Un roman ar putea ajunge guvernator in Alaska

joi, 17 august 2006, 22:28
2 MIN
 Un roman ar putea ajunge guvernator in Alaska

Merica Hlatcu, originar din Todireni, Botosani, acum republican american, care ar putea sa ajunga guvernator in Alaska. Hlatcu, 57 de ani, a reusit sa plece din tara in anii ‘80, dupa ce a urmat facultatea la Constanta si a ajuns inginer motorist. Acum el se afla in Anchorage, cel mai concentrat oras din Alaska, cu o populatie de peste 100.000 de locuitori. La sfirsitul anului trecut, Merica Hlatcu s-a inscris pentru cursa electorala, prezentindu-se drept angajat al Uniunii Internationale a electricienilor si fost inginer mecanic si angajat in North Slope. El candideaza acum alaturi de alti trei republicani, guvernatorul Frank Murkowski, fostul senator John Binkley si fostul primar din Wasilla, Sarah Palin. Pentru functia de guvernator mai candideaza alti trei candidati din partea Partidului Democrat, un libertarian, un candidat independent, un membru Alaska Frontier iar altul membru Alaska Independence. Primul tur de alegeri va fi pe 22 august iar rezultatele finale se vor afla la alegerile din 7 noiembrie.
Merica Hlatcu este o figura destul de putin cunoscuta pe scena politicii din Alaska si nici pe internet nu poate fi gasit prea usor ceva despre biografia lui. Insa in declaratiile date mass-mediei el se prezinta ca fiind inginer roman si, in plus, ca indrageste vocea Sofiei Vicoveanca. Este, de asemenea, convins ca liceenii din Alaska trebuie sa realizeze mai multe cursuri practice pentru a putea sa-si obtina slujbe mai usor, militeaza pentru imbunatatirea conditiilor batrinilor si lupta impotriva poluarii si a exploatarii resurselor iresponsabile in statul american.
Romanii au pecetluit soarta Alaskai
Destinul Alaskai este legat de numele altui roman, George Pomut. Pomut a devenit faimos dupa ce a mijlocit, in calitate de consul american la Sankt Petersburg, cumpararea in secolul 19 a Alaskai, pentru suma de 7 milioane de dolari. Pomut s-a nascut la Gyula (Ungaria), in 1818, intr-o familie de romani si, dupa ce a trecut prin Londra si Paris, a ajuns in America, unde a intemeiat colonia New Buda si a luptat in razboiul de secesiune. Conform majoritatii istoricilor, Pomut a fost inmormintat, in 1882, in partea destinata saracilor in cimitirul din localitatea rusa Smolensk.
Alaska, un teritoriu de sapte ori cit Romania
Cel mai mare stat american ca suprafata din SUA, Alaska se intinde pe 1.717.854 km², avind o suprafata de aproximativ sapte ori mare decit Romania. Desi este cel mai intins stat, Alaska este si cel mai putin populat stat si este reprezentat la Washington doar de 2 senatori. In 2005, populatia a fost estimata la aproximativ 663.661 de persoane, dintre care 8% ortodocsi iar 68% protestanti. Mai mult de 90 de limbi sint utilizate in Alaska, dintre care 20 sint native. In 2003, venitul pe cap de locuitor era de 33.213 de dolari americani, de aproximativ zece ori mai mare ca in Romania. Bogatia Alaskai provine in special din exportul produselor piscicole si din industria de transport, maritima si a extractiilor de zacaminte naturale.

Comentarii