Logica si realitatea

duminică, 14 august 2011, 19:32
4 MIN
 Logica si realitatea

 Citesc si, sincer, nu-mi prea vine a crede ochilor: Ministerul Educatiei disimuleaza Istoria romanilor intr-un fel de curs general de Istorie. De pe Publika aflu ca acesta va contine trei compartimente, dar, cind le iei la bani marunti, intelegi ca, de fapt, cimpul de ambiguitate se largeste exponential; in tot cazul, considerabil si, practic, imposibil de prospectat, cel putin din momentul de fata: istoria universala, istoria nationala si istoria locala (sau regionala).

Este foarte curioasa proportia de alocare, ca sa zic asa, a materiei pe compartimentele respective. Imi iau informatia de pe site-ul Ministerului Educatiei, dintr-o stire privind briefing-ul sustinut recent de ministrul Sleahtitchi in aceasta nu doar sensibila (e termenul domniei sale), ci si tot mai controversata tema. S-ar zice ca discutam in background-ul mentalului (sau al deontologicului – asta s-o vedea foarte curind, cind problema alegerii unui presedinte asa-zicind plin se va repune pe tapet). Oricum, cintarul aplicat acestui domeniu, unitatile de masura si dozele, foarte nimerite la tirg, imi dau in partea asta un insidios vertij. E ca si cum ne-am baga cu abacul in capsula aceea infinitezimala, unde germineaza viitoarea personalitate: "Potrivit ministrului, in istoria nationala se regaseste, ca pina acum, Istoria romanilor si Istoria statului Republica Moldova. Astfel, obiectul Istoria va include 50% – spatiul universal, 45% – spatiul romanesc si 5% – spatiul local".

E cam abrupt, dar, credeti-ma, merita sa convoc la aceasta raspintie de text inca un citat, pentru malitia lui prompta (si, in fond, daca ne retragem din arena, unde abuzul si loviturile sub centura sint principalele reguli de joc, pentru ceea ce s-ar numi facultate imparabila): "Ceea ce se intimpla astazi in RM se numeste RESTAURATIE. Asistam la un proces de recomunizare si resovietizare sub drapelele integrarii europene. Incet, dar sigur, locul comunistilor il iau liberal-democratii lui Filat, iar opinia publica este pregatita pentru o alianta discreta intre Filat si Voronin. Astazi, daca zgirii un liberal-democrat (verde), dai de un comunist (rosu). Astazi in tara asta EL e stapin – Conducatorul, nr. 1, Ducele (de ripa ) al istoriei nationale, Craiul de ghinda ot Lapusna! A facut o afacere buna: a schimbat Istoria Romanilor pe voturile comunistilor. Si presedinte ma fac, isi zice el, si de romani am scapat! De azi inainte, eu voi imparti istoria nationala, ca la taraba, in procente, cu chila, pe cartela guvernamentala: atita istorie universala si atita locala, moldoveneasca! Dati navala, oameni buni, ca-i ieftina si ecologica! Curat moldoveneasca, nu romaneasca! Sustineti producatorul autohton! La ce va trebuie atita istorie a romanilor? Luati juma’ de chila de istorie locala si va ajunge pina ce ma fac presedinte… Ca dupa asta vom studia Istoria PLDM!" (Constantin Tanase, Timpul, 13 august 2011).

In politica, mai abitir ca in literatura, important e contextul si, fireste, timpul unei afirmatii sau al unui fapt ori gest. Mutat din nisa lui nativa, o secunda inainte sau alta indarat, gestul isi modifica intelesul, capata ori pierde sensibil din miza. Ce spune Constantin Tanase poate fi lesne expediat, stiu eu, ca reactie umorala, ori drept partizanat sau ca asiduitate in slujba cine mai stie cui: avem un folclor intreg de metode pentru a bagateliza ceva care nu ne prea ticneste. Din nefericire, exista o ratiune certa si intru exasperari mai mari: alegatiile deputatului rus Serghei Markov, potrivit caruia Romania ar incerca sa anexeze Moldova, facindu-se astfel teribil de ingrata ("Aceasta tara, zice rusul, exista gratie faptului ca mii de soldati de-ai nostri au eliberat-o de sub jugul otoman"). Sint, si acestea, de data recenta. Nu mai conteaza de ce au fost inspirate, adica ce anume au in premisa: fapt e ca le pica tocmai bine unora de la noi. Intrebarea e daca nu cumva totul este bine premeditat, caci reactia ministerului pare izbitor de prompta, ca si cum s-ar activa, succesiv, etape ale unui program elaborat cu migala. Nu stiu sa zic: PLDM o sti mai bine! Transcriu insa strivit de evidenta lucrurilor; bine ar fi ca macar in cazul de fata realitatea sa dejoace logica: "Guvernul „liberal-democrat" de la Chisinau, condus de un absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a facut ceea ce nu au avut curajul sa faca nici guvernele comuniste conduse de Tarlev si Greceanai – a lasat istoria noastra fara… determinativ. Toate istoriile sint ale cuiva: Istoria Romei, Istoria Bizantului, Istoria Rusiei… Istoria noastra insa se va numi simplu si maret: istoria. Cum ai spune Lenin, Stalin, Brejnev, Voronin, Filat – ce nu e clar aici?!.."

Comentarii