Leacuri din batrani: creme si unguiente naturale preparate in casa

vineri, 06 iulie 2012, 17:40
5 MIN
 Leacuri din batrani: creme si unguiente naturale preparate in casa

Plantele medicinale si fructele de padure pot fi pastrate intr-o gama larga de produse pe care le putem face in casa. De la uscare si pana la dulceturi si siropuri, orice produs preparat fara aditivi si cu ingredinete curate este o binefacere pentru noi si familia noastra. De aceea, pentru astazi o sa ne ocupa de o alta gama de produse asociata plantelor: cremele si unguientele de casa.

Bineinteles ca, in prepararea lor se pleaca de la o baza a cremei la care se adauga plantele necesare. Singura problema care poate aparea este legat de faptul ca aceste creme sunt grase iar pentru un efect hidratant sau pentru a nu simti pielea incarcata se vor aplica pe pielea umeda. Si nu uitati, aceste unguiente au un termen de valabilitate mic, maxim 6 luni si trebuie pastrate in frigider.

Asadar, pentru baza se foloseste o grasime care se topeste la baia de abur (recipientul se pune deasupra unei oale cu apa care fierbe la foc mic). Dupa topire se adauga plantele maruntite si se da un clocot (3-5 min). Se lasa sa se odihneasca pana a doua zi cand se reincalzeste si se filtreaza, apoi se pune in recipiente de sticla (borcanele) la rece.

Grasimea poate fi de la untura de porc (acea grasime din interiorul abdomenului cu o textura mai fina) cu un miros nu prea placut, untul clarifiat, osanza de oaie, pana la unt de cacao sau de shea, in functie de ce textura dorita, de costuri sau de ce este la indemana. In general, se folosesc 200-250 grame de grasime solida, iar un cazul untului clarifiat, cantitatea obtinuta dintr-un pachet. Pentru consistenta se adauga la crema si un pic de ceara naturala (cat o cireasa sau o lingura daca e topita) inainte de a se pune in recipient. Acest adaos de ceara imbunatateste efectele cicatrizante ale cremei. Daca nu avem la dispozitie ceara naturala atunci este indicat sa nu folositi alte adaosuri care sa inlocuiasca ceara de tipul parafinei.

Crema de galbenele cu efecte reparatorii

O crema extrem de utilizata pentru proprietatile sale cicatrizante si reparatorii ale pielii este crema de galbenele. Folosita atat in caz de arsuri (solare sau "de bucatarie"), calcaie intarite, ciuperci si micoze ale piciorului, cat si in tratarea acneeii, furunculi, zgarieturi sau julituri crema este una dintre cele pe care orice gopodina ar trebui sa o aiba in frigider, mai ales in familiile unde sunt copii.

Ingrediente: la 200-250 grame de baza se pune o mana de flori maruntite. Pentru un efect calmant se pot adauga si cateva flori de levantica sau 3-5 picaturi ulei esential natural de levantica.

Crema de sanziene pentru cicatrici vechi

Un alt unguient indicat in tratarea cicatricilor vechi, inestetice, dar si a urmelor lasate de infectii sau diferite substante chimice este crema de sanziene galbene.

Mod de preparare: 200-250 grame de grasime fierbinte se toarna peste o mana de flori maruntite si se lasa pana a doua zi. Crema rezultata va avea o tenta verzuie.

Tataneasa pentru rani deschise si protectie solara

Unguientul de tataneasa este extrem de util pentru cicatrizarea estetica fiind aplicat imediat dupa inchiderea ranilor si incetarea supuratiilor. Ajuta la refacerea rapida a pielii dupa rani, arsuri si interventii chirurgicale, dar si la consolidarea articulatiilor dupa entorse si luxatii. In cazul fracturilor accelereaza refacerea tesutului osos si consolidarea oaselor. In timpul perioadei reci, masajul corpului cu acest unguient, dupa baie, previne reumatismul si problemele pielii legate de frig datorita efectelor sale vitalizante.

Mod de preparare: Se prepara intai o tinctura din 10 linguri radacina de tataneasa uscata si macinata si 300 ml alcool de 70 grade. Se lasa la macerat 10 zile dupa care se filtreaza. In untul clarifiat fierbinte se pune o lingurita de ceara de albine curata si se amesteca pana se dizolva complet. Se lasa la racit si cand are o consistenta semisolida se adauga, treptat, tinctura de tataneasa, amestecand energic pentru omogenizare. Se pune tinctura atat cat poate untul sa inglobeze (pana se formeaza o mica pelicula de tinctura care nu se mai incorporeaza). Se pastreaza la frigider.

Un unguient din tataneasa, pentru protectie solara, se obtine daca adaugam 2 lingurite de ceara si 2 lingurite de ulei de catina. Protejeaza pielea impotriva razelor solare, a vantului, dar si iarna impotriva crivatului si a frigului.

Pentru infectii sau leziuni genitale (candida, tricomonas, infectii bacteriene, plagi, cicatrici cheloide) un excelent adjuvant (pentru ca nu distruge flora microbiana specifica, ci doar accelereaza proceselele de autovindecare si autoprotectie locala) este unguientul de tataneasa care se face astfel: varfurile de tataneasa inflorite cu tot cu frunze se usuca in strat subtire la umbra, se maruntesc in rasnita de cafea si se trec prin sita. Se adauga apoi apa calda cate putin pana rezulta o pasta. Se aplica imediat.

Unguient de sunatoare contra alergiilor

Pentru mancarimi si usturimi ale pielii (arsuri solare, alergii, intepaturi de insecte) se prepara o crema de sunatoare (pojarnita) prin turnarea grasimii fierbinti (200-250 gr) peste 4 linguri de flori maruntite (pisate in piua sau trecute prin rasnita de cafea). Se pot adauga si 10 picaturi ulei de menta sau o lingurita de menta maruntita. Cand se utilizeaza aceasta crema se va evita contactul cu razele solare. De aceea, folositi-o seara, inainte de culcare sau ramaneti la umbra dupa utilizare.

Crema de ardei iute contra durerilor reumatismale

O crema cu efecte puternice antireumatice si pentru imbunatatirea circulatie periferice este crema de ardei iute. In grasimea fierbinte (200-250 gr) se adauga 3-4 linguri de ardei maruntit si se fiebe 10 minute. Se filtreaza si se da la rece. Din pacate, crema nu este suportata de toata lumea asa ca se recomanda sa se faca o proba pe o portiune mica de piele inainte de a fi utilizata. Daca apar mancarimi, usturimi sau roseata puternica pe piele atunci inseamna ca exista o reactie alergica la ardeiul iute si nu se recomanda folosirea cremei.

Deodorant solid in zilele caniculare

Tot preparat in casa poate fi si deodorantul solid.

Ingrediente: 5 linguri unt de shea sau de cacao, 3 linguri bicarbonat de sodiu, 2 linguri amidon, 10 picaturi vitamina E, 10 picaturi ulei esential. Se incalzeste untul la baia de abur, se adauga amidonul si bicarbonatul, iar cand pasta a devenit omogena se ia de pe abur, se pun picaturile amestecand si se toarna in recipiente (tuburi goale de deodorant solid).

Un mare avantaj al cremelor si unguientelor preparate in casa este aceea ca le cunoastem exact compozitia lor, lipsesc aditivii de culoare, textura si conservare care de multe ori au efecte nocive pe termen lung si, nu in ultimul rand, se pot prepara usor, cu costuri reduse. Si daca sunt facute in casa au inca un ingredient, extrem de special, care lipseste din produsele de serie: dragostea.

Corina BENESCU, Roman

Comentarii