Misiunea lui MRU

luni, 09 aprilie 2012, 19:31
3 MIN
 Misiunea lui MRU

Atunci cind a fost lansat "la apa" de regizorul tuturor manevrelor din ultimii ani, nimeni altul decit presedintele pescuitor in ape tulburi, Mihai Razvan Ungureanu a fost pregatit nu doar ca o solutie salvatoare pentru guvernarea pedelista, practic imposibil de realizat pe ultima suta de metri, cit mai ales ca marturie a inteligentei presedintelui de a mai pune opozitia pe jar, a o dezbina si a pregati alte surprize. Dovada e chiar incercarea de a-l "racola" pe Victor Ponta, iar apoi de a-l compromite prin insinuarea perfida ca i-ar fi oferit sefia guvernului din ratiuni pragmatice si patriotice, in vreme ce acesta, din ratiuni nepatriotice si ingust partizane (conservarea aliantei cu PNL) ar fi refuzat-o. Cusuta cu ata alba, versiunea presedintelui e in raspar cu intreaga sa conduita de a-l aneantiza pe junele lider pesedist si a-i ademeni pe liberali, cu sau fara Crin Antonescu, si a mai insinua o tema de discordie (specialitate prezidentiala consacrata) in tabara aliatilor. Aducerea premierului Ungureanu a stopat protestele antiguvernamentale si antiprezidentiale, demarate in forta. Deocamdata, atit.

Facerea guvernului MRU urmarea sa consolideze legenda inventivitatii presedintelui, capabil sa identifice solutii si in cele mai precare conditii. Iata-l, s-a spus, desi presat cu demisia impreuna cu pupilul Boc, presedintele pune pe tapet un intelectual rasat, sobru si, peste toate, bine conectat la politica internationala, investit sa relanseze actul guvernarii, sa disipeze nemultumirile pe cale de a se radicaliza si sa mai dea o lovitura opozitiei, incremenita in discursul anti-Basescu. Presedintele si premierul fabricau un guvern tocmai bun pentru a lua "gura tirgului", compus din tineri energici si de succes. S-au dus lupte la baioneta pe culoarele acestei negocieri. Baronii din PDL au mimat intelepciune, pretinzind, in schimbul "sacrificiului", sa controleze din umbra guvernul. Scenariul se desfasura ca la carte: PDL-ul lasat din miini de presedinte se arunca voluptuos in lupte intestine, iar maestrul pregateste o miscare demna de premierul sperantei. Daca acesta din urma nu pare miscat de debutul degringoladei din PDL si nici ingrijorat de viitorul sau politic, e pentru aceea ca presedintele mai pregateste "ceva". Cum sI ce ne vom convinge cit de curind. Este imposibil ca presedintele sa-l fi adus pe MRU doar pentru a pecetlui un esec alaturi de un partid compromis, iar premierul este imposibil sa interpreteze aria sacrificiului. Sint prea inteligenti, amindoi, dar si prea legati unul de celalalt pentru a-i banui ca nu au un scenariu alternativ la prabusirea iminenta a PDL. Experienta si cultura politica rasariteana arata ca, intr-o situatie de criza si confuzie, o solutie fabricata in laborator este posibila. PDL-ul fara cirmaci e o corabie subreda pe o mare dezlantuita. Emil Boc va asista nervos si neputincios la prabusirea partidului. Creditul lui politic este atit de jos, incit nimeni nu-si face iluzii ca ar mai putea face minuni. Cartile sint facute: Traian Basescu stie ca nu poate face un lider dintr-un slujbas supus, iar Emil Boc stie ca a jucat rolul scris de altul, intrucit pe cont propriu el nu inseamna mare lucru in economia de partid.

Opozitia, acreditata automat cu mari sanse, pe fondul disperarii populatiei, inca nu are un bilet sigur pentru Palatul Victoria. Cine isi poate incrucisa armele cu tinarul Ponta, incontestabil vedeta Opozitiei, in campaniile electorale de peste an? Evident, tot un lider tinar, caruia i se va pune in brate o miscare politica in scurt timp. Ghici ghicitoare!, vorba maestrului.

Cel care a inteles sacrificiul ritualic al PDL este, se pare, Sorin Frunzaverde. Ca de obicei, micul Boc pare-se a nu fi inteles nimic, sarind la gitul fostului coleg cu artagu-i caracteristic. Ca Traian Basescu nu va accepta sacrificiul ritualic comandat de USL-isti, prezumtivii cistigatori ai alegerilor din toamna, e deja o axioma. Inseamna sa nu-l cunosti deloc spre a-l banui de abandon. Trebuie sa fii orb ca sa nu vezi ca presedintele nu-si mai pune nici o speranta in baronii de partid. Iar tineri care sa schimbe imaginea partidului, pur si simplu acesta nu are. Citiva tineri, asiduu prezenti pe unele ecrane, sint antrenati sa se prinda intr-o alta hora.

Sa fiu bine inteles, Traian Basescu nu poate fi banuit de sentimente prorusesti. Dar patentul Putin, cu scoaterea din palaria fermecata a unui partid, peste noapte, este aplicabil intr-o tara pravoslavnica rasariteana, atit de atasata misticii eroului salvator. Aceasta miscare se va isca in scurt timp. Zarurile au fost deja aruncate. Aviz Opozitiei.

Comentarii