Cinismul legii salariale pentru profesori

luni, 15 decembrie 2008, 20:49
4 MIN
 Cinismul legii salariale pentru profesori

Se apropie momentul scadentei: desi dusmani de ani de zile, desi de orientari politice teoretic total diferite, PSD si PDL au dat-o la pace… Ce nu face politicianul roman doar pentru a fi la putere? Stinga, dreapta au devenit simple pretexte lozincarde, fara nici un pic de acoperire. Nici macar orientativa. Negocierile s-au incheiat, guvernul e si el pus pe hirtie de mult (ca doar nu i-oti fi crezut pe alesii dumneavoastra cind turuiau ca nu functiile conteaza, ci programul de iesire din providentiala, pentru ei, criza). Ce le mai ramine acum invingatorilor, care beneficiaza de o majoritate parlamentara demna de vremurile in care FSN-ul taia si spinzura dupa plac, decit sa-si puna in practica ideile umanitare pentru care atita s-au sacrificat si s-au luptat cu eroismul pe care l-ati tot admirat vreme de saptamini intregi in campania electorala? Vine momentul scadentei.

Marul discordiei inaintea alegerilor a fost, daca va amintiti, controversata lege a salariilor cadrelor didactice, care prevedea majorarea cu 50%. Am mai scris in cadrul acestei rubrici despre acest lucru. Repet: mi se pare o marire intru totul justificata, dat fiind ca profesorii au devenit o categorie sociala batjocorita, iar invatamintul – un domeniu subfinantat sau administrat aiuristic. Intrebarea este insa mult mai simpla: de unde bani, intr-un moment in care e lipsa mare? Romania se confrunta, orice s-ar spune, cu o criza reala: avem si vom avea tot mai multi someri, bursa e in cadere libera, leul asijderea, producem mult mai putin decit consumam, traim din imprumuturi, coeficientul de tara e si el suferind etc. E limpede ca nu exista resurse care sa acopere majorari salariale in intregul sector bugetar.

Prin urmare, ce o sa urmeze? Eu unul sint sigur ca va fi vorba de tot felul de tertipuri care sa amine legea pe care, cu doua luni in urma, aceiasi oameni politici au votat-o si pe care se declarau gata sa o aplice imediat ce vor ajunge la putere. Sa dea Domnul sa fie asa, dar cu un amendament foarte important: aceasta lege chiar trebuie regindita in functie de realitatea de pe statele de plata. Sincer, cred ca e vorba de o lege plina de erori si promulgata din interes electoral. Calcule nu foarte complicate ne arata faptul ca marii beneficiari ai darului guvernamental vor fi, daca legea se pastreaza in actuala ei varianta, cei de la virful ierarhiei, adica universitarii cu gradul de profesor. Cei cu grade mai mici primesc mai putin, ca doar asa e la noi de cind lumea. Cam 37% un lector si 55% un profesor. Dar 37% in plus la un salariu de 1.400 de lei (in care intra si sporurile de vechime si pentru doctorat) nu e cine stie ce fata de 55% in plus la o leafa de macar 5000 de lei (vorbesc de sume nete). Prin urmare, diferentele de salarii vor creste si mai mult. Pe de alta parte, toti cei care lucreaza in mediul universitar stiu foarte bine ca cei cu grade mari au puterea de decizie, ca ei isi impart normele dupa bunul plac. Rar gasesti cadru didactic cu grad mic care sa tina norme in cumul si sa primeasca, astfel, bani in plus peste salariu. In schimb, cine ar arunca un ochi pe statele de functii va putea sa observe ca cei cu grade mari, deci si cu salarii pe masura, isi iau partea leului. Cistigurile unui profesor universitar sint cu mult peste media salariilor din Romania si cu foarte mult peste cistigul mediu din educatie. Stiu ca risc sa-mi ridic multi colegi in cap, dar aceasta este realitatea. Intre un profesor universitar si un lector universitar (nu mai vorbesc de un asistent sau un preparator) diferenta de leafa e de multe zeci de milioane. Prea mare, totusi…. Nu spun ca nu e firesc ca un cadru didactic cu grad superior sa cistige mai mult, dar nu de 8, 9, 10 sau 15 ori mai mult, cum se intimpla la noi. In acest timp, debutantii sint total descurajati sa intre in sistem.

Despre situatia din invatamintul preuniversitar ce sa mai spun? Acolo jalea e si mai mare… Probabil ca tinerii ar trebui sa se bucure de mariri mult mai consistente. Probabil ca ar trebui sa se gindeasca o majorare esalonata, in functie de actualul venit al fiecarui grad didactic. Probabil ca ar trebui ca diferentele de salarizare sa nu depaseasca raportul de 1 la 5, cel mult 6. Sper ca s-a inteles: cred ca nivelul salarizarii celor din topul ierarhiei academice se apropie de decenta, deci de normalitate. Iar actuala lege are datoria de a sterge diferentele dintre aceasta protipendada si restul cadrelor didactice. Abia atunci meseria de profesor isi va recapata prestigiul.

Va intrebati de ce a fost astfel formulata noua lege a salarizarii in invatamint? Foarte simplu: dintre parlamentari, 64 erau universitari cu gradul de profesor. Si-au votat, altfel spus, propriile salarii. Cu cinism, fara sa se gindeasca, de fapt, ca o primenire ar trebui sa inceapa de la baza piramidei, acolo unde chiar sint probleme. Va mira? Cum sa va mire? De 20 de ani buni, cinismul a devenit principala trasatura a politicianului roman.

Comentarii