Glodenii Gindului

luni, 18 ianuarie 2010, 19:24
3 MIN
 Glodenii Gindului

Corcodel. Numele i se potrivea manusa. Tuciuriu, dar nu in conotatie joasa, dimpotriva, dindu-i un aer de dansator de tango. Un tango pe care l-a jucat cu distinctie pina in cumplita zi. Venit din sudul Moldovei, a acces cu brio la una din catedrele de prestigiu ale Universitatii, exersind si scrisul filologic. Cuibul lui, peste drum de Gradina Copou, era unul al nebuniilor galante. La care aderasem nedisimulat. A fost omorit intr-o noapte la restaurantul Cotnari. Stupid. Cind aproape sa-l fi uitat, ma intimpina zilele trecute un batrinel leit Corcodel. Frate. Ma conduce la un notar, ca sa confirm existenta celui disparut. Pentru ce? Pentru nu stiu ce beneficiu in favoarea acestui frate supravietuitor. As fi preferat un pahar rememorativ in doi, la Cotnari.

Un baiat de saisprezece ani, din apropiatul de Iasi Glodenii Gindului, a incercat sa se sinucida, nemaisuportind lipsurile de-acasa. A fost salvat.

Sub abajur, noua aparitie la Polirom: "Johny Panic si Biblia viselor", prozele scurte ale Sylviei Plath. Lectura total insolita. Recurg la nota biografica a traducatoarei, Anacoana Mindrila-Sonetto (Cita fantezie onomastica, nu?). Nascuta in 1932 in Boston, Massachusetts, parcurge o traiectorie mereu aventuroasa intelectual. Si nu numai. Redactor, in 1953, la revista new yorkeza Mademoiselle, marcata apoi depresiv, la reintoarcerea acasa, incearca sa se sinucida. Urmeaza o lunga terapie psihiatrica si tratament cu socuri electrice. Isi revine si, in 1955, absolva Smith College, dupa care pleaca in Anglia. Se casatoreste cu poetul Ted Hughes, are doi copii cu acesta. Dupa ce se desparte de Ted, demareaza consistent literar, romanul "Clopotul de sticla" aducindu-i notorietate universala. Ce nu-i reusise baiatului Petru Tinau in Glodenii Gindului ii reuseste Sylviei Plath: se sinucide in zorii zilei de 11 februarie 1963, in Londra.

O revad de pe fereastra atelierului din Armeana. O crezusem in trupa fashion a Irinei Schrotter, dar nu. Ar fi laboranta la Maternitate. Daca as reface silueta excentricei Sylvia Plath, atunci i-as atribui talia trapasei ce-mi trece pe sub fereastra. Totul pe ea e nou si extravagant, de la parul cendre, tuns garcon, la pantoful chic ce-i implineste perfect pulpa. O s-o salut intr-o zi: Va sarut miinile, Sylvia Plath.

Lesnea era Glod. Fiul carutasului Iosif Glod, pina sa ajunga poetul de notorietate, fusese caramidar, zetar la tipografia Vietii Romanesti, mai tirziu bibliotecar la baroul avocatilor, finalmente, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Iasi. Era un incintator bonviveur in anii cind il mai prinsesem frecventind locantele iesene. Isca fulgerator – clipind des si miscindu-si buzele – epigrama ce facea deliciul mesei. Una imi fusese destinata. Iesind, in 1972, cu primul volum de proze scurte "Arlechin in iarba", poetul ce-i statuse cindva in preajma lui Pastorel ma prinse in catrenul: Incepe publicul sa fiarba/ Ca pictorul care scinteie/ A pus un Arlechin in iarba/ In loc sa culce o femeie. Licentios? Nu. Se afla acum in panoplia cu raritati, pe peretele din preajma sevaletului. Poftiti, va rog!

De la aceeasi masa nu lipsea imprevizibilul pictor Ioan Ganju. Nu Ion Ginju, "nuia foarte flexibila, trecuta prin foc si apoi rasucita, care se foloseste ca fringhie" (DEX), ci Ioan Ganju. Scriindu-i prefata unui catalog, ma jucam cu numele lui, gasindu-i sonuri insolite: Ganju, Gange, Gandu. Multsuparaciosul Nelu nu se supara. Mindrul pictor ce era nu se supara.

Cu apetitul glosarii, sa scriu si Gandirea: 1 mai 1921, director Cezar Petrescu. Colaboratori: Blaga, Arghezi, Minulescu, Topirceanu, Camil, Agarbiceanu, Sadoveanu, Mateiu, Vianu, Calinescu, Eliade. Doua dictionare: 1. Gandirism, curent ideologic ce propovaduia misticismul ortodox, traditionalinsmul retrograd, nationalismul si unirea nationala deasupra claselor sociale, sub egida bisericii (DEX, 1975); 2. Gandirismul s-a afirmat dupa primul razboi mondial ca reactie la degradarea morala si la politicianismul care amenintau noul edificiu politic si spiritual al Romaniei (Dictionar Enciclopedic, vol. II, 1996). Doua epoci.

Cum sa lipseasca din Glodenii Gindului capsuna?, "fruct fals al capsunului, format din ingrosarea receptaculului floral in care sint ingropate fructele propriu-zise, rosii, carnoase, parfumate, gustoase" (DEX). Gasesc expuse, in Hala, casolete cu aceste minuni. Scumpe foc. Le vind capsunarii nostri din Spania. S-au otit si ei…

Comentarii