Liberali contra liberalilor

joi, 27 septembrie 2012, 17:11
5 MIN
 Liberali contra liberalilor

Intr-un alt articol, imi exprimam nedumerirea cum de nu reactioneaza membrii partidelor din monstruoasa coalitie USL la abuzurile facute de reprezentantii lor de cand au castigat alegerile, abuzuri care ne costa si inauntru, si in afara tarii. Ei bine, chiar si pana la ora asta ii poti numara pe degete pe cei care au avut o reactie. Din PSD il pomeneam data trecuta pe Ioan Rus, care a demisionat din guvernul Ponta fiindca nu a fost de acord cu „aranjarea" postreferendum a listelor de alegatori; s-au mai pronuntat discret si altii, cu declaratii scurte, prin care s-au opus intrarii cu tancul peste decizia C.C.R. de invalidare a referendumului, decizie contestata la varf de Antonescu si nu doar de el.

Nici la liberali lista nu e prea lunga, totusi e semnificativa. Sa-l reamintesc in treacat pe Andrei Chiliman, primar bucurestean, care a adresat o scrisoare lui Ponta si lui Antonescu, intrebandu-i daca au semnat cu adevarat acea intelegere sinistra cu colonelul Dogaru, cu privire la o posibila desfiintare a Curtii Constitutionale, a Agentiei Nationale de Integritate, a Directiei Nationale Anticoruptie s.a. Ma asteptam ca acest gest demn al dlui Chiliman, om cu un CV respectabil, altminteri, sa nu ramana doar o tresarire, ci sa se concretizeze si in alte forme de protest. Dar nu a fost sa fie… In fine. Liberalul Victor Paul Dobre, de asemenea fost ministru in guvernul Ponta, a demisionat si el in urma referendumului. Amintesc faptul ca un interlocutor al lui Dobre, tot liberal, l-a intrebat la telefon „Daca nu cumva e bine sa fugim din acest grup infractional organizat!" Nu pot sa nu-l pomenesc, din nou, si pe Victor Giosan, care in august, in „Ziarul de Valcea", a adresat colegilor sai o lunga scrisoare deschisa, intitulata Apel disperat al unui liberal catre partidul sau, unde se intreba: „in ce masura mai exista compatibilitate intre principiile, valorile si actiunile autentic liberale si cele promovate in prezent de partid?" „A fi liberal inseamna, cel putin pentru mine (…), a respecta regulile, institutiile si legile; a consolida sistemul democratiei reprezentative (…). Din pacate, Partidul National Liberal s-a indepartat de toate acestea, fiind dominat tot mai mult de ura impotriva unei singure persoane si de dorinta de a controla cat mai multa putere (…). Pentru atingerea acestui scop au fost sacrificate stabilitatea economiei romanesti (…), situatia economica a sute de mii de familii cu credite in euro (…), finalizarea integrarii depline a Romaniei in UE… Intr-o luna, Romania a devenit paria Uniunii Europene, guvernarea USL risipind cu nonsalanta credibilitatea, atata cata avea pe plan international tara noastra. S-au incalcat in picioare regulile statului de drept, ale statului liberal numai pentru a se plati polite si pentru a se plasa in posturi oamenii de partid, toate acestea inaintea oricaror prioritati economice si sociale. S-au facut presiuni asupra institutiilor, s-au facut modificari institutionale prin ordonante de urgenta, s-a recurs la smecherii penibile pentru a pune institutiile in pozitia de a nu se putea pronunta, s-a trecut cu "tancul" votului parlamentar in dispretul absolut al principiilor statului liberal" etc.

Sa mai amintesc si declaratia ceva mai veche a lui Nicolae Curcaneanu, fostul prefect PNL de Valcea in perioada 1996-2000, facuta la un post tv local: ca este abuziva, ilegala si neconstitutionala procedura de destituire a lui Traian Basescu si ca la referendumul din 29 iulie va vota „Nu". Probabil a si votat prin neprezentare la vot.

Nu mai putin demna de interes e scrisoarea jurnalistului Radu Portocala, care provine dintr-o familie cu vechi traditii liberale (el traieste in Franta). Intitulata PNL se indreapta spre marasm. E timpul despartirii de Crin Antonescu si publicata la sfarsitul lunii august in revista 22, scrisoarea dlui Portocala e o critica virulenta la adresa PNL si a aventurii politice in care acesta a tarat tara, alaturi de PSD si PC, in ultimele luni. Iata cateva fragmente semnificative: „Prin aceasta aventura, in care guvernul USL s-a aruncat (…), Romania a pierdut o buna parte din micul capital international de incredere pe care il acumulase. In interiorul tarii, s-a irosit un timp pretios in aceste vremuri de criza si s-au cheltuit sume considerabile ce ar fi putut fi folosite mult mai util. Condus de o iluzie, Partidul National Liberal a luat parte cu buna stiinta la constituirea acestor prejudicii (…). Dl Crin Antonescu a ridicat inlaturarea dlui Traian Basescu de la conducerea statului la rang de program, dar care, iata, s-a dovedit irealizabil. Azi, dupa invalidarea referendumului, Partidul National Liberal e in situatia de a nu mai avea nimic de propus. (…) De-a lungul saptamanilor de interimat la presedintia tarii, dl Crin Antonescu a aratat ca singura sa arma este invectiva, ceea ce, fireste, nu-i confera statura unui adevarat om politic. (…) Toate aceste constatari conduc la o singura concluzie posibila: a venit momentul ca Partidul National Liberal sa se desparta de dl Crin Antonescu. Partidul National Liberal trebuie sa gaseasca forta, curajul de a se dezice de cel care l-a atras in aceasta aventura si care, acum, e pe cale de a deveni un pericol pentru stabilitatea Romaniei". Articolul acesta a fost postat si pe mai multe site-uri; pe cel intitulat politic.stand.ro au fost si reactii ale cititorilor; ignorandu-i pe comentatorii proUSL, care au injurat si aici ca la usa cortului, cum fac pe forumurile tuturor ziarelor, retin parerea unei doamne, cu care sunt total de acord: „Liberalismul NU EXISTA in Romania. Injghebarea politica uzurpatoare a denumirii istorice  "Partidul National Liberal" nu este nici macar un partid politic, fiindca ii lipseste o doctrina politica elementara, membrii ei fiind uniti doar de dorinta de a prelua puterea prin orice mijloace…".

Daca mai sus pomenitii politicieni si oameni din familii cu traditie liberala au criticat, chiar foarte aspru, ce a facut PNL in vara asta, unii cunoscuti sau prieteni ai mei (ne-membri de partid, ci intelectuali care isi argumenteaza atitudinea proUSL prin liberalismul lor) nu doar ca ne-au cam pus la zid pe cei care ne-am manifestat intr-un fel sau altul impotriva politicii USL, dar nu au avut pana acum nimic-nimic-nimic de obiectat la adresa liberalilor. Bine, mi-am zis, e normal sa aprecieze doctrina liberala, dar chiar sa nu li se para nimic in neregula cu liberalii insisi? Ce ciudat! Spre deosebire de ei, taranii romani, desi, nu ezita niciodata sa spuna ca Biserica e institutia in care au cea mai mare incredere, il scarmana de-i merg fulgii pe popa din satul lor cand il prind cu cioara vopsita. Spre binele si al popii, si al lor.

Comentarii