Intelectual, subst.

miercuri, 03 iunie 2009, 18:34
3 MIN
 Intelectual, subst.

Pentru oamenii care traiesc dincolo de granita de vest a Romaniei, candidatul cu cele mai mari sanse de a deveni europarlamentar este o persoana inteligenta, cu educatie solida. Iata si un exemplu adecvat in raport cu rolul politic amintit. Se numeste Henrik Lax si este nascut in 1946. Cetatean finlandez, membru al Partidului Suedezilor din Finlanda, dl. Lax se recomanda cu urmatorul C.V.: "diploma in drept, Universitatea din Helsinki (1969); master in drept cu stagiu in cadrul unui tribunal (1972); diploma in stiinte economice, Academia de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor din Helsinki (1973); studii de drept englez si drept comparat in cadrul Universitatii City of London (1967); studii de management in cadrul Institute of Leadership, Stockholm (1980)". Dl. Lax cunoaste si vorbeste urmatoarele limbi europene: suedeza, finlandeza, engleza, franceza, germana si putina rusa.

Pentru comparatie, rezumam CV-ul unei viitoare europarlamentare din Romania. Numele incepe cu B si se termina cu -escu. S-a nascut in 1980, pe vremea cind dl. Henrik Lax era deja licentiat in drept si in stiinte economice. D-na B…escu a absolvit o facultate a unei prestigioase universitati particulare care nu prea figureaza in topurile academice romanesti. Nu se stie cu exactitate cit de bine vorbeste in limbi straine viitoarea ocupanta a unui fotoliu de europarlamentar.

Pe pagina de internet a d-lui Lax figureaza, printre altele, urmatoarele chestiuni: politica de securitate energetica a UE, problema pasapoartelor biometrice si personalitatea lui Martti Ahtisaari, fost presedinte al Finlandei, laureat la Premiului Nobel pentru Pace in 2008.

Pe site-ul d-nei B..escu apar poze cu lautari, instantanee cu fete in costume populare si o fotografie cu Calin Goia de la Voltaj ("Tinar vreau mereu sa fiu, sa traiesc asa cum stiu etc. etc."). Mesajul de intimpinare e cit se poate de prietenos: "Hai sa ne intilnim in fiecare zi sa vezi ce fac eu in mod real!".

Ma intreb, ca tot omul prost si nestiutor, ce ar avea de vorbit dl. Lax cu d-na B…escu daca, prin reducere la absurd, s-ar intilni pe holurile Parlamentului European? Despre fundamentele epistemologice si ontologice ale dreptului? Despre standardele privind emisiile de gaze pentru autoturismele 4X4?

Cert este ca intre cele doua embleme politice, a lor si a noastra, exista diferende clare. De exemplu, dl. Lax considera ca europarlamentarii "ar trebui sa aiba o viziune cuprinzatoare si sa construiasca relatii de cooperare care sa depaseasca diferentele lingvistice, culturale si ideologice". Tinara speranta a europoliticii romanesti e convinsa ca secretul sta in "ambitia, energia si puterea de a rezista, mai mult decit a fi specialist intr-un domeniu sau doctor intr-un anumit domeniu. Pentru Parlamentul European ma recomanda tineretea, faptul ca stiu niste limbi straine, stiu doua limbi straine, si faptul ca am dorinta de a invata".

Se creioneaza, deci, doua tipuri antagonice de europarlamentar: cel din Vest si cel din Est. Cel din Vest, cu viziunea si cooperarea, cel din Est, cu ambitia si ardoarea. Cel din Vest, cu intelectul, cel din Est, cu sentimentul.

Ca politica e facuta la noi de fiinte sentimentale, nu de oameni rationali e lesne de dovedit. Cel mai bun argument este chiar faptul ca, in viziunea unor actanti politici, termenul intelectual primeste acceptii care mai de care mai ghiduse. In limba franceza, de unde a fost preluat, cuvintul intelect inseamna "facultate de a cunoaste, de a intelege; inteligenta, spirit". Prin urmare, intelectual este cineva care, prin preocupari, se consacra activitatilor spiritului. Adica cel ce-si pune inteligenta la lucru. Absenta acestei activitati deschide un alt orizont de semnificare. Cind o faptura politica ingenua si simpatica da glas descoperirii "sint si eu o/un intelectual(a)!", ea nu face decit sa valideze o banuiala exprimata cu luciditate de Emil Cioran, in Amurgul gindurilor: "Prostia este o suferinta nedureroasa a inteligentei. (…) Nici macar in patologie nu intra prostii, fiindca au de partea lor eternitatea".

Etimologia sugereaza ca nu orice absolvent de romano-straineza e intelectual, dupa cum nu orice musca face miere. In lipsa intelectului, ne aplaudam, totusi, virtutile performative ale sentimentului. Sa incurajam, deci, prin vot, europarlamentarul sentimental! Numai asa ai nostri, odata ajunsi in Parlamentul European, le vor da si capitalistilor sentimentul ca intelectul e un fel de ofensa.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii