Nevoia de America

marți, 25 martie 2008, 20:56
4 MIN
 Nevoia de America

"Statele Unite sint inca admirate pentru posibilitatile pe care le ofera, dar au pierdut beneficiul indoielii" (Kavita Ramdas)

Relatia Americii cu restul lumii are nevoie de o reconsiderare profunda. Minia, frica si resentimentele au luat locul admiratiei si respectului de care se bucurau pina de curind americanii. Perceptia oamenilor s-a schimbat mult. In Iran, un american e intrebat de o tinara: "Cum este sa traiesti intr-un stat teocratic?"!!! Sapte ani de retorica inflamata si maniheista din partea Administratiei Bush au transformat razboiul impotriva terorismului intr-unul contra Islamului. Generali, pastori, politicieni, toti cei care au vorbit despre o "batalie spirituala impotriva unui ins numit Satana", despre Islam ca "religie malefica" sau despre necesara bombardare a Meccai si Medinei ar trebui trimisi la reeducare. "Bush nu a lasat loc pentru indoieli. El a spus clar ca acest razboi este unul al Cruciatilor… Ciudat este faptul ca el ne-a luat cuvintele din gura", spunea Osama bin Laden acum citiva ani. Iar cind un astfel de personaj e de acord cu tine, e cazul sa te duci si tu la reeducare.

Paul Krugman (vezi Business Magazin, nr. 173, 2008) crede ca acum temerile americanilor sint mai mult legate de economie decit de razboi, desi in Irak se cheltuie 10 milioane de dolari pe luna. Intr-un recent sondaj USA Today – Gallup doar 19% dintre americani au descris situatia economica drept buna. Implozia de pe piata ipotecara si inghetarea pietelor de credit si-au spus din plin cuvintul. In aceste conditii, multi isi amintesc de boom-ul din epoca Clinton, mai ales auzindu-l pe candidatul republican John McCain declararind ca "nu stie prea multe despre economie", in schimb crede ca razboiul din Irak e pe cale de a fi cistigat…

Imi place Obama. Cred ca e singurul care poate restabili cit de cit imaginea Americii. Pare deasupra politicii obisnuite si aduce un aer mesianic, de erou simbolic, aproape transcendent. Stiu ca lupta impotriva unui intreg sistem si ca e foarte posibil ca sistemul sa-l infringa intr-un fel sau altul. Dar el e altceva si deja a demonstrat ca se poate.

Ca putere dominanta dar insuficienta, America trebuie sa accepte marirea componentei Grupului celor 8, prin includerea noilor puteri ale secolului al XX-lea: China, India, Brazilia, poate si altele, altfel grupul va deveni irelevant, pentru ca nu va reflecta noul echilibru geopolitic. Noul grup ar trebui apoi sa remodeleze institutiile internationale create dupa al II-lea razboi mondial: Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Consiliul de Securitate al O.N.U. Noii intrati ar trebui sa devina actionari responsabili ai sistemului international.

Noul presedinte american ar trebui sa demonstreze mai multa intelegere si respect fata de alte culturi sau religii, sau macar sa stie sa asculte. Daca vrei sa-i explici d-lui Bush ce este confucianismul, adoarme in cinci minute. Cu alte cuvinte, e o chestiune de stil cea care trebuie schimbata. Cum spunea fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich, "daca viitorul presedinte va reusi sa rastoarne perceptia ca puterea americana este surda la apelurile lumii, Statele Unite vor fi incurajate si asteptate din nou sa conduca" (in Foreign Policy, februarie-martie 2008).

Dupa nefericita era Bush, lumea asteapta ca America sa redevina ceea ce a fost. Lumea are nevoie de leadership-ul american; acesta este deocamdata inevitabil, cita vreme e vorba despre singura tara care are mijloacele si vointa de "a face ceva" acolo unde problemele internationale si regionale s-au acutizat. Aceasta nu inseamna ca antiamericanismul va disparea, dar va fi contrabalansat de ceea ce putem numi "nevoia de America". Desigur, lumea nu are nevoie de o America ce isi invadeaza preventiv potentialii dusmani, ce-si intimideaza aliatii, dispretuieste dreptul international si distruge mediul. De aceea politica sa trebuie sa se schimbe. America e asteptata sa combata terorismul si proliferarea nucleara, sa intareasca regulile care faciliteaza comertul international, sa stabilizeze economia globala, sa asaneze mediul si, desigur, sa plateasca nota pentru toate acestea.

Majoritatea liderilor politici inteleg faptul ca, chiar daca America foloseste forta uneori, variantele alternativa sint mai rele. Ar fi mai bun leadership-ul unor autocratii ca Rusia sau China? Nu. Iar Europa, fara o politica externa comuna si fara o armata, pare incapabila in fata unei asemenea sarcini, desi principiile sale sint mai mult decit generoase. Daca America nu se intoarce schimbata, fara nazuri si cu ceva mai multa inteligenta decit forta, alternativa nu e decit anarhia.

Legitimitatea si prestigiul S.U.A. au slabit datorita incompetentei si arogantei, nechibzuintei si ignorantei ultimei sale administratii. Dar lumea nu vrea ca America sa se retraga. De fapt, nici nu cred ca mai poate s-o faca. Ceea ce se impune, insa, este un accent mai mare pus pe diplomatie, asistenta, actiune civica, parteneriat, dialog, crestere economica si dezvoltare. Pentru aceasta, America are nevoie de lideri noi. Trebuie doar sa stie sa ii aleaga.

Comentarii