Taranistii trag "hais", iar democratii "cea"

miercuri, 01 aprilie 1998, 23:00
8 MIN
 Taranistii trag "hais", iar democratii "cea"

Taranistii si democratii se intrec in declaratii menite parca sa adinceasca conflictul dintre cele doua partide. Conditiile minimale cerute de PD sint greu de acceptat de PNTCD, iar situatia este valabila si pentru PD, daca inversam schema de raportare. Dintre cererile PNTCD, doar citeva se refera la reforma economica a tarii. Celelalte conditii privesc mai degraba reforma morala si legile care trebuie adoptate, de altfel, necesare procesului de reforma. Cererea expresa a liderilor PNTCD, de retrocedare a proprietatilor nici nu este pomenita de liderii PD. Este un semn foarte clar ca pozitiile celor doua partide sint ireconciliabile in aceasta privinta. Democratii par mai degraba interesati de probleme punctuale, de structura noului guvern si de renegocierea acordurilor cu FMI si Banca Mondiala, dar fara sa dea amanunte suplimentare privind aceste acorduri, desi acestea au fost semnate de fostul guvern in componenta caruia au fost si ministri PD.
Conditiile avansate de PNTCD si PD privind activitatea si componenta noului Executiv demonstreaza incompatibilitati majore, care compromit din start o viitoare colaborare intre cele doua partide. Conducerile PNTCD si PD au lansat doua documente aproape contradictorii privind principiile viitoarei guvernari. Astfel, PNTCD doreste aplicarea in continuare a strategiei si programului de privatizare aprobate de Guvernul Ciorbea in februarie 1998, in timp ce PD vrea un nou program economico-social pentru acest an, cu obiective si termene precise, document care ar urma sa fie prezentat la investirea in Parlament a noului guvern. PD doreste ca bugetul de stat pe 1998 sa fie "strins legat" de noul program economico-social, iar PNTCD vrea dezbaterea si aprobarea actualului proiect de buget imediat dupa investirea noului guvern.
Retrocedarea proprietatilor funciare (terenuri arabile, pasuni, terenuri impadurite) si a imobilelor preluate in orice mod de la fostii proprietari sau acordarea de despagubiri echitabile figureaza printre conditiile minimale de participare a PNTCD la guvernare, dar documentul similar al PD nu face nici o referire in acest sens. Mai mult, liderul PD, Petre Roman, a declarat, imediat dupa demisia lui Victor Ciorbea, ca legislatia privitoare la retrocedari trebuie eliminata dintre preocuparile guvernului.
Aceeasi atitudine a PD este valabila si pentru proiectul de lege privind accesul la dosarele fostei Securitati, pe care PNTCD il considera drept o prioritate. De altfel, PNTCD acorda o mare importanta reformei morale a clasei politice, iar PD nu isi propune nimic in acest sens pentru viitoarea guvernare. PNTCD sustine, in afara legii privind accesul la dosarele Securitatii, si aprobarea legilor raspunderii ministeriale, luptei impotriva legilor raspunderii ministeriale, luptei impotriva coruptiei si crimei organizate, spalarii banilor murdari, traficului de droguri, controlului jocurilor de noroc. PNTCD sustine distinct sprjinirea intreprinderilor mici si mijlocii, dar PD nu face nici o referire la acest capitol, desi liderii partidelor au precizat ca doresc acest lucru.
Principala problema a PD, care a fost discutata in Consiliul Politic este daca acest partid va reveni la guvernare. Surse din PD sustin ca partidul va pune partenerilor de coalitie conditii greu de acceptat, cum ar fi renuntarea PNTCD la Ministerul de Interne, condus de Gavril Dejeu, sau la cel al Apararii, condus de Constantin Dudu Ionescu, precum si desfiintarea postului detinut in guvern de secretarul general, Remus Opris. De asemenea, PD ar putea provoca o discutie publica referitoare la reducerea aparatului administativ, cerind, printre altele, reducerea numarului de ministere si al secretarilor de stat. Presedintele PD, Petre Roman, a declarat, miercuri, ca daca aceste principii, privind reorganizarea guvernului, nu vor fi "puse de acord", atunci el nu vede "rostul coalitiei". Surse din PD sustin ca Traian Basescu ar dori sa revina la conducerea Ministerului Transporturilor, care sa fie comasat cu cel al Lucrarilor Publice, dar ceilalti lideri ai partidului ar prefera ca Basescu sa devina candidat la Primaria Capitalei.
