Demisia lui „Felix”

vineri, 07 septembrie 2007, 19:42
2 MIN
 Demisia lui „Felix”

Demisia lui Dan Voiculescu din Parlament nu si-a atins efectul scontat. Disperat de "incremenirea in procent" a Partidului Conservator, "Felix" a jucat totul pe o ultima carte. A amenintat cu retragerea din functia de senator daca doua proiecte populiste – crearea unui fond social pentru pensionari, respectiv, reducerea TVA-ului la 9% pentru alimentele de baza – nu ar fi primit si girul celorlalte formatiuni politice.

Astfel, mizind si pe o intreaga retea media, Voiculescu a putut fi vazut zilnic, in ultima saptamina, cum se "zbate" pentru cei saraci. Daca PNL, UDMR si PSD i-au cam trintit usa in nas, seful PC a gasit intelegere in demersul sau la Vadim Tudor. Cei doi s-au infatisat brat la brat in fata presei, asa cum le sta bine unor vechi prieteni. Au schimbat tandreturi si au plins pe umarul sarmanilor pensionari. Probabil, in spatele usilor inchise au depanat amintiri de pe vremea cind slujeau aceluiasi stapin. Dar nu asta este important. Cu un singur aliat, si acela "dus de-acasa", Voiculescu nu si-a impus proiectele. In realitate, nici nu urmarea acest lucru. Demisia trebuia sa fie punctul culminant. Renuntarea la functia de parlamentar trebuia sa-l transforme pe Robin Hood-ul autohton, umanist si conservator, intr-un martir. Intr-o lume politica plina de promisiuni nerespectate, Dan Voiculescu voia sa demonstreze ca-si respecta cuvintul. Mai mult, voia sa arate romanilor ca este capabil de sacrificiul suprem al unui ales: renuntarea la scaun.

O astfel de strategie ar fi mers pentru multi politicieni. Nu si pentru fostul sef al comertului exterior. Imaginea de colaborator al Securitatii nu o poti sterge doar fluturind programe pentru pensionari. Oricit ai reduce TVA-ul, afaceri precum Loteria ramin in memoria colectiva. Daca in privinta electoratului puteam presupune ca nu se va lasa amagit, interesanta a fost reactia colegilor din Senat. In locul unei tristeti, macar de fatada, fostii colegi ai liderului conservator pregateau sampaniile. Social-democratii, cei pe coada carora PC a intrat in Parlament, i-au sugerat senatorului demisionar, cind pleaca, sa-si ia cu el toti membrii din partid.

Un senator UDMR a marturisit ca nu-i va simti lipsa lui Dan Voiculescu, pentru ca acesta oricum acesta nu prea dadea prin Senat. Democratii, prin vocea lui Radu Berceanu, si-au exprimat ironic tristetea.

Veti spune ca atitudinea acestora era normala, toti fiind rivalii politici ai liderului PC. Totusi, indiferenta si bascalia cu care demisia lui Felix a fost primita de fostii colegi demonstreaza o incapacitate biologica a lui Dan Voiculescu de a se face simpatic. Si academicianul Constantin Balaceanu Stolnici a facut politie politica. Despre Dinu Patriciu se spune ca ar fi prejudiciat statul roman cit zece afaceri Grivco la un loc. Totusi, cu aceleasi pacate, ultimii doi par mai umani. "Felix" nu transmite nimic. Certificatul de deces politic al lui Felix nu s-a semnat odata cu demisia din Senat. Ca om politic, Dan Voiculescu nu avut niciodata certificat de nastere.

Comentarii