Notre-Dame de Paris si natalitatea

duminică, 30 ianuarie 2011, 18:44
3 MIN
 Notre-Dame de Paris si natalitatea

Din lac in put, cum ar veni! Nu e suficient, asadar, sa consemnam cu intristare ca multi oameni citesc tot mai putin, din pacate, fiindca nu mai au nici timp si nici chef sa citeasca, mai trebuie sa descoperim si motive strict stiintifice de a nu citi. Iata, zilele trecute (se poate verifica), un institut de cercetare serios a descoperit o legatura directa intre lectura operelor literare de atmosfera romantica si apetitul sexual (sau erotic, sau amoros) tot mai imputinat al speciei umane. Cu cit citim mai mult, cu atita ne dorim mai putin. Nu e o gluma, dragii mei cititori!

Lumea este cum este: atroce e un termen prea blind. Saracia, revoltele, lipsa de speranta, frigul ne opresc de la citirea cartilor. Vremea si regimul nu se potrivesc deloc cu setea de lectura. Cine n-are de-o piine cu greu va deschide Divina commedia a lui Dante. Cel care isi dramuieste banutii pentru tartina copiilor care merg la scoala nu va fi citusi de putin interesat de ultimul roman (excelent, altminteri) al poetului O. Nimigean. Cine e convocat la Prefectura pentru a striga "Hotii! Hotii!" (si pe buna dreptate) nu va simti nici o chemare sa deschida un volum de Mihai Eminescu si sa citeasca Luceafarul (chiar daca e Ziua Culturii si Guvernul nostru de intelectuali subtiri ne cheama la o lectura incinsa). Motive de a nu deschide o carte exista cite vrei. Si nu de azi de ieri. Sa nu-i uitam pe lenesi si indolenti. Ei nu au citit nimic nici la liceu, nici la Universitate (pentru ca aceasta isprava este, in Romania, posibila) si nu vor citi nimic nici in decursul unei casnicii nepotrivite. Au ales bezna.

Lumea considera, de cele mai multe ori, ca lectura e un simplu moft, o frivolitate, un lux si nu-i poate intelege (si nici privi cu minim respect) pe "smintitii" care isi fac veacul in salile BCU, rasfoind gazete de pe vremea lui voda Carol (ma refer, desigur, la cel dintii, nu la nepot) sau tomuri din vremea lui voda Cantemir (ma refer la al doilea Cantemir, la invatatul Dimitrie, caci taica-su nu stia nici macar sa se iscaleasca bine). Eu am privit cu admiratie catre acesti "smintiti" (eram student si unii studenti nu sint intotdeauna rationali) si imi aduc aminte cu un suris sfios de vremea in care stateam alaturi de eruditul folclorist Petru Caraman. In sala de lectura a profesorilor (goala in majoritatea timpului pe atunci!), ma fascina vilvataia alba a parului sau.

Sa vin, totusi, la stirea cu care am inceput. Cercetatorii au stabilit cu precizie, prin masuratori empirice, ca intre lectura romanelor de stil si atmosfera romantice si potenta sexuala e o relatie invers proportionala. Cu cit citesti mai mult, cu atita ai chef mai putin. Nu mai ai nici o tragere de inima sa te strecori in crivatul sotiei (sau amantei, in cazul cel mai fericit), care palpita de dorinta, si sa-i faci o investigatie corporala, cu gindul si cu fapta, dupa regulile metodei stiintifice. Ca la granita Statelor Unite. Oare de ce?

Cercetatorii explica in chipul urmator. In romanele de acest tip, iubirea se incheie intotdeauna prost. Oricit de insufletiti ar fi, amantii dau gres. Destinul ii opreste sa se intrecuprinda vreodata. Mai mult, in Suferintele tinarului Werther (o povestire de Goethe), cineva, in final, se sinucide. Cind s-a publicat povestirea cu pricina (pe atunci oamenii citeau cu siguranta mai mult ca azi), Europa a fost cuprinsa de un val de sinucideri. Iubitii mureau pe capete. Sigur, a fost o moda pagubitoare. Toti amantii nefericiti au ales sa-si puna capat zilelor pentru a protesta impotriva providentei mastere. Cu ceva similar ne confruntam si in prezent.

Si totusi, doar atita e in stare sa ucida specia umana? Numai atita, raspund intr-un glas cercetatorii. Nu e nevoie de calcule foarte complicate. O lege precisa a legat dintotdeauna lipsa apetitului sexual de rata coboritoare a nasterilor. Fiecare roman romantic (sa nu uitam!) citit inseamna un copil mai putin. Terifiant!

Sfatul meu pentru cititorii mai indirjiti (ca mine) este sa treaca la poemele suprarealiste. Cind citesti un vers precum "roua cu cap de pisica se legana", parca ti se face dor de nevasta. Nu-i asa?

P.S. Pentru detalii, cititi, va rog, articolul intitulat „Comediile romantice ne distrug viata sexuala", la adresa http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/studiu-comediile-romantice-ne-pot-distruge-viata-sexuala.

Comentarii