Land of Corruption

luni, 29 martie 2010, 18:34
4 MIN
 Land of Corruption

Cazul senatorului PSD Catalin Voicu si al „retelei" sale demonstreaza inca o data, de parca mai era nevoie, cit de adinca este coruptia in Romania. Sa fi jefuit tatarii de trei ori in lung si-n lat tara, sa se fi lasat lacustele de trei ori pe pamintul inflorit al patriei, tot n-ar fi facut atita paguba pe cit face coruptia. Caci aceasta molima atinge insasi fibra identitatii sociale si nationale. Cum sa nu fie asa, cind romanii afla ca in privinta indicelui de perceptie a coruptiei sintem in coada Europei, ajungind in preajma gabonezilor, a ugandezilor sau a nigerienilor? Aceasta clasare e descurajanta, duce la disparitia solidaritatii colective. Cum sa nu fie astfel, cum sa nu ai sentimentul pesimist al imposibilitatii eradicarii raului, cind senatorul Voicu isi linisteste partenerii de hotii: "Reteaua este in functiune"?

Cind citesti stenogramele publicate pe site-ul Hotnews, te crucesti. Se vede  cit de intins si activ este nucleul de oameni care au facut cu putinta aparitia si ascensiunea mafiei de stat. Una dintre institutiile cele mai importante ale statului, Inalta Curte de Justitie, nu pare implicata in traficul de sentinte doar prin intermediul judecatorului Costiniu, ci si prin numeroase sentinte dubioase date in decursul anilor. Procurorul Daniel Morar (iata un om care mie personal imi mai da un dram de incurajare ca marea coruptie va fi stavilita) va trebui sa "sape" in dosare si mai adinc.

Repunerea in drepturi a unor magistrati corupti sanctionati de CSM si achitarea fostului sef al regiei Romsilva, Ion Dumitru, de pilda, isi gasesc explicatia tocmai in genul de negocieri pe care le purta cu nonsalanta senatorul Catalin Voicu. Iata un argument interesant: motivatia pe care a dat-o Inalta Curte atunci cind l-a achitat pe fostul sef al Romsilva, arhicunoscut pentru achizitiile sale facute la preturi de sute de ori mai mari decit cele ale pietei, anume ca acesta ar fi condus o societate comerciala, deci nu i se poate imputa cumpararea unor bunuri la preturi exorbitante, i-a fost sugerata de Voicu si omului de afaceri Marius Locic pentru a scapa de un proces riscant.

In afara de intinderea "retelei" si de activismul ei, mai trebuie remarcat ceva, ceea ce sinistra Stanoiu a facut cu ani in urma. Spunea ministresa de la Justitie (v-o mai amintiti? E cea care "ghida" televiziunea nationala cu ajutorul pupincuristului absolut Seuleanu): retelele mafiote sint transpartinice. Intr-adevar, ramificatiile oculte sint monstruoase: oameni de afaceri, judecatori, cei din serviciile secrete, politicieni sint cuprinsi intr-un teratocarcinom (vezi Partenogeneza epigonica sau ateismul biologic de Al. Tacu) funest. Va mai amintiti botezul nepoatei lui Bercea Mondialu? Si acolo a iesit in evidenta acelasi lucru. Un "Godfather" de Slatina, camatar, evazionist fiscal, interlop, urmarit in dosare de cercetare penala e mina in mina cu nasul Mircea Basescu, cu nasul Theodor Stolojan, cu nasa Maria Huza, fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti. Sau sa ne amintim de jocurile piramidale in care au fost implicati politicieni de rang inalt sau mai mic din toate partidele. Pina in anul 2000, cine vroia sa dea lovitura avea doua variante: ori se profila pe tepe marunte si dese, ori infiinta un joc piramidal, un fond de investitii sau o banca. Unii au oferit romanilor Caritas-ul, Bancorex-ul, Banca Dacia Felix, Bankcoop si multe alte inginerii cu o schema simpla: se lua de la cei multi si se dadea la cei putini si bine selectati: politicieni din toate partidele. Dupa ce s-au prabusit, lasind sute de mii de oameni fara economiile de o viata, parea ca statul nu va mai permite repetarea unor asemenea hotii financiare impotriva propriilor cetateni. Aiurea! Niciunul dintre marii escroci care le-au pus la cale nu a ajuns in inchisoare. Cum? Tot prin "colaborarea" cu oameni din justitie. Iar dupa Bancorex au urmat Banca Internationala a Religiilor, Banca Populara Romana, Banca Albina, si, intr-un final, Banca Romana de Scont si Banca pentru Investitii si Dezvoltare. Dupa Caritas au urmat SAFI si, apoteotic, Fondul National de Investitii.

Neputind sa traiesc numai negativ si sa ma "acresc" cu totul, incerc sa intrezaresc unele sperante. Totusi, reteaua Voicu nu apartine tuturor partidelor, ci PSD, iar responsabilitatea morala nu este raspindita uniform in clasa politica, ci apartine PSD. Se vorbeste, fara a fi dovezi, ca "micul Titulescu" Ponta ar dori sa se debaraseze de oameni gen Voicu (si, prin el, de Vanghelie, Geoana si, hop! Iliescu, omul care face inca jocurile in loc sa putrezeasca in puscarie pentru dezastrul Romaniei). Avind mina libera dinspre Ponta, presedintele Basescu are acum sansa reala sa zgiltiie putin justitia, institutia deloc reformata in Romania. Poate ca de-acum incolo magistratii minjiti sau cei nedibuiti deocamdata se vor gindi de zece ori inainte de a mai vinde o sentinta. Din 2000, organismele internationale au facut presiuni, astfel ca acum bancile si fondurile de investitii despre care vorbeam mai sus sint conduse de profesionisti. Urmarea: scandalurile si fraudele bancare s-au diminuat. In justitie, se pare, va trebui sa ne descurcam singuri, caci nu vom putea aduce aici Tribunalul de la Haga.

Comentarii