Fenomenul Strejesti

miercuri, 25 noiembrie 2009, 19:51
3 MIN
 Fenomenul Strejesti

Un capriciu al sortii si activitatea unor ziaristi de anticipatie au transformat o biata asezare rurala de pe malul Oltului in simbol al hotiei electorale. Ne aflam, iata, in fata unui fenomen asemanator experimentului Philadelphia. In 1943, crucisatorul USS Eldridge, invaluit intr-o ceata verzuie, disparea din ochii observatorilor, pentru a aparea, citeva minute mai tirziu, intr-un port aflat la peste 350 de km departare de locul desfasurarii testelor ce ar fi urmat sa arate ca radarul poate fi inselat. In 2009, pe plaiuri romanesti, Strejestiul, invaluit in ceata densa a relatarilor, a fost transformat, din condei si din imagini, in emblema a masinatiunilor electorale mioritice.

Comuna Strejesti este formata din patru sate si are un numar total de 3.500 de locuitori. In cea mai mare parte, localnicii sint tarani, numai o cincime din populatia comunei fiind formata din oameni care au terminat liceul sau o facultate. Pe 22 noiembrie 2009, sectia speciala de votare nr. 407, aflata in gradinita din Strejestii de Jos, a fost invadata de trei sute de turisti electorali. In citeva ore, fenomenul a luat proportii ingrijatoare, gratie jurnalistilor atenti: microbuze si autoturisme umplute cu votanti, conflict deschis intre localnici si venetici, atacuri verbale intre lupii rosii care controleaza comuna si baronii portocalii de la Hidroelectrica etc. Aparitia Politiei nu a facut decit sa ridice si mai mult cota fenomenului. Tintarul ajunsese ditamai armasarul. Merita, deci, sa li se arate romanilor, in direct, cum se face din stire un bici care pocneste.

Din datele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Olt a reiesit ca la Strejesti s-a facut mai mult fum decit foc. In alte comune, numarul celor care au votat pe listele speciale a fost semnificativ mai mare: la Brebeni, 435 de votanti, la Colonesti, 412 cetateni, la Verguleasa, 336 de alegatori. Mai la coada listei cu evidenta voturilor din sectiile speciale se afla si Strejestiul, cu 257 de alegatori veniti din alte parti.  

Evidentele Biroului Electoral Central (BEC) dezvaluie proportiile „fraudei". Pentru judetul Olt au fost tiparite 36.260 de buletine de vot destinate sectiilor speciale. Numarul total al celor care au mers la vot a fost de 236.551 de persoane. Dintre acesti oameni, numai 26.008 au votat in sectiile speciale de pe intreg cuprinsul Oltului. Procentual vorbind, doar 11% dintre participantii la vot apar pe listele sectiilor speciale de votare. Asa au ajuns oltenii in fruntea listei cu turistii electorali. Pentru cine s-a votat mai abitir in judetul Olt? Geoana: 105.799 voturi, Basescu: 62.891, Antonescu: 39.217. De va fi fost ceva necurat la mijloc in privinta celor 11%, candidatul cu cele mai multe voturi ar trebui sa fie primul asupra caruia sa planeze suspiciunile ca a pus in miscare masinaria de vot, nu ?       

Sa ne intoarcem la fenomenul Strejesti si sa examinam atitudinea profesionala a celor care l-au creat. Nici un jurnalist de bun-simt nu s-ar incumeta sa foloseasca termeni precum frauda, furt si ilegalitate in lipsa unor dovezi. Si dovezi exista, dar impotriva a ceea ce s-a aratat si s-a spus la televizor. In Romania s-au tiparit aproximativ 1,2 milioane de buletine de vot pentru sectiile speciale, in conditiile in care numarul persoanelor cu drept de vot depaseste 18,3 milioane. Potrivit datelor BEC, aproape zece milioane de oameni s-au prezentat la urne. Daca 1,2 de romani ar fi decis sau ar fi fost indemnati sa fie necinstiti si sa stampileze toate buletinele de vot pentru sectiile speciale, ne-am fi aflat in situatia de a observa ca 12% dintre votanti au tras democratia in piept.

In realitate, aproape 442.000 de alegatori au votat in sectiile speciale, adica in jur de 4,4% din numarul total de voturi exprimate. Poate fi aceasta ilustrare procentuala o manifestare a hotiei electorale? Fiecare sa judece pentru sine. Cert este ca in audio-vizualul romanesc sint cultivate intens etica si estetica isteriei. Casta divinatorie formata din analisti, invitati permanenti si comentatori asigura succesul de casa al unor spectacole in care realitatea devine irealitate. Zvonul alarmant, stirile venite pe canale anonime si hiperbola inutila sint dominantele fumigene ale unui show obiectiv, impartial, cu mici  accente paranoice.

Prezenta oltenilor in fruntea listei cu voturi speciale nu trebuie sa ne indigneze, ci sa ne faca sa zimbim. De ce rid oltenii cind fulgera ? Cred ca le face Dumnezeu poze. De ce nu dorm oltenii in fin? Pentru ca le scapara mintea. Cum se recunoaste un oltean venit la nunta? Are cel mai nou trening. Cum voteaza un oltean pe listele speciale? Repede, repede, sa nu se termine votul.

Comentarii