Despre experti

joi, 05 martie 2009, 20:23
3 MIN
 Despre experti

Un expert se distinge prin faptul ca, intr-un anumit domeniu, dispune de mult mai multe cunostinte decit un neexpert. Prin urmare, daca avem o intrebare mai grea, la care nu gasim raspuns, apelam la un expert, care este mereu la curent cu toate cele. Dar cum putem deveni un expert? Aceasta intrebare ramine, din pacate, fara raspuns, fiind disputata chiar de experti, la fel ca toate celelalte intrebari.

Bineinteles, exista domenii in care aproape oricine se considera expert. Spre exemplu, politica externa. "In ziua de azi, fiecare e convins ca, doar fiindca are un persan in sufragerie, este deja expert in chestiunile Orientului Apropiat", a afirmat Guido Westerwelle, despre care se zvoneste ca ar avea chiar doua persane in camera.

Prietenul meu Alfred este un expert desavirsit in ale loteriei. A alcatuit un sir magic de numere, care le contine pe absolut toate cele extrase vreodata. De la 1 la 49. Pina acum nu a cistigat niciodata. In cele din urma, nu isi elaboreaza expertizele pentru el, ci pentru ceilalti.

Consilierul meu bancar este, de asemenea, un expert financiar inzestrat. Ma scoate cu devotament din incurcatura, cind sint in criza de bani. Ieri, insa, cind l-am vizitat pentru un nou imprumut, nu era la banca. "Dar tocmai l-am vazut prin fereastra!" i-am spus doamnei de la ghiseu. "Posibil", mi-a raspuns. "Dar el v-a vazut inainte".

Eu personal sint expert in literatura si de aceea cred ca este de datoria mea sa fac cunoscut urmatorul lucru: dintre toate romanele publicate pina acum, cel mai bun mi se pare cel pe care tocmai il am in fata. Opinia mea se bazeaza 1. pe cunostinte solide de literatura universala, 2. pe intuitia cea mai fina si 3. pe faptul ca romanul este scris de mine.

Totodata sint un expert extrem de competent in chestiuni de sanatate. Mai precis, sint propriul meu expert. Stiu exact de ce am tensiunea prea mare si de ce sint predispus la infarct: pentru ca sint supraponderal, fumez si fac putina miscare. Pacat, deci, ca merg rar pe jos si ca ma hranesc atit de nechibzuit. Totusi am incetat de mult sa fumez in casa. O fac doar pe balcon. Usa balconului o las insa mereu larg deschisa, pentru a lasa sa iasa aerul curat din interior, ca sa-l pot inspira adinc.

In 1999, calculatoarele, chipurile, nu ar reusi sa treaca la anul 2000. Se pare ca au avut dreptate, degringolada, intr-adevar, a izbucnit. Mi se confirma zilnic, cind astept autobuzul sau trenul.

Si cum arata viitorul? Marele actor si expert amator in probleme futuristice, Peter Ustinov, a proorocit urmatoarele: "Ultima voce pe care o vom auzi inainte ca lumea sa explodeze va fi aceea a unui expert, care va striga: «Este imposibil din punct de vedere stiintific!»".

Da, cam asa va fi, iar acum ma intreb de-a dreptul ingrijorat: ce se va intimpla dupa aceea? Mda, dupa aceea vor tacea milc toti expertii, si se va asterne o liniste extrem de placuta.

(Traducere din germana – Lucian Turcas)

Comentarii