UNICEF: Copiii romi din orasele romanesti traiesc in izolare si nu au acces la serviciile de baza

marți, 28 februarie 2012, 14:56
2 MIN
 UNICEF: Copiii romi din orasele romanesti traiesc in izolare si nu au acces la serviciile de baza

In cativa ani, peste jumatate dintre copiii din lume vor creste in orase. Exista deja peste un miliard de copii care locuiesc in zonele urbane. Sinonime cu locurile de munca, dezvoltarea, cresterea economica, accesul la educatie, la ingrijiri, la distractie, orasele sunt, de asemenea, locul unor disparitati foarte mari.

Asa cum arata raportul pe 2012 al UNICEF – Situatia copiilor in lume – multi copii nu au acces la serviciile de baza: apa potabila, electricitate, ingrijire, educatie si pot fi expusi exploatarii si abuzurilor, expulzarii si violentei. Un exemplu in acest sens il constituie si romii romani, a caror situatie este ilustrata in cadrul raportului de Eugen Crai, directorul executiv al fundatiei Roma Education Fund.

Romania, unde, potrivit statisticilor oficiale traiesc peste 1,5 milioane de romi, ilustreaza dificultatile si posibilitatile legate de eforturile luptei impotriva inegalitatilor si de promovare a integrarii.

Saracia afecteaza comunitatile de romi din regiunile urbane si rurale din Romania, cei mai saraci fiind regrupati in special in orase de marime mijlocie si in orase importante. Ceea ce caracterizeaza situatia romilor instalati in mediul urban este separarea care exista intre ei si restul populatiei si faptul ca acestia traiesc de fapt in "ghetouri".

Aceasta problema a "ghetoizarii" este o manifestare fizica clara a excluderii lor, afirma Eugen Crai. In lipsa unor politici privind promovarea integrarii lor, romii s-au instalat la periferia oraselor, in principal pe terenuri virane, unde au ramas izolati si multi dintre ei nu sunt racordati la serviociile publice.

In plus, afirma el, lipsa unei locuinte permanente, asociata cu lipsa documentelor de identitate pot restrange considerabil accesul la ingrijiri, educatie si munca. Expulzarile, adeseori fara preaviz, intensifica aceasta segregare.

Autorul da ca exemplu viata unui copil dintr-un ghetou din Bucuresti. Astfel, Laurentiu, in varsta de 16 ani, locuieste in Ferentari, cartier cunoscut pentru numeroasa populatie roma, cladirile devastate, saracia si numarul mare de copii nescolarizati. La moartea tatalui sau, mama lui l-a abandonat si el a fost plasat intr-o institutie publica. In prezent, el locuieste cu bunicul lui, in varsta de 70 de ani, si cu cei cinci frati ai sai, intr-un apartament care nu este racordat la apa curenta si nici la gaze deoarece familia nu si-a putut plati facturile.

Saracia urbana este deosebit de grava pentru copii, care nu au practic niciun control asupra mediului lor si a nivelului lor de bogatie. Multi dintre ei nu pot merge la scoala, iar cei care merg intampina dificultati din cauza lipsei de sustinere adecvata.

Nivelul de scolarizare al copiilor romi din Romania este foarte scazut la toate nivelurile, iar multi dintre ei sunt plasati in unitati de invatamant specializate in mod nejustificat. (Mediafax)

Comentarii