Pensionari lasati de izbeliste

vineri, 14 noiembrie 2008, 18:40
4 MIN
 Pensionari lasati de izbeliste

Zilele trecute m-a sunat o doamna originara din Basarabia. Este vorba de d-na Nonna Stolipin. A trait ani buni la Iasi – pina-n 2007, cind, din cauza unui atac de cord, a hotarit sa se stabileasca la fiica ei in Germania. Iar din momentul acela a inceput pentru ea un calvar numit "transferul pensiei". Cu toate ca a redobindit cetatenia romana (de nascut s-a nascut in Romania Mare!), statul roman – adicatelea Guvernul Tariceanu II, prin Ministerul Muncii si Casa de Pensii Iasi – nu-i transfera nici in momentul de fata pensia in Germania, motivatia din birourile CNPAS trecind binisor pe linga realitatea din teren: cica "potrivit Conventiei intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale, conventie bilaterala de reciprocitate, bazata pe respectarea principiului teritorialitatii, instrument juridic bilateral care se aplica in relatiile cu Republica Moldova, ca stat descendent din fosta URSS, «cetatenii uneia din Partile Contractante, precum si membrii familiilor lor, care locuiesc permanent pe teritoriul celeilalte Parti Contractante se vor bucura de acelasi regim ca si cetatenii acestei Parti Contractante, in toate problemele privind prevederile sociale si raporturile de munca»", dar "in cazul in care beneficiarul drepturilor de pensie stabilita in conformitate cu prevederile Conventiei intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale, isi schimba domiciliul, mutindu-se pe teritoriul unui stat tert, casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla persoana nu are temei legal pentru a transfera pensia in noul stat de domiciliu". In consecinta, pentru doamna in cauza, "declararea domiciliului pe teritoriul unui stat tert, in speta Germania" ar putea "atrage dupa sine suspendarea pensiei" pe care o primeste in Romania.

Acum, n-am de gind sa intru in tot felul de detalii legislative, ci vreau sa subliniez atit: toata argumentatia autoritatilor romane s-ar surpa complet din momentul in care acestea ar tine cont de faptul ca pensionara respectiva este cetatean roman, s-a mutat din Romania (tara membra UE) in Germania (tara membra UE), iar cazul s-ar limpezi pina la orbire chiar si pentru functionarii nostri publici (indeobste cu capsa pusa si cu ochelari de cal)! Astfel ca nu-ti ramine decit sa vezi doua posibilitati: ori autoritatile romane sint pline de incompetenti (care nu cunosc bine si nu aplica intocmai legile in vigoare), ori ca li s-au trasat niscaiva "directive" de sus, de la conducerea Ministerului Muncii, respectiv de la Guvern (premierul, ministrul finantelor)! (Desi, in paranteza fie spus, daca ma gindesc bine, pot fi valabile ambele situatii in acelasi timp, ca doar traim in Romania, nu?)

In ce ma priveste, tind sa mizez pe varianta a doua. De ce? Pentru ca, asa cum mi-a spus doamna in cauza, cel putin in vara, in situatia ei se mai aflau aproape 30.000 de cetateni romani pensionari stabiliti intr-o tara UE care inca nu-si primeau nici ei pensiile! Si cum este imposibil ca si in cazul tuturor acestora sa fie loc pentru invocarea unei Conventii de pe vreme lui Dej (sa fie, adica, toti originari tot din Basarabia sau din Bucovina de Nord), nu-mi ramine decit sa prespun ca Guvernul Tariceanu II le-a trasat functionarilor de la Casele de Pensii vreo "directiva" informala prin care acestora sa li se fi sugerat sa taraganeze cit pot declansarea transferului de pensii dinspre Romania spre noile tari de domiciliu, ca, vorba aia, las’ ca pot sa mai astepte, stau la copiii lor, au precis din ce trai si poate unii mai dau si coltul…

Intr-un tirziu, in luna august a.c., Guvernul Tariceanu II a semnat un parteneriat cu Citibank tocmai in ideea transferului drepturilor sociale ale pensionarilor romani stabiliti intr-o tara UE. Nu stiu daca acestia (marea lor majoritate) isi vor fi primit intre timp pensiile. Cert este ca statul roman s-a dovedit din nou cit se poate de balcanic si smecheresc: daca facem o socoteala simpla, calculind ca celor 30.000 de pensionari nu li s-a platit pensia (sa zicem 500 RON, in medie) timp de 12 luni (nu zic 19), rezulta ca Guvernul Tariceanu II a ramas in buzunare cu 180 de milioane de lei (peste 50 de milioane de euro)…

Si-ar mai fi de discutat o chestiune de principiu: considera, oare, autoritatile romane ca exista doua categorii de cetateni romani? Dupa argumentatia livrata doamnei originara din Basarabia, se pare ca da. Pentru mine, si daca cineva s-a nascut in Congo, a muncit ce-a muncit pe acolo, a venit in Romania, a muncit ce-a muncit aici, iar daca primeste la un moment dat cetatenia romana, apoi se pensioneaza si se hotaraste sa se stabileasca in Franta, dupa umila mea parere si acest cetatean roman are aceleasi drepturi ca oricare alt pensionar roman. Daca-i altfel, inseamna ca realmente avem cetateni romani cu drepturi depline si altii cu drepturi limitate. Sa permita, oare, Constitutia noastra asa ceva? Probabil ca nu, dar asta, dupa cum am tot vazut in anii din urma, nu inseamna automat si garantarea egalitatii in drepturi, conform articolului 16 (Egalitatea in drepturi), alin. 1. "Cetatenii sint egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

Din pacate, promisiunea aceasta constitutionala suna mai degraba a gluma. Avem o Romanie cu un stat de drept pe hirtie si unul de drept strimb de tot in realitate. Ramine sa vedem daca alegerile ce vin vor aduce vreo schimbare sensibila in bine. As zice ca de noi, votantii, depinde, dar sint sceptic.

Comentarii