Somnul usor cu buruieni medicinale se poate obtine

vineri, 04 iulie 2008, 17:20
3 MIN
 Somnul usor cu buruieni medicinale se poate obtine

Daca noaptea este un sfetnic bun, somnul insa este cel care ne ajuta sa fim sanatosi. Fara somn, omul slabeste intelectual dar si fizic. Fara somn, intreaga fiinta sufera. Si acesta pentru ca in somn, corpul ia o pauza si sistemul imunitar este stimulat.

Substantele care produc somn ajuta la productia mai mare de interleucina, factor important al sistemului imunitar. Astfel ca in timpul somnului sint secretate cortizonul, hormonul de crestere si melatonina, hormonul tineretii.

Numarul de ore de somn depinde de virsta, de constitutie, de activitatea depusa, de zodie, de anotimp. Persoanele "lunatice" lucreaza mai mult si mai eficient noaptea, persoanele "solare", care se incarca vara mai mult cu energia solara, dorm mai putin si sint mai active la ore tirzii, decit iarna.

In functie de orientarea camerelor sau paturilor ne odihnim mai bine in camerele orientate spre S-E, in paturi orientate pe directia N-S sau E-V, cu conditia sa avem capul orientat spre nord sau vest.

Dar, odihna va fi mai placuta daca incercati o relaxare inaintea somnului. Pentru cei obisnuiti cu programarea in nivel alfa, este momentul pentru a programa tonusul pentru o noua zi si/ sau rezolvarea proiectelor si eliminarea unor greutati.

Insomniile pot fi generate de stresul acumulat peste zi, de prezenta unei probleme ce ne obsedeaza, de alimentatia excesiva din timpul serii, de cauze organice. Insomniile pot fi tratate cu usurinta si fara efecte secundare cu ajutorul ceaiurilor – decocturi sau infuzii – caldute, indulcite cu miere, preparate din plante cu actiune calmanta sau sedativa.

Sa dormim usor cu ajutorul ceaiurilor

Pentru uz intern sint recomandate ceaiurile din:

Flori de tei: infuzie din 1-2 lingurite la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Flori de levantica: infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi.

Flori, fructe, frunze de paducel: infuzie din o lingurita la o cana de apa; se bea seara.

Tinctura de paducel din 20 g planta macerata zece zile in 100 ml alcool de 60 grade; 10-15 picaturi de 3 ori pe zi.

Conuri de hamei: infuzie din o lingura de conuri hamei la o cana de apa; se beau 2 cani pe zi.

Sulfina: se prepara sub forma de infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa; se bea o cana seara.

Talpa gistii: infuzie din 3 linguri de planta la o cana de apa; se beau 3-5 linguri pe zi (2 inainte de culcare).

Valeriana (radacina): infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa; se bea pe parcursul intregii zile, treptat.

Pentru ticuri, agitatie, scaderea puterii de concentrare la copii sint recomandate infuzii din amestecuri de plante preparate astfel: flori de tei, 30 g; flori de levantica, 10 g; frunze de roinita, 20 g; frunze de menta, 20 g; conuri de hamei, 20 g. Infuzia se face din 2 lingurite de amestec de plante la o cana cu apa si se bea inainte de culcare.

Bai relaxante cu plante

Se beau cu o jumatate de ora inainte de culcare, de preferat dupa o baie relaxanta cu sare si plante medicinale sau uleiuri din plante.

Baile cu esente de flori de levantica, pin, brad. citrice, iasomie, salvie, cedru, patchiouli si ylang- ylang au efect relaxant, reconfortant, calmant, sedativ (cedru), sint indicate in insomnie, debilitate nervoasa, afectiuni ale pielii, afectiuni musculare, articulare, afectiuni vasculare, hipertensiune.

Comentarii