Un comando american Navy Seals elibereaza doi ostatici si ucide cei noua rapitori somalezi

joi, 26 ianuarie 2012, 08:10
3 MIN
 Un comando american Navy Seals elibereaza doi ostatici si ucide cei noua rapitori somalezi

Membrii Navy Seals, militari de elita ai Marinei americane, i-au eliberat pe danezul Poul Thisted, in varsta de 60 de ani, si pe americana Jessica Buchanan, in varsta de 32 de ani, ambii lucratori umanitari ai Danish Demining Group, o unitate a Consiliului Danez pentru Refugiati (DRC) specializata in operatiuni de deminare. Cei doi au fost rapiti pe 25 octombrie la Galkayo, in regiunea autoproclamata semiautonoma Galmudug (centru).

Imbarcati la bordul a sase elicoptere, membrii comandoului au intervenit la o zi dupa ce au primit unda verde din partea presedintelui Barack Obama, pe baza unor informatii noi, obtinute la jumatatea lui ianuarie, si a deteriorarii starii de sanatate a lui Jessica Buchanan.

"Starea de sanatate a lui (Jessica) Buchanan incepuse sa se deterioreze. Este o tanara in varsta de aproximativ 30 de ani. Am vrut ca (militarii) sa actioneze si este ceea ce au facut", a declarat vicepresedintele american Joe Biden pentru postul ABC.

Potrivit ministrului danez al Afacerilor Externe Villy Soevndal, ostatica "s-ar fi aflat intr-o situatie foarte critica in cazul in care captivitatea s-ar fi prelungit". Ea se confrunta cu aceasta problema de sanatate dinainte de a fi luata ostatica, dar aceasta se agrava, a declarat capitanul John Kirby, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Cei doi fosti ostatici se afla in prezent "intr-un centru medical din regiune si primesc ingrijiri de la medici si infirmieri militari americani", a precizat Kirby. Singura baza americana din Africa se afla la Djibouti.

DRC a dat asigurari ca ostaticii nu sunt raniti. "In curand se vor intalni cu familiile lor", a anuntat organizatia nonguvernamentala (ONG) intr-un comunicat. Unul dintre colegii lor somalezi, rapit in acelasi timp cu ei, a fost eliberat la putin timp dupa rapire.

Anuntat despre succesul operatiunii cu doua ore inainte de a-si sustine discursul asupra starii Uniunii, presedintele american Barack Obama nu a spus nimic despre aceasta interventie in fata Congresului, unde a adus totusi un omagiu activitatii Navy Seals.

Dar in timp ce intra in Congres, el i-a spus in treacat comandantului Pentagonului Leon Panetta "o treaba buna, asta seara", replica surprinsa de microfoane, fara ca la acel moment sa se stie la ceea ce se referea presedintele.

Somalia a comemorat, in Statele Unite, moartea a 18 militari americani la Mogadiscio in 1993. Dupa eliminarea lui Osama ben Laden, acest succes consolideaza pozitia lui Barack Obama, care este vizat de atacuri repetate din partea candidatilor republicani in alelegrile prezidentiale.

Intr-un comunicat al Casei Albe, presedintele a amintit rolul sau de comandant al fortelor armate, argumentand ca operatiunea este "un nou mesaj care semnaleaza lumii intregi ca Statele Unite vor avea o pozitie ferma impotriva tuturor amenintarilor care vizeaza poporul" american.

In cursul operatiunii, care s-a desfasurat in apropiere de Adado, intr-o zona izolata din centrul Somaliei, cei "noua rapitori" care ii detineau pe ostatici au fost ucisi, a anuntat Comandamentul armatei americane pentru Africa (AFRICOM), responsabil cu aceasta interventie. Rapitorii erau "puternic inarmati" si dispuneau de explozivi, potrivit Pentagonului.

"Se pare ca (raidul) a fost efectuat de militari foarte profesionisti, deoarece a durat mai putin de o ora", a declarat Abduali Moalin, un oficial local din Adado.

Pentagonul a refuzat, din "motive de securitate", sa confirme daca acest comando face parte din "Team 6", unitatea de elita a Navy Seals care a devenit celebra in mai dupa eliminarea lui Osama ben Laden, asa cum a scris presa americana.

Participarea lor la operatiuni, de cele mai multe ori secrete, nu este niciodata recunoscuta in mod oficial.

Cel putin sapte straini sunt, in prezent, ostatici in Somalia, tara in care aproximativ 20 de ani de razboi civil au permis aparitia a numeroase militii, insurgenti islamisti si grupari de pirati. (Mediafax)

Comentarii