Demonstranti de inchiriat

joi, 19 aprilie 2007, 20:32
4 MIN
 Demonstranti de inchiriat

"Nu aveti timp, dar ati dori ca parerile Dumneavoastra sa fie sustinute la  demonstratie? Nici o problema, va preiau cu placere opiniile", "Demonstrez oricind, oriunde, pentru orice", "Rent me! Demonstrant cu experienta"… Acestea sint citeva fragmente din anunturile de prestari servicii de pe un site german münchenez.
Directorul firmei Erento, responsabila de introducerea acestui nou tip de meserie in nomenclator, spunea acum doua luni, intr-un interviu acordat cotidianului Tagesspiegel, ca ideea de a facilita inchirierea de demonstranti i-a venit tot multumita unui protest… fals. In decembrie anul trecut, uniunea medicilor de familie germani a initiat o actiune ampla de protest chiar in fata Bundestag-ului, incercind sa atraga atentia mass-mediei asupra numarului din ce in ce mai mare de medici care parasesc tara din cauza salariilor tot mai mici. S-a aflat mai apoi ca sutele de demonstranti in halate albe nu fusesera altceva decit studenti sau someri, platiti fiecare cu 30 de euro pentru fiecare zi petrecuta in fata parlamentului german. Scandalul izbucnit a fost o sursa de inspiratie pentru portalurile de internet. In ianuarie a aparut si un site special doar pentru cei interesati de protestatarii de inchiriat. Se numea mein-demonstrant si avea o baza de date de peste trei sute de persoane. Intre timp, din cauza criticilor tot mai dure aparute in presa, site-ul a fost dezactivat, firma Erento fiind deocamdata singura care mai ofera astfel de servicii.
Motto-ul acestei firme bavareze este "Totul de inchiriat!". Poti gasi de toate, de la camioane, apartamente, oale sau masini de spalat, pina la demonstranti. Produsele au fiecare un numar de inregistrare, fotografie, coordonate, ba chiar si termen de predare. Articolul cu numarul 4623102674 se prezinta ca fiind un demonstrant de incredere, cu talente retorice, de 1,87 m, rasa europeana, masura 33/34 la pantaloni si 44 la pantofi si costul pausal este de 145 de euro pe zi (inclusiv TVA!). Numarul 8193967781 este o tinara din zona Berlinului, nu isi da toate coordonatele, dar trece experienta avuta pina acum, ba chiar ofera si inregistrari cu prestatia avuta la proteste mai vechi. Costa 20 de euro pe ora, 150 pe opt ore, pina la 2500 de euro pentru doua saptamini. Pe site-ul firmei Erento numarul demonstratilor de inchiriat a scazut in ultimul timp din cauza tot mai deselor articole in presa germana care au preluat marfa umana cu tot cu fotografiile produselor in paginile ei. Acum in baza de date mai sint 75 de demonstranti din Germania si doar 4 din Austria. Austriecii sint insa cei mai convingatori: "vin si urlu pentru orice!", "demonstrez si pentru Flintstones, si impotriva lor, daca ai nevoie. Totul pentru niscaiva maruntis" sau "merg oriunde, stau oricit, numai nu cu perversii, extremistii si cei care chinuie animalele!". Ce-i aseamana pe toti acesti oameni? Nu se vind chiar pentru orice fel de protest: nici unul dintre ei nu uita sa aminteasca la "detalii produs" ca demonstratiile extremiste sint excluse. Problemele de morala, la fel.
Intrebat fiind daca i se pare etic ce face, unul dintre tinerii acestia a declarat in Der Spiegel ca acest nou tip de job nu este altceva decit reprezentativ si normal pentru democratia din cadrul unei economii de piata puternice. Altul a tinut sa sublinieze ca meseria de demonstrant de inchiriat este una dintre cele mai frumoase si interesante moduri de a face bani usor si rapid. Ca e ca si cum ai face casting de film, de reclame TV sau, mai mult, in cazul unor joburi mai complicate, unde trebuie sa te pregatesti pentru rol, e ca si cum ai fi actor de teatru. Limita dintre mass-media, show TV si realitate poate fi usor depasita contra unei sume stabilite pausal si de comun acord intre ambele parti. Un student de la politologie (culmea!) de la o universitate berlineza spunea ca nu vede nimic imoral intr-un astfel de job, ca un demonstrant poate fi vazut ca fiind un fel de promoter al vreunei firme si ca n-ar fi mare diferenta.
Cu siguranta ca acest tip de job nu a fost inventat nicicum de medicii germani in decembrie 2006. Ca sa fie luate in seama de mass-media, protestele au nevoie de cit mai multi… protestatari. Bavarezii de la Erento sint insa primii care dau cartile pe fata si isi prezinta marfa umana din stoc ca pe orice alt produs inanimat. Ei se mindresc cu succesul demersului lor, cica au inceput sa apeleze la ei si firme sau partide de peste hotare. Ar fi trimis demonstrantii lor si la un miting care a avut loc la New York in sprijinul presedintelui Iranului.
Fiecare produs uman de pe acest site are atasat si un calendar in care sint prezentate zilele libere si zilele in care are contract. Interesant este ca toate articolele nu vor fi disponibile in zilele de 20 si 21 aprilie 2007. Poate ca le vom revedea figurile in curind la stiri la televizor, protestind cu sirg pe undeva, printr-un colt al lumii. La noi poate ca nu, ca sint, totusi, cam scumpi.

Comentarii