Tepelea este preocupat de increderea reciproca
Prim-vicepresedintele PNTCD, Gabriel Tepelea, a declarat, ieri, ca principalele obstacole in restabilirea relatiilor dintre taranisti si democrati sint pozitiile celor doua partide in privinta restituirii proprietatii, precum si recistigarea reciproca a increderii politice. Totusi, Tepelea este de parere ca "este obligatoriu" ca PNTCD sa cada la pace cu Partidul Democrat, fiind "condamnate sa conduca impreuna". Gabriel Tepelea a aratat ca PNTCD nu sustine restituirea "in integrum" a proprietatilor, ci doar merge "pe linia restituirii" acolo unde este posibil sau a acordarii de despagubiri in cazurile in care nu este posibila retrocedarea. In opinia sa, dintre conditiile puse de PD pentru reintrarea la guvernare cea mai usor de realizat este aceea referitoare la reducerea numarului de ministere si a secretarilor de stat.
Lupu vrea Agricultura si Padurile
Vicepresedintele PNTCD Vasile Lupu a declarat, ieri, ca, personal, doreste ca PNTCD sa insiste pentru pastrarea Ministerelor Agriculturii si al Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. El a spus ca taranistii sint dispusi sa cedeze alte ministere, insa a evitat sa precizeze care sint acestea. PNTCD se va pronunta, insa, asupra cererilor PD privind reducerea numarului de ministere si a numarului de secretari de stat doar dupa ce propunerile minimale ale taranistilor vor fi acceptate, a mai spus vicepresedintele PNTCD. Surse din PNTCD au declarat ca ministrul Agriculturii, Dinu Gavrilescu, se afla pe lista celor care vor fi schimbati. Sursele citate au aratat ca si secretarul general al Guvernului, Remus Opris, va fi inlocuit.
Roman il critica pe Plesu
In cadrul intilnirii de la Palatul Cotroceni, Roman l-a criticat pe ministrul de Externe, Andrei Plesu, iar majoritatea membrilor Consiliului Politic al PD au cerut, marti, retragerea sprijinului politic pentru Plesu. Liderii PD au fost nemultumiti de afirmatiile facute de Plesu, impreuna cu Daianu si Serbanescu, in apelul pe care acestia l-au lansat pentru solutionarea crizei. Mentionam ca Andrei Plesu a ramas in Guvern, dupa retragerea democratilor, dar cu acordul acestora, desi nu a fost si nu esste membru al acestui partid.
Partidul Democrat a solicitat, marti, in cadrul intilnirii de la Palatul Cotroceni, postul de secretar general al guvernului, Ministerul de Interne sau al Apararii si un minister economic important, respectiv cel al Privatizarii sau al Finantelor, afirma surse din coalitie.
Constantinescu se dezice de anticipate
Presedintia a dezmintit declaratiile facute, marti seara, de liderul PDSR Ion Iliescu, potrivit carora presedintele Emil Constantinescu este de acord, in mare masura, cu necesitatea si probabilitatea programarii alegerilor anticipate in primavara anului viitor. "Presedintele Rom?niei nu considera ca alegerile anticipate ar fi necesare sau utile – si cu atit mai putin iminente – in actualul context politic, in care formarea unui nou guvern de coalitie poate asigura tarii o noua sansa de stabilitate si progres", se arata in comunicatul trimis de Presedintie.
