In hoc signo…

marți, 12 mai 2009, 18:41
3 MIN
 In hoc signo…

Violeta Radu este un artist fotograf consacrat. A absolvit Universitatea de Arte si Design din Cluj, in 2005, si a participat deja la mai multe expozitii de grup si personale. De curind, Violeta Radu a publicat la Editura Trinitas, cu binecuvintarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, un album de fotografii, a carui tematica reiese chiar din titlu: "Crucea". Fireste, o asemenea tematica e una extrem de dificila, pentru motivul evident ca intreaga arta sacra a cultivat, cu asupra de masura chiar, crucea, ca semn teofor. Riscul de a te situa in banalitate si rutina e vadit. Originalitatea se obtine cu truda.

Din fericire, Violeta Radu nu cade niciodata in comun. Unghiul privirii "fotografice" e mereu surprinzator. Sugestia albumului ca intreg este aceea ca, oriunde am privi, in inalturile departate, dar si in locurile umile, nebanuite, pe tencuiala scorojita a unui edificiu dezafectat, in miezul unui fruct, putem descifra, stralucitor sau ascuns, semnul crucii, ubicuu. Existenta noastra se petrece, asadar, sub lumina (sau in penumbra) lui.

Deosebesc in multitudinea reproducerilor fotografice din album trei specii de imagini. Mai intii, e crucea de pe turla bisericii, crucea "teologala", desemnata limpede si infipta in cer, stapinitoare suverana a spatiului din jur. Ea cheama si prevesteste, totodata, o ascensiune a sufletului. In al doilea rind, vin acele imagini care surprind numai umbra banuita a crucii, reflexul ei mundan, alungit. Semnul coboara din inaltime pina in preajma peregrinului. Albul zapezii devine, dintr-o data, purtator de cruce. In fine, o a treia categorie de imagini (si spre aceasta se indreapta si preferinta mea) surprind semnul crucii in fapturile cele mai smerite, in locurile cele mai putin evidente: un zid vechi, crapat in forma unei cruci, un copac uscat, ale carui ramuri se incruciseaza, un fruct taiat in doua, ale carui seminte sint dispuse ca o cruce etc. Fireste, crucea din virful unei turle, dar si umbra ei in amurg nu presupun din partea artistului fotograf decit gasirea unghiului cel mai nimerit de a realiza instantaneul, de a fixa clipa. In schimb, crucile tainuite in fruct ori acelea "lucrate" de insasi curgerea insesizabila si coroziva a vremii (ca sa ma exprim astfel) implica, alaturi de o cautare minutioasa, si noroc. Pesemne ca semnul crucii se afla inchis in orice, pina si in ridurile unui batrin. Dar descoperirea lui e, pentru fotograf, intotdeauna o sansa.

Violeta Radu nu si-a intitulat decit albumul. Iconografia din interior e marcata, simplu, cu cifre. Pentru cine detine albumul sau e dispus sa il cumpere, semnalez imaginile cu numarul 15 (o fotografie care aminteste de arta mesterului loren, Georges de La Tour, "pictorul luminarii"), 17 (un copac cu ramurile in cruce), 36 (o cruce de Malta, intr-un fruct pe care nu l-am identificat inca!), 39 (temelia crapata a unui edificiu), 45 (o umbra cruciforma pe zapada)…

Violeta Radu e, neindoielnic, un artist semnificativ (desi foarte discret) al noului val. Destinul sau e demn de urmarit.

P.S. Legenda spune ca, inaintea unei batalii, imparatul Constantin a vazut luminoasa pe bolta cereasca crucea biruitoare, insotita de inscriptia: "In hoc signo vinces": "Sub acest semn vei invinge".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii