Taranistii si democratii se iau din nou la harta

luni, 09 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Taranistii si democratii se iau din nou la harta

Programul de guvernare prezentat de premierul Ciorbea vineri seara a fost criticat de liderii PD, deoarece taranistii nu s-au consultat cu ei inaintea elaborarii lui. Intr-o situatie similara se gaseste si protocolul de functionare a coalitiei. Liderul taranist Vasile Lupu sustine ca nu are incredere in astfel de protocoale. La doar doua zile dupa semnarea lui, paragraful prin care se interzice partilor sa faca declaratii acuzatoare a fost incalcat in mod grosolan.
Vicepresedintele PNTCD, Vasile Lupu, a declarat, simbata, intr-o conferinta de presa, ca este sceptic in privinta respectarii protocolului incheiat joi noaptea de formatiunile din coalitia majoritara.
"Nu cred deloc in protocoale si le consider o pierdere de timp inutila", a afirmat Lupu. In opinia lui, Guvernul Ciorbea trebuie sa-si duca mandatul "pina acolo unde-i va permite Parlamentul", adica pina in momentul in care nu va mai avea sprijin parlamentar. "Cind nu vor mai fi intrunite conditiile constitutionale, presedintele Constantinescu poate chema electoratul sa se pronunte", a mai spus liderul taranist.
Referindu-se la legile initiate de taranisti, Vasile Lupu considera ca PD se opune retrocedarii integrale a padurilor si terenurilor agricole deoarece "s-a angajat mai consistent fata de functionarii corupti din Romsilva, ca si fata de cei care vor sa pastreze proprietatea de stat", decit fata de ceilalti. "Jaful asupra padurilor trimite in buzunarul unor lideri politici, fara discutie, bani grei. Altfel nu pot sa-mi explic aceasta impotrivire", a conchis Vasile Lupu. Declaratia vine dupa numai doua zile de la semnarea protocolului intre PD si CDR, in care, printre altele, se prevede abtinerea de la afirmatii denigratoare la adresa partenerilor din coalitie.
Roman sare din nou la beregata lui Ciorbea
Aflat simbata la Iasi, liderul PD, Petre Roman, a criticat programul de guvernare prezentat vineri seara de premierul Ciorbea. El sustine ca nu poate fi vorba despre un program de guvernare, ci de exprimarea unor intentii, deoarece taranistii nu s-au consultat cu democratii inaintea elaborarii lui. Aceeasi atitudine despre acest program a avut-o si Traian Basescu. In privinta protocolului Roman recunoaste ca acesta este doar un act care certifica o stare de fapt, adica un sprijin conditionat a coalitiei majoritare. In opinia sa, criza politica poate fi considerata incheiata, dar nu si fondul ei. El a mai afirmat ca actuala criza a pus PD intr-o situatie "mai buna, decit acum o luna, deoarece am redat speranta tuturor acelora care au fost dezamagiti". In privinta schimbarii premierului Ciorbea liderul PD sustine ca singura cale este intelepciunea. El a dat asigurari ca actualul Guvern "poate sa faca ceea ce doreste, dar atunci cind vrea votul pentru o lege sa stea de vorba cu noi ca sa cadem de acord".
Petre Roman a mai afirmat, simbata, la Consiliul de Coordonare al PD Iasi, ca partidul sau nu doreste alegeri anticipate, dar ca "exista persoane in cadrul coalitiei care spun ca in curind vor fi organizate alegeri anticipate".
UDMR si PAR au incredere in masurile prezentate de Ciorbea
UDMR are incredere in masurile prezentate de Victor Ciorbea, a declarat, duminica, senatorul Verestoy Attila. El a precizat ca UDMR a contribuit la elaborarea acestui progam de actiune pe 1998 si va sprijini realizarea lui. "Stim ca sint necesare aceste masuri si stim ca au suportul marii majoritati a populatiei", a mai spus senatorul UDMR.
La rindul sau, noul venit in Guvern – Partidul Alternativa Romaniei, dupa ce a criticat mereu Guvernul Ciorbea s-a declarat total de acord cu masurile prezentate de premier. (Sorin COZLAC)

Comentarii