Cum comenteaza presa internationala rezultatele alegerilor din R. Moldova

joi, 30 iulie 2009, 13:00
3 MIN
 Cum comenteaza presa internationala rezultatele alegerilor din R. Moldova

Opozitia moldoveana prooccidentala a promis sa formeze o coalitie extinsa, dupa ce rezultatele partiale aratau ca PCRM, aflat la guvernare, se indreapta catre o infrangere, comenteaza Reuters, subliniind ca liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, "un intelectual care a plecat din Partidul Comunistilor" este principalul pion in configurarea viitoarelor coalitii.

Agentia France Presse considera insa ca desi opozitia moldoveana devanseaza PCRM, acest lucru nu inseamna ca Republica Moldova a iesit din criza politica in care a plonjat dupa scrutinul din aprilie. Agentia franceza considera insa ca rezultatele acestor alegeri sunt decisive pentru orientarea politicii externe a tarii, o victorie a opozitiei conducand la o ameliorare a relatiilor cu Romania si o apropiere de UE.

Si Associated Press subliniaza ca o victorie a opozitiei proeuropene ar putea aduce Republica Moldova mai aproape de UE si de NATO si ar putea ajuta tara sa isi amelioreze relatiile cu Romania, dupa acuzatiile aduse acestui stat de presedintele Vladimir Voronin si de reintroducerea vizelor pentru romani.

Financial Times se concentreaza in comentariul sau pe schimbarea de putere in fosta republica sovietica si potentiala sa indepartare de Moscova, aliatul traditional al fostului Guvern, dar si pe rolul important pe care il detine in prezent Marian Lupu. Cotidianul britanic remarca, de asemenea, ca viitorul Guvern de la Chisinau are o misiune grea, pe fondul crizei economice.

BBC, care anunta ca PCRM pare sa fi pierdut majoritatea parlamentara, subliniaza necesitatea negocierilor pentru alegerea noului presedinte, deoarece chiar daca cele patru partide de opozitie s-ar alia, nu ar intruni majoritatea necesara de trei cincimi pentru alegerea presedintelui.

Subliniind ca ultimul Guvern comunist din Europa pare sa piarda puterea in urma alegerilor parlamentare, cotidianul britanic The Times sustine ca rezultatele par sa adanceasca si mai mult criza politica din Republica Moldova. Publicatia subliniaza ca o infrangere a comunistilor ar fi o lovitura pentru Rusia, care il sustine pe Voronin si l-a laudat pentru ca a preintampinat o revolutie prooccidentala precum cea din Ucraina sau Georgia.

Publicatia electronica EUObserver afirma ca partidele de opozitie au obtinut rezultate bune in pofida faptului ca Guvernul comunist a monopolizat presa si a primit ajutor de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei si de un miliard de dolari din partea Chinei. Noul Guvern, arata EUObserver, va depinde insa de ce alegere va face liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.

In timp ce Wall Street Journal titreaza ca partidele de opozitie au castigat suficiente voturi pentru a invinge comunistii, New York Times subliniaza ca revoltele si criza politica declansata in Republica Moldova dupa scrutinul din aprilie au accentuat scindarea grupurilor etnice si lingvistice ale tarii, transformand societatea moldoveneasca intr-una din ce in ce mai polarizata. Cei mai multi tineri si cetateni din mediul urban vor integrarea in Occident, in timp ce moldovenii mai in varsta si din mediul rural prefera o apropiere de Rusia.

Le Monde subliniaza ca, desi Voronin nu va putea candida pentru un al treilea mandat, el va continua sa joace un rol politic de prim-plan. De altfel, subliniaza cotidianul francez, el a fost cel care a condus campania electorala a comunistilor.

Radio France International avertizeaza asupra lipsei de evolutie a situatiei, avand in vedere ca PCRM ramane pe primul loc, chiar daca pierde cateva mandate. Opozitia, desi isi amelioreaza rezultatele, nu reuseste sa obtina majoritatea necesara alegerii presedintelui, ceea ce sugereaza prelungirea blocajului din aprilie.

Agentiile rusesti se limiteaza la a prelua comunicatele Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, subliniind ca un asemenea rezultat ar putea determina trecerea in opozitie a Partidului Comunistilor.

Doar cotidianul economic Kommersant comenteaza rezultatele acestui scrutin, sugerand ca Moscova ar putea sa analizeze posibilitatea de a negocia cu alti lideri politici in afara de Vladimir Voronin. (Mediafax)

Comentarii