USL: Guvernul trebuie sa demisioneze de indata, dupa cum a tratat problema amanarii alegerilor

vineri, 03 februarie 2012, 12:38
2 MIN
 USL: Guvernul trebuie sa demisioneze de indata, dupa cum a tratat problema amanarii alegerilor

Intr-un comunicat transmis vineri, USL saluta "revenirea la normalitate" a procesului electoral, odata cu publicarea de catre Curtea Constitutionala a motivatiei deciziei in problema comasarii alegerilor, care interzice amanarea alegerilor locale.

"Amanarea alegerilor locale ar fi fost un proces nedemocratic si neconstitutional, iar Curtea Constitutionala a consfintit acest fapt prin decizia sa", considera USL.

Potrivit sursei citate, hotararea CC este "singura decizie normala care putea fi luata", tinand cont de prevederile legale si constitutionale.

USL considera ca actualul Guvern trebuie sa demisioneze "de indata", ca urmare a modului in care a tratat problema amanarii alegerilor, se mai arata in comunicat.

"USL a sustinut de la bun inceput faptul ca prelungirea mandatelor alesilor locali nu se poate face decat cu incalcarea Constitutiei. In ciuda tuturor evidentelor si a semnalelor venite din partea societatii civile, a mass-media si a partidelor de opozitie, cu privire la caracterul nedemocratic si neconstitutional al amanarii alegerilor locale, puterea a ales sa mearga mai departe, de o maniera absolut sfidatoare pentru opinia publica. USL a precizat inca de la inceput ca argumentul economisirii fondurilor publice, invocat de Guvern, nu poate fi folosit atunci cand vine vorba de procese democratice de legitimare a regimului politic. De asemenea, USL a atras atentia in repetate randuri ca suprapunerea a doua procese electorale distincte, ce presupune exprimarea optiunii pe sase buletine de vot, va bulversa electoratul si va complica procedura de vot. Acum, Curtea Constitutionala confirma validitatea tuturor acestor semnale transmise de opozitie", mentioneaza sursa citata.

Potrivit comunicatului, USL spera ca, prin publicarea acestei motivatii, "se face un pas major catre organizarea unui proces electoral corect, al carui deznodamant sa reflecte vointa populara".

"In aceasta luna, oamenii au protestat in strada pentru respectarea drepturilor lor democratice, iar masura amanarii alegerilor ar fi fost menita sa limiteze exercitarea acestor drepturi de catre romani", mai spun reprezentantii USL.

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei luate in 25 ianuarie privind neconstitutionalitatea legii comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare.

USL sesizase Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ.

Comasarea alegerilor locale si parlamentare ar putea crea dificultati privind exercitarea dreptului de vot, care in final duc la restrangerea acestui drept, complexitatea si durata operatiunilor putand afecta procesul de vot, afirma CC in motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea legii.

De asemenea, CC precizeaza ca organizarea alegerilor locale si parlamentare la aceeasi data determina incalcarea dreptului de a fi ales, prevazut de articolul 37 din Constitutie.

Prelungirea mandatelor alesilor locali cu aproximativ sase luni nu se incadreaza in situatiile strict si limitativ prevazute de Constitutie si Legea 215/2001 si incalca principiul periodicitatii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor incalca principiul neretroactivitatii legii, a mai stabilit CC. (Mediafax)

Comentarii