Basarabia si iar Basarabia

miercuri, 13 ianuarie 2010, 19:08
3 MIN
 Basarabia si iar Basarabia

Peste citeva saptamini, in luna februarie, presedintele Romaniei va intreprinde o vizita la Chisinau, la invitatia adresata public de catre presedintele interimar a Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Dupa ce initial fusese anuntata pentru a doua jumatate a lunii ianuarie, vizita la care facem referire se va desfasura in februarie, dupa o intilnire prealabila a ministilor de externe din cele doua tari, Teodor Baconschi, respectiv Iurie Leanca. Va fi a treia vizita pe care o va face presedintele roman la Chisinau, in conditiile in care dincolo de Prut se contureaza, desi lent si cu mari ezitari, drumul democratic al Republicii Moldova.

Desi provizoratul la nivelul cel mai inalt se mentine (ne referim la functia de presedinte al Republicii Moldova), la nivel politic se petrec anumite schimbari care lasa o marja mai larga pentru speranta intr-o evolutie pozitiva, pasnica, democratica. Ne referim, in primul rind, la slabiciunea tot mai evidenta pe care o afiseaza tabara comunista (mentionam acum o luna "dezertarea" a patru deputati comunisti), exprimata in scaderi pe toate planurile – in sondaje, in numar de sustinatori in tara si, asa cum deja am aratat, in numar de deputati in Parlament. Pe de alta parte, asistam la o repozitionare a fortelor politice cu reprezentare parlamentara – pe linga comunisti, se pare ca si Alianta Moldova Noastra se confrunta cu o criza de legitimitate. Desi liderul Serafim Urechean isi mai face inca iluzii, probabil ca – in lipsa unor ferme masuri de reorganizare – formatiunea politica amintita va fi nevoita sa fuzioneze cu un alt partid parlamentar – de exemplu Partidul Democrat din Moldova sau Partidul Democrat Liberal din Moldova, aflate pe un trend ascendent. Semnificativa este situatia petrecuta in decembrie 2009 cind, la Congresul Aliantei Moldova Noastra, un grup de reprezentanti la congres au protestat, retragindu-se, la adresa realegerii ca presedinte a lui Serafim Urechean. Partidul Liberal bate pasul pe loc, analistii politici anticipind ca o eventuala alegere ca presedinte al acestui partid a lui Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, ar fi benefica pentru viitorul politic al liberalilor moldoveni.

Despre celelalte doua partide care alcatuiesc, impreuna cu liberalii si AMN, coalitia guvernamentala de la Chisinau, Alianta pentru Integrare Europeana, am mentionat ca au evolutii pozitive, in contextul in care seful PDLM, Vlad Filat, detine functia de premier, la care se adauga si citiva ministri care isi gestioneaza bine ministerele, iar PDM are de cistigat din imaginea pozitiva pe care o are in ochii populatiei Marian Lupu, candidatul Aliantei la functia de presedinte al tarii. Daca se va reusi, pina la vara, si o regiandire a Constitutiei Republicii Moldova, in sensul modificarii modalitatii de alegere a presedintelui (actualmente de catre Parlament, in perspectiva de catre popor), este foarte posibil ca evolutiile viitoare ale tarii dintre Prut si Nistru sa se incadreze, de acum inainte, in coordonatele normalitatii, predictibilitatii si spiritului european. Tocmai de aceea credem ca intilnirea dintre cei doi sefi de stat va fi de bun augur in aceasta privinta.

Tudor Darie, un jurnalist de la Chisinau, sublinia, intr-un articol al sau, ca romanii din Romania cunosc destul de putine lucruri despre romanii din Republica Moldova. Tocmai de aceea evenimentele din aprilie 2009 au luat prin surprindere, cel putin opinia publica din Romania. Consider ca jurnalistul citat are dreptate, de slaba noastra informare cu privire la realitatile de peste Prut fiind de vina atit perioada destul de indelungata in care Moldova a fost condusa de regimul comunist, autoritar si izolationist, dar si nepasarea noastra cronica in legatura cu soarta romanilor de peste hotare. Aceasta in ciuda faptului ca exista, in cadrul ministerului de externe roman, un departament al "romanilor de pretutindeni", condus in momentul de fata de Eugen Tomac, originar tocmai din… Republica Moldova! Mai grav decit dezinteresul autoritatilor e, insa, cel al omului simplu, care – macinat de grijile cotidiene – nu mai are nici timp, nici energie pentru un gind bun si o fapta marunta in sprijinul fratelui sau aflat in suferinta…

Comentarii