Conexiuni ascunse

marți, 27 martie 2007, 20:15
3 MIN
 Conexiuni ascunse

Cunoscutul fizician si epistemolog Fritjof Capra, in prezent director al Centrului pentru Alfabetizare Ecologica din Berkley, California, ne propune, in lucrarea "Conexiuni ascunse", o stiinta pentru sustinerea vietii, care integreaza dimensiunile biologice, cognitive si sociale intr-o noua stiinta a durabilitatii. De fapt, autorul isi propune sa extinda la domeniul social concluziile teoriei complexitatii si noul mod de a intelege viata pe care aceasta il propune. Scopul sau este de a ne oferi o viziune unificata, sistemica asupra vietii, mintii si societatii. Cartea a aparut la Editura Tehnica, in traducerea lui Roman Chirila, in 2004.
Lucrarea are doua parti. Prima parte ne ofera un nou cadru teoretic referitor la natura vietii, a mintii, a constiintei si la natura vietii sociale, in timp ce partea a doua ofera aplicatii practice ale acestui cadru la managementul organizatiilor umane, la provocarile si pericolele globalizarii economice, la problemele stiintifice si etice ridicate de biotehnologie si, in fine, la starea lumii la inceputul noului secol. Asadar, autorul propune, ca si in celelalte lucrari ale sale mai importante (The Tao of Phisics, The Turning Point,, The Web of Life), o schimbare fundamentala a viziunii despre lume, schimbare ce e pe cale sa se produca in stiinta si in societate, o transformare culturala ce produce o noua viziune asupra realitatii, din care decurg multiple implicatii sociale.
Aceasta noua perspectiva stiintifica asupra vietii, bazata pe conceptele dinamicii nonliniare (cum ar fi cele de atractori, portrete de faza, diagrame sau fractali), pe analiza sistemelor complexe, reprezinta o rascruce conceptuala, o schimbare de paradigma. Aceasta noua paradigma se bazeaza pe principiile de organizare a naturii, o formidabila retea a vietii, si propune ca si principiile pe care se proiecteaza viitoarele noastre institutii sociale sa fie similare. Analiza sistemelor vii este realizata in termenii a patru perspective interconectate: forma, materie, proces si semnificatie. Modelul fundamental de organizare pe care se bazeaza noua viziune asupra vietii il reprezinta reteaua, prezenta la toate nivelurile, de la retelele metabolice din interiorul celulei la retelele de comunicatii din societatile umane. Reteaua e sursa de putere si de productivitate.
Capra considera ca, in acest secol, doua manifestari vor avea un impact major asupra modului de viata si a bunastarii omenirii. Prima este  ascensiunea capitalismului global, a doua este formarea unei culturi ecologice care va ajuta dezvoltarii durabile a comunitatilor. Ambele procese sint legate de retelele noilor tehnologii, retele electronice si informationale, financiare si ecologice, materiale si energetice. In prezent, cele doua procese sint, in buna masura, contradictorii. Formele actuale ale capitalismului sint intens mercantilizate, nesustenabile ecologic si social, sint lipsite de durabilitate. Piata globala maximizatoare de profit nu tine seama de drepturile omului, de democratie sau protectia mediului.
O schimbare este posibila daca, in locul goanei dupa bani,  mecanismele electronice si informationale ar fi puse sa slujeasca alte valori. Dar asta tine deja de politic. "Marea provocare a secolului al XXI-lea va fi schimbarea sistemului de valori subiacent economiei globale, pentru a-l face compatibil cu cerintele demnitatii umane si ale durabilitatii ecologice" (p. 368). Potrivit autorului, schimbarea ar fi inceput deja.

Comentarii