Sesizarea presedintelui privind modificarea Legii invatamantului, admisa de CC

miercuri, 14 decembrie 2011, 14:01
3 MIN
 Sesizarea presedintelui privind modificarea Legii invatamantului, admisa de CC

Presedintele Traian Basescu a trimis in 25 noiembrie presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstitutionalitate a unei legi pentru completarea Legii invatamantului 84/1995, invocand incalcarea Constitutiei in legatura cu modul in care a fost adoptata si trimisa la promulgare.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, legea pentru completarea Legii invatamantului 84/1995 a fost adoptata de Senat, in calitate de Camera decizionala, in data de 14 septembrie 2010, iar pe 12 octombrie 2010, presedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.

In urma reexaminarii, Parlamentul a transmis presedintelui, in vederea promulgarii, Legea pentru completarea Legii invatamantului 84/1995.

Legea dedusa controlului de constitutionalitate a fost reexaminata de catre Camera Deputatilor, ca prima Camera sesizata, in sedinta din 7 iunie 2011. In urma votului exprimat, legea a fost respinsa si, in consecinta, a fost transmisa Senatului, in calitate de Camera decizionala.

In data de 31 octombrie 2011, Legea pentru completarea Legii invatamantului nr. 84/1995 a fost reexaminata de Senat.

"Analizand obiectiunile formulate de Presedintele Romaniei, comisia sesizata in fond a intocmit un raport de admitere a cererii de reexaminare, in sensul respingerii legii. Supus la vot, raportul comisiei sesizate in fond nu a intrunit numarul de voturi necesar adoptarii. Pe cale de consecinta – si in absenta unui vot expres asupra legii aflate in reexaminare – Presedintelui Romaniei i-a fost transmisa, spre promulgare, Legea pentru completarea Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, in forma adoptata initial de Parlament, considerandu-se ca prin respingerea raportului comisiei sesizate in fond – si, implicit, a cererii de reexaminare – subzista decizia anterior exprimata de Parlament, in cadrul dezbaterii obisnuite, adica cea de adoptare a acestei legi. Invederam ca Legea pentru completarea Legii invatamantului nr. 84/1995, transmisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor art. 76 alin. (1), coroborate cu cele ale art. 77 alin. (3) din Constitutia Romaniei. Astfel, potrivit art. 77 alin. (3) din Constitutie, daca Presedintele Romaniei a cerut reexaminarea unei legi, acesta are obligatia de a promulga legea in cauza in termen de 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare. Asadar, prevederile constitutionale precizeaza expres ca numai legile care sunt adoptate in urma reexaminarii pot fi promulgate de catre Presedintele Romaniei", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit documentului, fata de aspectele cuprinse in cererea de reexaminare, Parlamentul se exprima prin vot, iar votul se refera intotdeauna la legea in cauza.

"Drept urmare, indiferent de continutul cererii de reexaminare, ori de propunerile cuprinse in raportul comisiei sesizate in fond, cele doua Camere ale Parlamentului supun la vot legea aflata in reexaminare. De aceea, votul exprimat asupra cererii de reexaminare a presedintelui Romaniei ori asupra raportului comisiei sesizate in fond nu echivaleaza cu un vot de adoptare a legii. De asemenea, votul asupra legii trebuie exprimat in acord cu continutul normativ al legii aflate in reexaminare. Asadar, in cazul de fata, potrivit dispozitiilor art. 76 alin. (1), este necesar votul majoritatii membrilor Camerei, intrucat legea reglementeaza relatii sociale din domeniul legilor organice", se mai arata in comunicat.

Astfel, seful statului sustine ca Legea pentru completarea Legii invatamantului 84/1995, nefiind supusa votului plenului Senatului, a fost inaintata presedintelui spre promulgare cu incalcarea dispozitiilor articolului 76 alineatul 1 din Constitutie – intrucat reglementeaza relatii sociale din domeniul legii organice, iar pentru a fi adoptata aceasta trebuia sa intruneasca votul majoritatii membrilor Camerei Senatului – si ale articolului 77 alineatul 3 din Constitutie, potrivit carora numai legile adoptate dupa reexaminare pot fi promulgate de catre presedinte.

Actul normativ care completeaza Legea invatamantului 84/1995, republicata a fost retrimis de presedintele Traian Basescu Parlamentului in octombrie 2010, cerand, printre altele, ca prevederile documentului sa fie integrate cu noua Lege a educatiei nationale, avand in vedere ca obiectul de reglementare este similar.

"1. Legea transmisa spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea Legii invatamantului 84/1995 cu un nou articol, potrivit caruia unitatile de invatamant obligatoriu, organizat prin invatamantul preuniversitar particular acreditat, sunt finantate din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din alte surse, conform legii. 2. Din continutul expunerii de motive a propunerii legislative reiese ca initiatorii au dorit ca prevederile referitoare la finantarea de baza a invatamantului obligatoriu particular acreditat sa intre in vigoare pana la inceputul noului an scolar 2010-2011. Acest lucru nu s-a realizat si, mai mult decat atat, pentru anul bugetar 2010 nu au fost cuprinse sumele necesare finantarii de baza pentru invatamantul preuniversitar particular acreditat", se arata in cererea de reexaminare. (Mediafax)

Comentarii