul preferintelor electoratului? (Comentariu realizat de Alina Novaceanu, Mediafax)

Comentarii