Negocieri cu cartile pe masa
Biroul de Conducere, Coordonare si Control (BCCC) al PNTCD a aprobat, ieri, conditiile minimale pe care PNTCD le va pune partenerilor de coalitie
"PNTCD va participa la guvernare numai in cazul in care ceilalti parteneri de coalitie se vor obliga, in mod expres si in scris, printr-un protocol, ca Guvernul si majoritatea parlamentara sa realizeze urmatoarele conditii minimale:
1. Dezbaterea bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale si votarea lor imediat dupa investirea noului guvern;
2. Continuarea privatizarii intr-un ritm accelerat si restructurarea regiilor autonome. Indeplinirea strategiei si programului de privatizare aprobate de Guvern in luna februarie 1998;
3. Sprijinirea sectorului privat, in special a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii;
4. Retrocedarea proprietatilor funciare (terenuri arabile, pasuni, terenuri impadurite), continuarea identificarii si sanctionarii abuzurilor comise in aplicarea Legii nr. 18/1991, conform drepturilor instituite prin Legea nr. 169/1997, concomitent cu adoptarea masurilor necesare pentru consolidarea sectorului privat in agricultura;
5. Modificarea Legii nr. 112/1995 in sensul rezolutiei nr. 1123 din 24 aprilie 1997 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, prin retrocedarea imobilelor preluate in orice mod de la fostii proprietari sau acordarea de despagubiri echitabile, acolo unde restituirea nu este posibila in natura, garantind masuri reale de protectie a chiriasilor;
6. Infaptuirea reformei administratiei publice si consolidarea descentralizarii si autonomiei locale administrative si financiare; dezvoltarea economico-sociala regionala a Rom?niei. Adoptarea urmatoarele legi:
– legea privind regimul proprietatii publice (a patrimoniului);
– legea privind finantele publice locale;
– legea privind impozitele si taxele locale;
– legea privind statul functionarului public.
7. Reforma morala a clasei politice si a intregii societati prin:
– modificarea procedurii de incuviintare de catre Camerele Parlamentului a urmaririi penale si trimiterii in judecata a deputatilor si senatorilor care sint invinuiti de savirsirea unor fapte penale;
– adoptarea cit mai urgenta a legii privind accesul la dosarele fostei Securitati si desconspirarea Securitatii ca politie politica;
– adoptarea de catre Parlament a legii responsabilitatii ministeriale;
– adoptarea proiectelor de lege privind: lupta impotriva coruptiei si crimei organizate; spalarea banilor murdari; traficul de droguri; controlul jocurilor de noroc.
In cazul in care ceilalti parteneri de coalitie nu vor subscrie la aceste conditii minimale, PNTCD intelege sa nu participe la guvernare, dar sa sprijine pe plan parlamentar un alt guvern al coalitiei, in masura in care initiativele legislative si actele de guvernamint ale acestuia nu vor contraveni programului politic al PNTCD".
PD propune ca noul guvern sa aiba o alta structura
Partidul Democrat doreste ca noul guvern sa aiba o structura modificata, cu numai 20 de membri in loc de 28, cit a avut initial Cabinetul Ciorbea, si cu un numar de secretari de stat redus cu 30% fata de precedentul (de la 58 la 41). De asemenea, PD a stabilit principiile generale care ar trebui sa fie respectate de toti partenerii care vor participa la formarea noului guvern.
"I. Principii generale:
1. Intocmirea imediata a unui program economic si social pentru anul 1998 cu obiective, termene si responsabilitati precise, cu care se prezinta la investitura in Parlament. Programul trebuie sa reflecte prioritatile Guvernului in realizarea reformei si integrarea in Uniunea Europeana.
2. Bugetul de stat sa fie strins legat de programul pe 1998.
3. Neexecutarea programului in termenele si conditiile stabilite atrage reexaminarea formulei de guvernare.
4. In termen de trei luni, Guvernul propune Parlamentului un program de restructurare a administratiei publice, indeosebi prin reducerea numarului de ordonatori principali de credite si eliminarea verigilor birocratice.
5. Initiaza renegocierea imediata a acordurilor cu FMI si Banca Mondiala, functie de programul adoptat.
II. In privinta structurii Guvernului, liderii democrati au stabilit urmatoarele:
1. Primul ministru se stabileste cu acordul tuturor partidelor.
2. Guvern de 20 de persoane, cu exceptia primului-ministru.
3. Reducerea cu 30% a secretarilor de stat.
4. Ministere monocolor cu asumarea responsabilitatii partidelor pe fiecare minister.
5. Portofoliile atribuite fiecarui partid se convin in coalitie.
6. Fiecare partid de guvernamint propune o lista de persoane competente pentru ministere; partidele se angajeaza sa acorde prioritate competentei in raport cu algoritmul.
7. Se desfiinteaza secretarii de stat membri ai Guvernului.
8. Secretarul general al Guvernului nu este membru al Guvernului.
9. Departamentul de Control al Guvernului este subordonat direct primului ministru.
10. Ministerul Integrarii Europene se transforma in departament si intra in componenta Consiliului pentru Reforma si Dezvoltare.
11. Departamentul Informatiilor Publice intra in subordinea ministrului pentru relatia cu Parlamentul.
III. Componenta Guvernului: – 20 de ministri cu exceptia premierului

Comentarii