Social-democratii germani il lovesc sub centura pe Nastase

vineri, 14 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Social-democratii germani il lovesc sub centura pe Nastase

Chiar in ziua in care premierul Adrian Nastase isi pusese costumul cel bun pentru intilnirea cu secretarul general al NATO, George Robertson, social-democratii germani i-au aplicat o lovitura sub centura, lansind public o initiativa mai veche a lor, in care sustin ca extinderea Aliantei, prevazuta pentru anul viitor, ar trebui sa lase la usa Romania, alaturi de Bulgaria si Albania. Promotorul acestei initiative, social-democratul german Markus Meckel, care detine si functia de vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a NATO, a reusit sa convinga alti 18 parlamentari europeni ca in Romania domneste instabilitatea si, prin urmare, tara noastra trebuie sa mai astepte la usa Aliantei Nord-Atlantice.
Desi nu trece aproape nici o zi fara ca premierul si partidul pe care-l conduce sa nu se laude cu relatiile excelente pe care le au cu social-democratii europeni, ieri, Adrian Nastase si PSD au fost crunt dezamagiti de omologii din Europa in frunte cu cei germani. In plina campanie pro-NATO a Romaniei, un grup de social-democrati germani, secondati de alti colegi docrinari de-ai lor din Europa, au relansat la Forumul Transatlantic de la Washington o initiativa mai veche a lor, prin care cer ca Romania, Bulgaria si Albania sa mai astepte la portile NATO pina in 2005, sustinind in paralel ca, anul viitor, la summit-ul de la Praga, sa fie primite in Alianta doar Slovacia, Slovenia si cele trei tari baltice: Letonia, Lituania si Estonia. In fruntea initiativei se afla social-democratul german Markus Meckel, liderul parlamentarilor germani delegati la Adunarea Parlamentara a NATO si vicepresedinte al acestui organism. Grupul Meckel considera ca aceasta "initiativa curajoasa" ar rasplati eforturile acelor tari care "sint democratii solide, cu economie libera de piata, cu control civil al armatei, capabile sa coopereze cu NATO conform standardelor Aliantei". In opinia semnatarilor, "Romania si Bulgaria ar trebui sa primeasca asigurari certe" ca vor fi primite cel mai tirziu in 2005. Proiectul acestei delimitari corespunde, la nivelul NATO, conceptului de extindere a UE, pe formula 10 plus 2.
Proiectul Meckel, sustinut de parlamentari cehi, polonezi si unguri
Seful delegatiei parlamentare romane la Adunarea Parlamentara a NATO, deputatul PSD Ovidiu Petrescu, a precizat ieri ca initiativa lui Markus Meckel dateaza din primavara, de la reuniunea de la Vilnius, unde a prezentat un raport in care facea referire la "instabilitatea" din Romania si Bulgaria, tari care, in opinia sa, "nu indeplinesc conditiile de aderare". Raportul lui Meckel a fost insa respins la reuniunea AP a NATO de la Ottawa, fapt ce nu l-a descurajat pe social-democratul german, care a revenit cu initiativa sa la Forumul transatlantic incheiat recent la Washington, unde a prezentat-o sub forma unei declaratii. In ciuda lobby-ului facut de reprezentantii Romaniei si Bulgariei, vicepresedintele AP a NATO a reusit sa obtina semnaturile de sustinere a 18 parlamentari europeni, majoritatea social-democrati. Proiectul este sprijinit, printre altii, de presedintele Senatului polonez, de fostul ministru de externe al Cehiei si chiar de reprezentantul FIDESZ la reuniune, Mihally Bala, care a afirmat Insa ca a semnat in nume personal, pentru a nu compromite declaratiile de sustinere a candidaturii Romaniei formulate de Guvernul Orbán.
Daca interesul crescut al Germaniei pentru tarile baltice, Slovenia si Slovacia nu reprezinta o noutate, surprinzatoare este pozitia social-democratilor polonezi si cehi, care nu sustin eforturile depuse de confratele lor doctrinar din Romania, PSD, pentru aderarea la structurile euro-atlantice. Declaratiile guvernantilor de la Bucuresti privind eforturile depuse de Romania in procesul de aderare par sa nu-i fi convins prea mult nici pe occidentali si nici chiar pe mai vechii nostri tovarasi din blocul de Est. (Iulia Nueleanu)

Comentarii